Kapcsolat: tothg@citysound.hu  

BR38 (P8) személyvonati gőzmozdony  DR    Ep.: 3

ROCO cikkszám: 36040      2011-2012.                                                     <<   >>

            FŐOLDAL | GŐZMOZDONYOK | DÍZELMOZDONYOK | VILLANYMOZDONYOK | SZEMÉLYKOCSIK | TEHERKOCSIK
 

 

A következőkben a Roco egyik csodaszép gőzmozdonymodelljét, a legendás P8-ast mutatom be. A tesztírás megjelent az Indóház 2012. májusi számában. Szokásomhoz híven az ott leírtakat egészítem ki annyiban, hogy jelen keretek közt élvezetes lehessen.

 

 

Kevés olyan mozdony van a modellpiacon, amely akár négy korszak terepasztalán is megállná a helyét. A Roco 38-as sorozatú gőzmozdonya a sokoldalú használhatóság mellett, szokás szerint magasra teszi a mércét a 2012-es szezonban is.

 

Az eredeti típusról "házi szakértőm", Mező András barátom írt pár gondolatot:

 

Az egykori német tartományi vasutak gőzmozdonytípusai közül kétségtelenül a P8-as örvendhetett a legnagyobb és legtovább tartó népszerűségnek. Nem tartozott a különösen szép megjelenésű gépek közé és teljesítménye sem volt rendkívüli, azonban egyszerű, robusztus felépítésével és megbízhatóságával méltán vívta ki a vasutasok és a vasútbarátok feltétel nélküli, tartós elismerését, szeretetét.

 

 

A sorozat története a 20. század első éveiben kezdődött. A Porosz Államvasutak síkvidéki vonalain a gyorsvonati szolgálatot a meglévő 2’B és 2’B 1’ tengelyelrendezésű mozdonytípusok (S3, S4, S7, később az S6) kielégítően el tudták látni, de a dombvidéki és középhegységi vonalakon a vonatterhek és a sebességi igények növekedése miatt egy nagyobb teljesítményű háromcsatlós gép beszerzése vált szükségessé. A már meglévő P6 (1’C h2) és P7 (2’C n4v) típusok teljesítménye nem volt kielégítő, ezért Robert Garbe, a Porosz Államvasutak gőzmozdonyszakosztályának vezetője, titkos tanácsos irányításával és az illetékes minisztérium engedélyével 1906-ban elkezdődött az új mozdony tervezése. A megbízást a BMAG (korábbi nevén Schwartzkopff) gyár kapta meg és egy fél éves intenzív munka eredményeképpen, 1906 júliusában készen állt az új P8-as sorozat első darabja. Robert Garbe fő alapelve az egyszerű, robusztus, könnyen karbantartható, olcsó gyártási és üzemi költségű konstrukcióra való törekvés volt, emellett meggyőződéssel és előrelátó módon szorgalmazta az akkoriban újdonságnak számító túlhevítő, továbbá az egyszerűbb felépítésű kéthengeres ikergépezet alkalmazását. A mozdony vízszintes pályán 400 tonnás vonatot 90 km/h, 10 ezrelékes emelkedőben 365 tonna vonatterhet 40 km/h sebességgel tudott továbbítani. Az első próbamenetek és az azt követő hat év üzemi tapasztalatai számos konstrukciós módosítást eredményeztek. A kezdetben jelentkező „gyermekbetegségek” kikúrálása és a részletmegoldások továbbfejlesztése után a német mozdonygyárak a P8-ast 1913-tól változatlan kivitelben, nagyobb darabszámban gyártották egészen 1923-ig. A harmincas években a romániai Malaxa és Resița gyárak által licencben épített gépeket is figyelembe véve összesen 3948 darab P8-as készült, ezzel a legelterjedtebb típusok közé tartozott. A jól bevált mozdony a teljes német vonalhálózaton elterjedt, hamar kiszorította a hasonló rendeltetésű, de nála gyengébb típusokat és széles körű felhasználásának fő területe a személyvonati, könnyű gyorsvonati és esetenként a könnyebb tehervonati szolgálat volt. A DRG számozási rendszerében a 38.10-40 sorozatjelölést kapta.

