E 94 - 006 DRG    Karwendel Express    Zeuke 1991. kat.sz.:

Tulajdonképpen egy vágyam teljesült, amikor kézhez kaptam ezt a készletet. Igen, ez egy készlet mozdonya, mégpedig a legendás Karwendel Express gépét mutatom most be. Számozását tekintve az előző oldalon látható gép előtt volt a sorban, a nagyvasútnál. A hatodik gép volt a gyártás beindítása óta és egyike volt azoknak, melyek egyből az osztrákokhoz kerültek. Talán ezért is magyarázható a Karwendel vonatba való besorolása.

Még a DRG időszakban, tehát a vasúti II. korszakban futott ezzel a festéssel ez a bivalyerős, ámde kissé lomha mozdony. A München - Innsbruck viszonylaton közlekedő express max 70 km/h-ás sebességgel dolgozta le a hegyes-völgyes utat. A korszaknak megfelelő festésű a mozdony és a hozzá kapcsolható kocsik is.

A modell korai Tillig-nek mondható, bár a rövid újraélesztésű Zeuke, '92-es katalógusa hozza. Mint tudjuk, az az időszak elég vegyes modelleket eredményezett lévén, hogy a kínálat nagy része még a Bttb-s termésből került ki. (sajnos a mai palettán is akad még néhány ilyen)

 

 

Így semmi különös fejlesztés nem található rajta, még a korai Zeuke időkben leszedett kábelköteg sem került vissza a zsámolyra. Mivel dobozos modellről van szó, de ennek ellenére megjárta már a világot, kimondottan ritkaság, hogy ennyire sérülésmentes ez a készlet. A festés gyönyörű, a mechanika és a fém alkatrészek teljes hibátlanok és újszerűek. Zeuke mivoltát még a 3. tengely, nyitott csapágyházán is láthatjuk. Később ezt már átdolgozta a Tillig.

Érdemes azonban a részletes vizsgálatot ezen is folytatni. Feltűnhet, hogy a számtábla már sokkal finomabb betűkkel van festve, viszont már nincs úgy kidomborítva a csavarokkal rögzített tábla, mint a korábbi modelleken.

 

 

De a korábbi modellek is változgattak, hisz az ajtók melletti korlát a késő-BTTB-nél már fröccsöntött, holott a koraiaknál még hajlított drótból volt.

 

 

Komoly változás látható a mozdony hajtásán is. Az eredetileg fémkardános áttételt műanyag váltotta fel, minden méret megtartásával. Ezzel együtt az áramszedés is érdekes alakult. A vörös aljú, E-94-es még tengelyen keresztül szedte csak az egyik pólust, míg a fekete változat már a megszokott, nyomkarimára feszülő, vékony bronzlemezekkel vette fel az áramot a sínről.

 

 

 

Összegezve: egy igazán szép és ritka összeállítást kaptam TTModell barátomtól. A készlet vontatmányát a személykocsik oldalon lehet megtekinteni.