Kapcsolat: tothg@citysound.hu  

M61 014 Nohab   MÁV    Ep.: 4

Tillig TT Bahnen         04532         2012.                                                     <<   >>

            FŐOLDAL | GŐZMOZDONYOK | DÍZELMOZDONYOK | VILLANYMOZDONYOK | SZEMÉLYKOCSIK | TEHERKOCSIK
 

 

Régi adósságom törlesztése ez a cikk. A 2012-es év igen gazdagra sikeredett az Indoházban bemutatott, TT méretű modellek tekintetében és bizony akadtak "műsoron kívüli" szereplők is, így kicsit feltorlódtak a tesztre váró járművek. (lám volt ilyen is!!!)  Voltaképpen egyszerre érkeztek meg a friss Nohabok, érdekes gondolkodásmódról adva bizonyságot a gyártói oldalon...:-) De ezt majd kifejtem egy másik írásban. Fókuszáljunk inkább a 14-es számmal ellátott svédacél-lovagra, melyről már terjedelmes írást követtem el a fent említett orgánumban. Sokak kérlelésére, a facebook üzenőfali bejegyzések után végre rászántam magam és összeraktam ezt a kis tesztet.

 

 

A 014-es Nohabról röviden csak annyit, hogy a 019-es mellett ő is kormányzati gépként szolgált. Kettejük utolsó mentrend szerinti üzeme a Balatonhoz köthető, ugyanis Tapolcán állomásoztak. Míg a 019-es az utolsó pillanatban menekült meg a lángvágótól, addig a tesztalanyunk mintájául szolgáló 014-es üzemképes állapotban került a pusztító kezek alá 1997. január 15-én.

 

Nem ereszthetem nagyon bő lére, hisz a mozdony megszólalásig hasonlít az elődjére, a 004-esre, a szomorú véget ért eredetivel büszkélkedő változatra. Annyiban érdemes mégis elmerülni a modellben, hogy az előző kiadásúakból már kettő is pihenget a vitrinben, ami arra adott lehetőséget, hogy az egyiket digitalizáltam, így most már minden létező aspektusból tudom vizsgálni a Nohab-evolúciót.

Az Indóházban Kis magyar Nohabológia címet adtam a szösszenetnek, de főszerkesztői döntésre ez a felütés vissza szelidült a lapra jellemző, amúgy sokszor mértékadó stílusra. De szerencsére erre való a saját szerkesztésű médium, hogy itt kitombolhatom magamat a szómenéseimmel.

 

Tehát jöjjön a Kis magyar Nohabológia.

Nézzük, hogy miből lesz a cserebogár - pontosabban a krumplibogár, ha a német beceszokást követnénk.

 

Egészen 1969-ig nyúlik vissza a történet. Ebben az évben jelent meg a berlini illetőségű Zeuke & Wegwerth gondozásában a meglehetősen egzaktnak mondható M61-es és a dánok My sorozatú Nohab dízelmozdonyának modellje. A gép formavilága egyfelől könnyű leképzést tett lehetővé, másfelől éppen a kecses és a végleges egész arányát befolyásoló ívek váltak a pontos modellezés korlátaivá. Mindezt tetézte a kornak megfelelő műszaki beltartalom, amitől sokáig nem lehetett eltérni. Mindettől függetlenül szép és használható modell született, mely 1969 óta gyakorlatilag töretlen diadalúton halad az 1:120-as terepasztalok világában.

 

 

A képen sorban az 1969-es első kiadás, majd a 2006-os M61 004-es és végül a legifjabb, a 014-es modell. Szembetűnő a szoknya hosszának változása - akárcsak a divatban...

 

Persze az idők során néhány jellemző összetevő átalakult a modellen. Nem sokkal a debütálás után, 1972-ben teljesen állami kézbe került a modellgyártás Kelet-Németországban, így a Berliner TT Bahnen égisze alatt folytatódott a sorozatok minden idők legnagyobb példányszámú gyártása. Sőt a kezdő páros kibővült a belgák 52-es sorozatú mozdonyával.  A nagy darabszám miatt számos alkatrészt konfekcionálni kellett, illetve egyszerűbb anyagokkal kellett azokat megoldani.

 

A modellt érintő fontos változások a szervezeti átalakulást követő néhány évben következtek be. 1978-ra apróbb ráncfelvarráson esett át a mi M61-esünk trojkája. A kezdeti években fém lehajtásos, fém kardános és három pár fémkerékkel ellátott forgóváza volt a mozdonynak. Ekkor még mindegyik festési variáció a magyarnak megfelelő, oldalanként három-három  fékhengeres forgóvázmaszkkal készült (lásd a fotón a bal oldali modellen).