Az első világháború után jóvátételként 628 mozdony került a győztes hatalmak vasutaihoz. A második világháború után az állomány erősen megcsappant: a DB-nél mintegy 1220 darab, a DR-nél 733 volt fellelhető. Emellett a francia, a belga, lengyel, román, csehszlovák és osztrák vasutaknál is számottevő állomány üzemelt, a Szovjetúnióban hadizsákmányként oda elhurcolt többszáz mozdony sorsáról alig van információnk. A két német vasútnál az ötvenes és hatvanas években még nélkülözhetetlen és fáradhatatlanul dolgozó gépek közül jónéhány elérte a 60 éves kort és a hárommillió km futásteljesítményt. Az állomány a trakcióváltással párhuzamosan a hatvanas évek végére drasztikusan lecsökkent, a DR 1972-ben, a DB 1974-ben selejtezte ki az utolsó példányokat.

A P8 legfontosabb jellemzőit, adatait a táblázat mutatja:

 Tengelyelrendezés, jelleg                                            2’C  h2

 Engedélyezett legnagyobb sebesség                          100 km/h

 Kazánnyomás                                                              1,2 Mpa

 Rostélyfelület                                                              2,62 m²

 Túlhevítőfelület                                                           58,9 m²

 Összes fűtőfelület                                                       203,06 m²

 Hengerátmérő / löket                                                 575 / 630 mm

 Hajtott kerék /futókerék átmérője                             1750 / 1000 mm

 Mozdony szélső tengelytáv                                        8350 mm

 Mozdony és szerkocsi hossza ütközők között             18 600 mm

 Mozdony szolgálati súlya                                           76,1 t

 Tapadósúly                                                                 51,0 t

 Tengelynyomás                                                          17 t

 Szerkocsi jellege / víz / szén                                       2’2’T 21,5  /  21,5 m³ / 7 t 

 

 

A 1531-es gép Giesl fúvófejjel Magdeburgban. Albert Gieseler felvétele 1967-ből.

 

Tesztalanyunk, a 38 3860 azon 75 mozdony közé tartozott, melyek 1966/67 folyamán a hagyományos körkémény és -fúvó helyett ún. Giesl-ejektort kaptak. Ez a fúvófej a hozzátartozó lapos kialakítású kéménnyel teljesítménytől függően 14-24% szénmegtakarítást eredményezett. Az 1963-ban bemutatott, osztrák eredetű berendezés licencét a DR megvásárolta és a BR 38 (P8) mellett az 50 és 52 sorozatú mozdonyain is széleskörűen alkalmazta. Végül tekintsük át a 38 3860 életútját: a kasseli Henschel-gyárban épült 1916-ban, „Saarbrücken 2451” jelöléssel állt szolgálatba a saarbrückeni igazgatóságnál. A Saar-vidék elvesztésekor száma SAAR 242838-ra változott, az 1935-ös visszacsatolás után a DRG-nél a 38 3860 pályaszámot kapta. A 2. világháború végén a meiningeni főműhelyben várt javításra, ennek következtében a DR állományába került. 1954-ben Vacha, 1966-ban Zittau fűtőházához tartozott, ugyanekkor kapott Giesl-ejektort. 1970-ben pályaszáma 38 3860-4 lett, majd 1972. december 21-én vonták ki a forgalomból. Végül 1973. július 30-án selejtezték, majd két év múlva elbontották. Ez a mozdony volt a DR utolsó P8-as mozdonya.

 Mező András

 

Az egykori porosz P8-as nagy ívű pályát mondhat magáénak, ha csak a nagyvasúti eredetit nézzük. Talán ez a siker sarkallta a modellgyártókat, hogy elővegyék TT méretben is a németek egyik kultuszmozdonyát. Mégis eleddig nem sok sorozatmodell született a P8-ast idézve. Attól a kevés és méregdrága, kisszériás próbálkozástól eltekintve, melyek az elmúlt évtizedekben meg-meglepték az ideális méretarány piacát, igazán értékelhető, nagyszériás modellt mégsem találhattunk a szaküzletek polcain. Persze mindenképp különbséget kell tenni a porosz és a szász változatok között. Az előbbiből olyan, a német modellezők körében ismert manufaktúrák jeleskedtek, mint az MMS és a Kehi, míg az utóbbit átépítéssel és építőkészletként is forgalmazta a Kittler, vagy készmodellként a BeckmannTT és a Jatt. A modellezett változatok között markáns eltérések voltak és amíg a BeckmannTT csodálatos (és méregdrága) szász modellt készített, addig a porosz mozdony még kisszériában is hiány volt az 1:120-as piacon. Ezt a hiátust tölti be 2011. év végétől a bergheimi modellkonszern TT-ben is jeleskedő márkája, a Roco. Mindemellett már csak hab a tortán, hogy ugyan ezt a sorozatot a 38.10-40-est tűzte ki gyártási célul a Tillig is, mely a 2012-es modellév helyett immáron idén várható, azaz 2013-ban.

