Kapcsolat: tothg@citysound.hu  
A.P. Modely
A gyűjteményben található modellek bemutatása
 FŐOLDAL | HERPA KAMIONOK | HERPA AUTÓK | V&V Model AUTÓK | Modelltec | RK Modell | egyéb
 


 

Ales Pavlas csehországi, havirovi kisüzemének sajátos, műgyantából formált járműparkját igyekszem most bemutatni. A gyártási technológia alapja a javarészt áttetsző műgyantából öntött, tömör járműtest, amire ugyancsak gyantából, vagy műanyagból, esetleg rézmaratással készült kiegészítőket rakhatunk. Az anyagok sajátosságából fakadóan a kerekek nem forognak, a kiegészítők nem mozognak. Két féle kivitelben vásárolhatjuk a modelleket: építő készletben és összerakva. Természetesen az utóbbiak drágábbak.

Nézzük a kevés számmal indult, de folyamatosan bővülő készletet!

 

Elsőként a szovjet dzsipként emlegetett UAZ 469-est szemléljük. Az építőkészletként érkezett, csupán egy kicsiny zacskóban elférő összetevőkből megépített autó jelen esetben saját kreáció. Ennek megfelelően még nincs befejezve, azaz festésre várnak a lámpák és pár kiegészítő.

 

 

Kevésbé érvényesül a képen, de látható a nyers, gyantából öntött kasztni-tömb. Az ablakokat maszkolással hagyhatjuk szabadon. A szükséges maszkolóanyagot is mellékelik a csomaghoz. Egyszerű, ecsetes festéssel is elérhető a kívánt fényezés. A ponyva festése akár igazodhat a hadsereg színeihez, de akár egy újraponyvázott változatot is választhatunk.

 

 

A kereke sajnos fix alkatrészként rögzíthetők, festésük nem fontos, hiszen alapból feketék, de akad olyan készlet, ahol nyers gyantaszínűek.

 

 

Az áttetsző gyantatömb sajnos nem teszi lehetővé, hogy belső berendezése is legyen a modellnek, de ttől függetlenül hatásos színfoltja egy terepasztalnak az AP UAZ is.


 

Kész modellként érkezett a gyártótól az ugyancsak jól ismert AVIA dobozos teherautó. Ilyen esetben kis bliszterbe csomagolja a terméket, mely megvédi a szállítás viszontagságaitól.

 

 

Az összerakott és festett modell láthatóan kézimunka, de az apróságok megfelelően kidolgozottak. Sajnos a doboz ajtaja nem nyitható.

 

 


 

Ugyancsak készre szerelten érkezett ez a narancssárga (akár köztisztaságis is lehetne) Tatra billencs. A csehszlovákok jellegzetes hangú teherautója nálunk is sok területen jeleskedett, ezért probléma nélkül elfér egy magyar témájú asztalon is.

Az előre karcolt ablakívek és a maszkoló matrica nem mindenütt illeszkednek, de ezt az apróságot csakis az ilyen közeli szemlélődéssel szúrhatjuk ki.

 

 

Biztos kézzel tartva az ecsetet, látványos eredményt érhetünk el a kerékagyak ezüstözésével.