A futóművekben két-két tengely volt hajtott, a középsőn kezdetben nem volt tapadógyűrű, majd később került rá az is. Az évtized végére – követve a nagyvasúti változásokat – eltűnt a palettáról a csíkos, piros festésű M61-es és átvette helyét a vegyesen színezett, narancs változat, ugyancsak vörös csillaggal az orrán, de már új MÁV emblémával. Az igazán szembeötlő változás a forgóvázmaszkon következett be. A magyar mozdony is a skandináv és nyugati gépeken alkalmazott, félautomata rudazat-feszítőművel ellátott maszkkal készült és sajnos ezt az alkatrészét a mai napig megőrizte. A tapadó kerék immáron egy puhább műanyagból készült, ezzel egész felületén képes volt a modellméretű adhézióra, de ennek az lett a következménye, hogy a kerék az évek múlásával szétkenődött, kiszőrösödött és esztétikailag a legvitathatóbb pontjává vált a modellnek. Az egykori fém hajtáslánc teljesen kicserélődött és az addigra már egységesnek számító, műanyag alkatrészekből állt össze.

 

Ami a fődarabokat illeti, tehát a mozdonyszekrényt, a főkeretet, a forgóvázakat, mind az 1969-ben tervezett szerszámokkal készítették még húsz év elteltével is.

 

A rendszerváltó évek után, mint megannyi TT modell, a Nohab is feledésbe merült pár évre. Ennek okairól több legenda is terjeng, a leghihetőbb talán a gyártási jogok átrendeződése lehetett, vélhetően a régi szerszámok a VEB Plastspielwaren Berlin vállalatnál maradtak.

A ’90-es években a teljesen új tulajdonosi szerkezetű cég több új modell fejlesztésén dolgozott, így a Nohab csupán szép emlék volt még ekkoriban. De bizonyos - itthoni - szakértők a szerszámok "elveszésével" magyarázzák a kényszerszünetet.

 

A nagy visszatérés 2005-ben történt, amikor a luxemburgi vasút 1600-as sorozatú múzeummozdonyával debütált a teljesen átalakított belsővel színre lépő formaújdonság. Talán egy kicsit túlzónak tűnhet a kifejezés, ugyanis a mozdony formája egyáltalán nem változott. Sőt! Egy apróságtól eltekintve pontosan ugyanaz a kasztni jelent meg újra, ami 1969-ben. Jellemző eltérés, hogy az újon már nem volt orrcsatlás-imitáció. A belső természetesen változott. Nem is keveset. Nagy fémöntvénybe süllyesztett, korszerű, kétkihajtású, lendtömeges Bühler motor, új hajtáslánc, soros fogaskerék elrendezéssel és szabványosított NYÁK, amibe már dekóder is beültethető. A modell világítása egyszerű volt, hiszen irányonként egy-egy rízsszemizzóval megoldották. A főkeret-forgóváz kapcsolat teljesen átalakult. Már nem fordult el az egész ütközőgerenda az ívekben és a kotró is a nagyvasúti eredetinek megfelelően a helyén maradt. A kapcsolók közvetlenül a forgóváz mozgó részeihez csatlakoztak, de nem kaptak közelzáró kinematikát. Ennek az lett az ára, hogy a mozdony orr részén a kotrók kicsit lerövidültek, hogy alattuk kiférjen a kapcsolószár.

Ezzel a feljavítással végre visszatért a régi klasszikus a mindinkább korszerű és minőségi modelleiről ismertté váló Tillig kínálatába.

 

 

Nos hát éppen ez a kotrókurtítás okozta a vesztét az amúgy ikonikus formának. A majdnem a sínkoronáig érő szoknya összetéveszthetetlenné tette a mozdony formavilágát, de sajnos a kényszerű mechanikai megoldások drasztikus lépést kívántak. Ok, nem fordul el a gerenda, de a kapcsolónak kell a hely, belekalkulálva a pályaegyenetlenségből fakadó függőleges elmozdulást is, otromba nagy űr keletkezett a szoknya alatt. Ez a változtatás erősen megosztja a TT-s Nohab gyűjtőket.

A másik sajnálatos tény a forgóváz típusa. Ugye ilyenünk nem volt sosem, viszont  a gyártó "örüljetek, hogy ez van" alapon elkészíti nekünk az összvér modellt, aminek persze szívből örülünk, mert úgysem nekünk áll a zászló a modellgyáraknál.

Aztán ennyit a negatív kicsengésről. A modell összességében nagyon szép, már amennyire ezt a formát lehet cizellálni. A fellépő és a fékmerevítő rudazat külön felrakható alkatrészekből áll össze. A gyári tábla már a 004-esnél elkápráztatott és ha jól megfigyeljük az egyel ezelőtti képet, akkor feltűnik, hogy a 014-es újdonsága a kilincsben rejlik. Igen, egy kis ezüst festéssel ki lett emelve a zárszerkezet a vezetőállás ajtaján.