 

Vessük bele magunkat a finom kis jószág elemezgetésébe!

 

 

Nem csalódtunk a Roco-ban. Pár éve még sokan megszólták a modellértők közül, mert komoly hiányosságokkal küszködtek a modelljeik, de az öles léptekkel fejlődő technológia és elektronika jótékony hatással volt erre az iparágra is. A fém és a műanyag remek ötvözésével készült a modell. Nem ismeretlen az anyagok ilyetén felhasználása, hiszen a modelliparban két fontos szempontnak kell érvényesülnie. A mérethelyességnek és a használhatóságnak. Az arányos kicsinyítést tökéletes finomságú szerszámokkal, ideális összetételű műanyagokkal, a modell helyes működését pedig magasabb fajsúlyú alkatrészekkel kell biztosítani. Az öntvénytechnológia és ezen belül a szerszámkészítés tudománya ott tart manapság, hogy a legfinomabb mintázattal, vagy alakzattal ellátott alkatrészeket is meg lehet önteni fémből, az ennél finomabb részleteket meg rugalmas műanyagból, ami rendszerint fröccsöntött ABS. E két anyag kiforrott párosa lehet ma már egy Roco modell.

 

A rudazat és a vezérmű közeli felvétele ismét arra világít rá, hogy az osztrák gyártó valamely oknál fogva még mindig ragaszkodik az anyagában megfestett, fémutánzatú, műanyag hajtóelemek alkalmazásához. Számomra kicsit fura a bronz-réz hatású, amúgy komoly acélipari eljárással készült, precíziós alkatrészek ilyetén leképzése. Hozzá kell tennem, hogy az összhatás nem rossz és szerintem inkább ez hajtotta a tervezőket, amikor ilyen anyaghasználat mellett döntöttek.

A kis mozgó alkatrészek tökéletesen látják el feladatukat. Kellően rugalmasak ahhoz, hogy a modellezésben szükségszerű, extrám ívbeállásokat le tudja követni az egész futóművel együtt a rudazat is.

Viszont, ha egyszer szétpattannak a kis illesztések, akkor bizony nagyító és extra türelem kell az újra összerakáshoz...

 

Markáns arcot kölcsönöz a modellnek a Giesl-ejektor lapost kéménykialakítása. Nekem nagyon tetszik ez a formabontó megoldás.

 

 

Mint ahogy fentebb említettem, a technológia már mindenre lehetőséget ad. A minap ecseteltem, hogy az 1967-ben kreált Zeuke-féle E94-es mennyire megelőzte a korát a részletesen kidolgozott forgóvázaival, ezért további csodálattal kell szemlélnünk a TT méretben is már szokványossá váló, gőzmozdony-szerelvényezési megoldásokat.

Itt már minden cső és szelep külön alkatrész. A szegecselések, csavarok és felületkiképzések nagyítóval ellenőrizhetők. Ezektől a finomságoktól válik igazán értékessé - és sokszor megfoghatatlanná - egy gőzösmodell.

De természetesen ezen apróságok sokszínűsége, variálhatósága teszi lehetővé, hogy a gyártó megannyi változattal megörvendeztethesse a lelkes gyűjtőt.

 

 

A szerkocsi is megér egy misét. Semmiben sem marad alul a mozdonyhoz képest, amihez remek alapot biztosít az inkább amerikai (lásd Truman) egyszerűséggel megalkotott futómű.

A stabil futás és tapadás érdekében a szerkocsi alváza is fémöntvény.

 

 

Akárcsak az egész mozdony főkerete, hosszkazán-betétje. Mivel viszonylag rövid járműről van szó és az univerzális felhasználás mellett azért pár tengellyel kevesebben fut, mint a nagy, gyorsvonati gőzösök, ezért a megfelelő tapadás és a biztos áramszedés érdekében olyan tömeget kapott, ami tulajdonképpen a gőzmozdonymodell-gyártás legújabb korszakának az elvárása. Sajnos a kísérletezési időszak kitermelt olyan gőzösöket, melyek kevésbé használhatók sokoldalúan, mert nagyon kis tömeggel rendelkeznek.

