Kapcsolat: tothg@citysound.hu  
Herpa személyautók
Az eddig megjelent modellek bemutatása
 FŐOLDAL | HERPA KAMIONOK | V&V Model AUTÓK | Modelltec | RK Modell | AP Modely | egyéb
 


 

TT méretben ne várjunk széles kínálatot a közúti járművek terén. Ennek az a nyilvánvaló oka, hogy az autógyártók komoly licenszdíjért adják ki az egyes típusok arculatát és ez bizony az 1:120-as méretarányban nem lenne kifizetődő. Ezért csak azok a típusok jöhetnek szóba, melyeknek nincs jogdíjuk, vagy az esetlegesen fellelhető jogutód nem kér különösebb licenszdíjat a modellekért. A mindenféle, egykori NDK-s útódvállalkozások által gyártott, majd a szerszámok sokadik továbbadása következtében erősen romló minőségű Trabantok, Wartburgok, Volgák, Ladák után a HERPA tette meg az első olyan lépést, hogy az 1:87-es méretarányban elért sikereiket követve, pár típust TT-ben is kipróbálnak. Ebből lett az alább látható választék. (a típusok folyamatosan bővülnek)

 

HERPA 289931 (a katalógusszám alapján különkiadásról beszélhetünk) ezért elsőként bemutatandó szett. Egy, az '50-es évek hangulatát idéző bézs-piros limuzin és egy Volks Polizei színezésű M21-es páros.

 

 

 

Pontos fényezés, tökéletesen illeszkedő elemek, csillogó krómfelületek, guruló kerekek.

 

 


 

HERPA 65337 civil szett. Türkiz és fekete páros. (máshol fehér és kék összeállítás szerepel ezen a számon) Civilnek jelöltem, de akkoriban főként hivatali gépjárműként voltak használatosak ezek a benzinfaló autók.

 

 

 

 


 

HERPA 65412 csehszlovák szett. Verejná Bezpecnost 'VB' és taxi.

 

 

 

 


 

HERPA 65740 Volga M24 szett. Civil (fekete inkább hivatali) színezés. Igen jól eltalált forma és arányok az itthon is jól ismert cirkálóról.

 

 

 

Külön figyelmet érdemel az első sárvédő ív feletti 'Volga' latin és cirill betűs felirata.

 

 


 

HERPA 65511 Moszkvics 403-as szett. Civil fényezés.

 

 

 

Kifogástalan illesztések, tökéletes fényezés, finom, arányos modell. Különös figyelmet érdemel az orrembléma és a felirat.

 

 


 

HERPA 65733 Moszkvics 408 szett. Civil színezés.

 

 

 

A kék autón fedeztem fel az első gyártási slendriánságot: apró sorja éktelenkedik a hűtőrács felett az orron.

 

 

 

Mindenképp bravúr itt is a típusnév tamponozása, mely már nagyítóval olvasható csak igazán...

 


 

HERPA Minitanks 742252 989 VW T4 kisbusz. A cég katonai modelleit jelölő Minitanks márkanév számos H0 méretű harci eszközt és kiegészítőt takar. Kakukktojás ezek között a két 1:120-as méretű furgon. A típus mindenben megegezik a Roco által forgalmazott civil és reklámgrafikás T4-esekkel. Hogy melyik volt előbb, sajnos még nem tudom...

 

 

 

Nem a katonai kivitelnek köszönhető, hogy a fenti, civil autókhoz képest jóval puritánabb a modell kidolgozottsága. Ez főként a festésre, a lámpák és kiegészítők cizelláltságának hiányára utal.

 


 

HERPA Minitanks 742269 990 VW T4 furgon.  Nem igazán értem, hogy ebben a két darabos szériában miért volt fontos a viszonylag bonyolult cikkszám alkalmazása.

A furgon kivitel ablakok nélkül, a fentihez hasonló minőségben készült.