 

Utólag tudtam meg - köszönet érte Hubert Ferinek - hogy az "A" oszlop ívelése, megtörése nem hasonlít az eredetire, ezért is tűnik olyan szögletesnek a modell orcája. Feri apró szépészeti beavatkozással tudja orvosolni ezt a hiátust.

 

 

A 3-4. korszak átmenetét rerezentáló pályaszám tábla nagyon jól el lett találva a színes, kalászos címerrel. A súlytábla kicsit megosztó, de ebben a méretben így olvasható, ezért tökéletesnek mondható. A minimalizált felületképzés éppen hogy jelzi a homokoló nyílásokat, illetve a hosszú évtizedek óta változatlan tartályimitáció és főkeret találkozását. A jellegzetes hajóablakok az elődhöz hasonlóan már itt is formaplexiből készülnek és ragasztottak, esetenként tamponozottak.

 

 

Az evolúció egyoik fontos lépcsője továbbra is az orr-rész. Emlékezünk ugye a régi, sima plexivel üvegezett változatra? No itt már az ablakrésekbe simul a tamponozott keretes szélvédő és sokkal finomabbak a fényszórók is.

De térjünk vissza kicsit az eredeti sztorihoz...

2010-re a válság parkolópályára állította a turcsiorrúakat is. Szerencsére csak rövid időre, hogy némi elektronikai átalakulást követően 2011 végére beállhasson a felújított modellek táborába. Ez a státus változást hozott a motornál, illetve az elektronikai elemeknél is. Ebbe az új sorozatba kapcsolódik az M61 014-es, magyar mozdony is.

 

A mi Nohabunk a második a megújult mozdonyok sorában. Elsőként jelent meg 2011 év végén a zöld-sárga festésű, 52-es sorozatú, SNCB mozdony, amin mindenki szemügyre vehette az újításokat. Lényegi változás nem történt a kasztnin, maradt minden a 2006-os változatnak megfelelően. Az igazán szembeötlő átalakulás belül zajlott le. A régebbi, Bühler motor helyére ismeretlen eredetű, ötpólusú erőforrás került és az egész mozdonyszekrényt kitöltő fémöntvény tetejére teljesen új NYÁK-ot terveztek.

 

Érdekesség, hogy míg a belga mozdony még hagyományos, ablakos dobozban érkezett, addig a magyar modell a kényelmes, gyufásdoboz csomagolásból kerülhetett elő. Bármennyire is biztonságos a többszörös védelemmel ellátott csomagolás, mégis kis bosszúsággal bontottam ki azt, ugyanis hibásan érkezett a modell. Tapasztalatomról az írás vége felé.

 

 

Ha felfordítjuk a mozdonyt, akkor láthatóvá válik egy másik újdonság, a tüzelőanyag-tartály imitációjára kör alakban apró furatok kerültek. Egyértelműen egy kisebb hangszóró beépíthetőségére utal ez az újítás.

 

 

A belsőt szokásos módon, a kasztni leemelésével tárhatjuk fel. Itt érdemes elidőzni az új áramköri lap környékén. A legfontosabb változás, hogy PluX12-es dekóderfoglalatot kapott, amibe immáron jóval több funkcióval ellátott digitális lapka ültethető. Pont a Nohab az, ahol az ilyen extrákat, mint pl. a zárfények variálása, nem tudjuk érvényesíteni, mert csupán egy-egy, melegfehér LED került a világító testekbe, ezért a szabvány kínálta többlet épp itt nem jelentkezhet. A dekóderfoglalat sajátossága, hogy az első hatlábú aljzatsorba a hagyományos, NEM 651-es szabványú lapkák is berakhatók, így egy olcsóbb, egyszerűbb dekóderrel is digitális mozgásra bírható a mozdony. Sajnos, mivel keresztirányú beépítést tesz csak lehetővé a foglalat, így erősen korlátozott a felhasználható dekóderek száma.

 

Az új motor robusztusabb az elődjénél, de az öt pólusának köszönhetően jóval halkabb és sokkal finomabb indulásra képes. Azonos pályán összehasonlítva, az új motorral szerelt mozdony 1,7 voltos feszültségen szép lassan megindul, míg a régebbi modell állva marad és csak 2,1 voltnál moccan meg, amikor az újabb már egyenletes tempóban továbbhaladt. Tíz volt felett a sebességkülönbség kiegyenlítődik és a maximális feszültségen a két mozdony azonos tempóban halad.

 

Míg a régebbi konstrukció izzós világítása analóg üzemben erősen függött a sínfeszültségtől, addig az új mozdony LED-es fényei már alacsony feszültségen is nagy fényerővel világítanak. A fényvezetők mindkét esetben azonosak.

 

 

Hogy egy kicsit beleszórjam a szálkát a szemünkbe.