 

 

Figyelemre méltó a konyha kialakítása. Méretünkben sokáig nem volt szokás a vezetőállás ilyetén modellezése, hiszen sokszor maga a motor foglalt helyet az egyébként a meghajtó elemhez méretezett kubatúrában. Miután megjelentek a kisebb, de azonos, vagy nagyobb vonóerővel rendelkező motorok, úgy a vezetőállások, fülkék is felvették egzakt arányaikat. A 38-as esetében nem volt kérdés, hiszen a hajtás a szerkocsiban van, így tobzódhattak a tervezők. Voltaképpen az összes kezelőszerv felkerült az öntvényre és ha néhanapján lekapjuk a szerkocsit, akkor ez a látvány tárul elénk.

A mozdony-szerkocsi kapcsolat korszerű, azonnal oldható kötést biztosít. Az elektromos kapcsolat a már jól bevált hattűs stekkeren keresztül történik, a meyhanikai összeköttetés pedig egy rugalmas, bepattanó C elemmel, természetesen rövidzáró kinematikával. A szétszedésnél csak a rugó épségére kell ügyelnünk. Itt már nyoma sincs a Tillig által hosszú évtizedekig alkalmazott bronzlemez-műanyag(NYÁK lemez) kombóknak.

 

 

Ha egy kicsit belebonyolódunk a modell belső felépítésébe, akkor a mozdonyt az egyik dóm kupakjának eltávolítása után egy csavar oldásával bonthatjuk, amire egyszerű felhasználóként soha nincs szükségünk. Hacsak nem akarunk öhatalmúlag belepiszkálni a jól megtervezett és kivitelezett összhangba.

Viszont az alsó traktust, a futóművet nem árt szemügyre vennünk. Itt is legfeljebb a szőnyegvasutazás okozta szöszösödés kitakarítása az elsődleges cél, ezért nem árt tisztában lennünk az alváz felépítésével.

Természetesen itt is a fém és a műanyag elemek találkozása az igazi kihívás. Metrikus és önmetsző csavarok kavalkádja, nem árt a szétszedésnél jegyzetelni, hogy melyik csavar honnan jött ki.

A futókerekek forgóváza a modellpályák elvárásainak megfelelően extrém kitérésre alkalmas, ami egy elmésen kialakított - nekem parabolikus pályának tűnő - vájatban mozog. Ezáltal biztosított az akár R286-os ívben történő, akadálytalan áthaladás is. A csatolt kerekek oldalirányú elmozdulása a rugalmas rudazat és a belső oldalak áramszedő-rugó lemezeinek együttes közreműködésével történhet. Ez utóbbiak tisztítása, rendberakása a három csavarral rögzített, alsó takarólemez eltávolításával érhető el.

 

 

Az egyébként megnyugtató eredményeket hozó tesztfuttatáshoz meg kell ismerkednünk a modell lelkével, a szerkocsiban helyet foglaló hajtással.

Nem véletlen a kíváncsiság, hiszen a modell első sorozatát visszahívta a gyártó, ugyanis nem kívánt meghajtási-futási bizonytalanságok léptek fel a végfelhasználóknál. A kétkihajtású motor az első és utolsó tengelyek által hajtotta mind a négyet, viszont így egyrészt csökkent a szerkocsi áramszedési jósága, másrészt a hajtáshoz kötött tengelysornak nem volt rugalmassága, harmadrészt a kétkihajtású motorra nem fért értékelhető lendtömeg, hiszen rövid a szerkocsi.

 

 

A fiaskó gyors újratervezést eredményezett és megszületett a megoldás: a negyedik tengelyről lekerült a hajtás, kikerült a fogaskeréksorból két sárga közlőkerék, így csak az első tengely áll közvetlen kapcsolatban a motor csigájával, a fogaskerekekkel csatolt további kerekekekn végig van tapadógyűrű és az áramszedésben jótékony hatással bíró, negyedik tengely szabadon fut a kocsivégben. Erről már nem szedték le a fogaskereket. És a motorra is kerülhetett egy nagyobb lendtömeg.

 

 

Persze, ha nem ismernénk a vásári pletykákból, na meg a külföldi szaksajtóból ezt a történetet, akkor fel sem tűnne, hiszen a modell jól működik. Tesztem során 2,4 V-nál már stabil vontatásba kezdett, a melegfehér ledekkel működő világítás villogás nélkül bekapcsolódott, ami természetesen irányfüggő.

A lendtömegnek és a teljes tömegnek köszönhetően majd' 10 cm-es kifutása van a mozdonynak, ami ebben a méretben nagyon jó.

 

A Roco 36040-es cikkszámú P8-asa remek hiánypótló a TT-s világban, ezért becses darabja lett a gűjteménynek.

 

A modellt a Roco-tól kaptam tesztelésre.