 

 

Amikor megérkezett az első szállítmány az egyik szaküzletbe, akkor az öt, azonos modell közül négynek törött volt a forgóváza. A kapcsoló felőli oldalon repedt le a rögzítő fül, így a maszk nem kapaszkodott a betéthez, kihullottak a kerekek és a kapcsoló. Volt olyan, amelyiknek mindkét forgóváza sérült volt. Nyomban jeleztem a gyártónak és postafordultával küldték a cserealkatrészt, természetesen díjmentesen.

 

 

A képen jól látható, hogy milyen repedés volt a maszk rögzítő fülén. Ez még az enyhébb eset, hiszen a felső kép tanúsága szerint teljesen széthullott forgóváz is feltárult a kicsomagolás során.

Aztán megjött a tesztmodell is, melynek ugyancsak el volt törve a kérdéses alkatrésze, sőt a későbbiekben a nagyobb szaküzletek sorra jelezték, hogy a 30-40 db-os készletből 5-6 sérült. Ez már figyelemre méltó arány, így elkezdődött a polémia, hogy vajon mi okozhatta a hibát. Sokan mondtak sokfélét, volt, aki hőzöngött, mások pedig szó nélkül cserélték, cseréltették a maszkot. Ugyanis a megoldás sokkal egyszerűbb volt, mint gondoltuk volna. A gyárban sietve rakták össze a szériát és nem ügyeltek a forgóváz áramszedőinek helyzetére, ami begyűrődött és kifele feszítette a maszkot. Az a szállítás során repedt meg és mire a vevőhöz került, levált. Nem volt itt anyaghiba, meg silány minőség. Egyszerűen kapkodtak, nem meóztak és ennyi.

 

 

Itt azt próbálom szemléltetni, hogy milyen mozdulattal nyomták össze a gyárban a részegységeket. Míg a főkeretbe támaszt a mutató és középső ujjal, addig a hüvelyk a maszkot pattintja rá a betétre. Ha itt begyűrődik a bronzlemez, akkor jóval nagyobb erővel kell összenyomni ezeket és ekkor nem hogy a maszk feszül túl, hanem a főkeret szoknya felőli része is lepattan a fémbetétről. Ilyen is volt, de ez szerencsére nem járt töréssel, könnyen visszapattintható. Hozzá kell tenni, hogy a főkeret egy kicsit lötyög a fém mozdonybetéten, ezért összeszereléskor egy kis gumiszerű ragasztóval rögzítik azt. És ha a fenti esetben ez a rögízés leválik, akkor lötyögni fog a keret, ezért érdemes a visszapattintás után ismét rányomni egy kis ragasztót.

 

 

Azért kipróbáltam a javítást. Mivel a letört darab megvolt, a törés felülete nem sérült, így könnyedén össze lehetett illeszteni a darabokat. Figyelembe véve, hogy a fröccsöntött műanyag felülete egy kissé zsíros, így a csak ragasztásos megoldás szóba sem jöhetett. Itt a leggyengébb az anyag a kapcsolófoglalat miatt, ezért rá kellett segíteni. Két 0,8-as furatba egy-egy gombostűt ragasztottam úgy, hogy a törésfelület is ragasztós lett. Látható, hogy a tűk milyen mélyen kerültek a forgóvázba. A kétkomponensű, rugalmas kötésű ragasztó bevált, száradás után a tű kiálló részeit levágtam, a ragasztó maradékát lecsiszoltam. Jobb, mint újkorában.

 

 

Itt felül a javított forgóváz, alul a gyári állapot. Látható, hogy a két maszk teljesen azonos, tehát nem "újított" ezen a gyár, így nem ezzel okolható a törés.

 

 

Talán emiatt is, de vegyes érzésekkel fejeztem be a tesztelést. Amellett, hogy a gyártó az elmúlt években ugyan visszafogta a formaújdonságok fejlesztését, mégis meglehetősen sok igazi újdonság került ki a sebnitzi gyárkapun.  A mérsékelt költségekkel járó fejlesztések mellett az újítások több esetben a modellek elektronikáját érintette. Ennek a folyamatnak része a Nohab ilyetén megújulása. Vitathatatlan, hogy a beszállító váltás után a motor teljesítménye és karakterisztikája sokat változott. A NYÁK úgyszintén. Bár kisebb tömegcsökkenéssel jár, de van hely a hangosításhoz is, bátran költhetünk még egy mozdonynyi pénzt a hangdekóderre. De az alapvető hiányosságok továbbra is megmaradtak annak ellenére, hogy az alapmodell a harmadik piacra vezetésen van túl.

 

Pedig ez az újrakiadás igazán megérdemelt volna egy kisebb formaújítást, illetve a nemzeti vasúttársaságoknál futó eredeti gépeknek megfelelő, főbb műszaki paraméterek pontosabb leképzését.

 

Használjuk egészséggel!