Kapcsolat: tothg@citysound.hu  

BR01 1514-2 sorozatú gőzmozdony   Ep.: 4 

 

Tillig kat.sz.:2010 új konstrukció      2010.             <<     >>

            FŐOLDAL | GŐZMOZDONYOK | DÍZELMOZDONYOK | VILLANYMOZDONYOK | SZEMÉLYKOCSIK | TEHERKOCSIK


Nos amikor a lökött vasútmodellgyűjtő eladja a gyűjteményét, mondván hogy kicsit átértelmezi az életét, a céljait a gyűjtés tárgyát, stb., akkor jönnek csak az igazán meglepő fordulatok. Így történt ez velem is, miután módszeresen megváltam az összes BR01-es nagygőzösömtől. Első gondolatom az volt, hogy minek gyűjteni ezt az elcsépelt modellt, ráadásul a konstrukció egészen a '80-as évekre nyúlik vissza, így a korszerűen drága példányok is immár bőven húsz éves technológiát közvetítenek. Sőt, a gyűjteményemben nem volt két egyforma tulajdonságú 01-es, hiszen a meglévők a gyártási időszak három szakaszát reprezentálták, ergo volt jó és volt rossz is köztük.

Szóval éppen kihűlt a nagymozdonyok helye a polcon, amikor kezembe került a Tillig 2010-ben debütált 01.5-öse, a maga markáns kazánkiképzésével és a számos újítással, ami hirtelenjében más kategóriába emelte a modellt. Sajnos akkoriban még horror áron volt (két régebbi árából lehetett volna egy újat venni), ezért megvártam a 2012-es nagy leárazást és ekkor került egy példány az új állomáshelyére - hozzám.

 

Vigyázat, ez egy hosszú cikk lesz!

 

 

A mozdony igazi új Tillig modell. Magán viseli a korszerű, XXI. századi nagyszériás modellezés minden jegyét - jó értelemben. És mivel igyekszem egy kicsit kibővíteni a modellekhez kapcsolódó ismeretanyagot, ezért mostantól nálam sokkal szakavatottabb gyűjtőtársak tapasztalatait is bevonnám a honlapon publikált írásokba.

Mező András igazi szaktekintély a vasútmodellt gyűjtők körében. Igaz, hogy H0-ban "utazik", de mivel német nyelvterületen él, így jóval hamarabb és közelebbről informálódhat a gyártók által favorizált - és TT-ben is sokkal gazdagabb kínálatban fellelhető - német vontatójárművekről. Főleg gőzmozdonyok terén van óriási ismeretanyaga, ezért az alábbiakban teljes terjedelemben olvasható a 01.5-ös sorozatról összeállított ismertetője.

 

A 01-es sorozat kezdettől fogva pályafutása végéig a német vasutak gőzmozdonyparkjának emblematikus jelentőségű zászlóshajója volt. A tesztalany BR 01.5 sorozat az eredeti típus jelentős átépítésével, a keletnémet vasút szóhasználata szerint rekonstrukciójával jött létre és a német gőzmozdonyépítés egyik legkiválóbb kései alkotása. Ennek történetét foglaljuk most össze az előzményektől, az alaptípus létrejöttétől kezdve.

Németországban az első világháború után a tartományi vasutak egyesítésével létrejött Német Birodalmi Vasút (Reichseisenbahnen, 1924-től Deutsche Reichsbahn Gesellschaft) mozdonyparkját 1920-ban több, mint 210 különféle típus alkotta. A súlyos gazdasági problémákkal küzdő, háborút vesztett ország vasútjának elsődleges fejlesztési feladata volt a vontatójárműállomány egységesítése. Ez a folyamat már a háború éveiben elkezdődött, mégpedig a hadiszállítások szempontjából fontos porosz G12-es tehervonati típus, a későbbi BR 58-as létrejöttével. A gyorsvonati szolgálatot közvetlenül az első világháború után egyelőre az egykori tartományi vasutaktól átvett különféle, saját korábbi “felségterületükön” (de csak ott) bevált típusok látták el: a porosz S10-es típuscsalád, a bajor S3/6, a szász XX HV, a württembergi C, a badeni IVh. Hamar bebizonyosodott, hogy e típusok közül egyik sem szolgálhat alapul egy jövőbeli, az ország egész vonalhálózatán sikerrel alkalmazható új gyorsvonati egységmozdony megtervezéséhez. A mozdonyok egységesítésére létrehozott minisztériumi munkabizottság 1921-től kezdve több éven át rendszeresen ülésezett és a tanácskozások eredményeképpen 1926 elején napvilágot láttak az egységmozdony-program első képviselői, köztük a 01-es sorozat is.

foto: aviator5

A korábbi tartományi vasutak fentebb említett gyorsvonati gépei mind négyhengeres iker-kompaund rendszerűek voltak. Ez a rendszer a kétfokozatú gőzexpanzió révén jobban kihasználja a túlhevített gőz energiáját, a hajtómű jobb kiegyensúlyozottsága által nyugodtabb futást eredményez, a forgatónyomaték egyenletesebb elosztásának köszönhetően kiperdülésre kevésbé hajlamos, a hajtómű szerkezeti részeit kevésbé terheli túl és a vágányt is jobban kíméli. Hátrányai a bonyolultabb szerkezet és az ebből adódó magasabb beszerzési, karbantartási és üzemi költségek. Az egységesítő bizottság vezető konstruktőre, Richard Paul Wagner az alacsonyabb üzemi és karbantartási költségekre hivatkozva a kéthengeres ikergépet javasolta sorozatgyártásra. Ezért az új típusból először két, egyenként tíz darabos próbaszéria épült: a 01 001-010 pályaszámú gépek kéthengeres iker, a 02 001-010 számúak négyhengeres iker-kompaund gépezettel. A kétféle változattal szerzett üzemi tapasztalatok alapján kívánták eldönteni, hogy melyik kerüljön sorozatgyártásba.

foto:lahntalbahn

werkarchiv

A próbamenetek során megállapították, hogy az iker-kompaund rendszerű 02-es sorozat a gőzgép konstrukciós hibái (rosszul méretezett tolattyúk és gőzátömlő csatornák) miatt csak a felső teljesítménytartományban volt gazdaságos üzemű. A prototípusok gyártásában szerepet kapott a négyhengeres gépek terén nagy tapasztalattal rendelkező bajor Maffei cég is, amely már a gyártás során rámutatott a várható problémákra, de ezt a porosz dominancia alatt álló egységesítő bizottság nem vette figyelembe és a konstrukció áttervezése helyett a kéthengeres 01-es típust favorizálta. A sorozatgyártás 1927-ben indult és 1938-ig öt alsorozatban összesen 231 mozdony épült a Henschel, Krupp, Schwartzkopff, Borsig, AEG és Hohenzollern gyárakban. A 02-es prototípus sorozat mind a tíz példányát 1938 és 1942 között a meiningeni főműhely a gépezet átalakításával 01-essé építette át.

foto:bahnfoto.net

A 01-es sorozat a német egységmozdonyok egyik legismertebb és legjellegzetesebb képviselője volt. Külsejét félreismerhetetlenül meghatározzák arányos felépítése, nagyméretű füstterelő lemezei, a füstszekrényben a kémény előtt keresztben elhelyezett Knorr-előmelegítő, az egy síkban levő kémény- és henger-középvonal. A mozdony főkerete az egységmozdonyokra jellemző gerendakeret, hossztartói 100 mm vastagok. A kazánt egy dugattyús tápszivattyú és egy frissgőzlövettyű látja el tápvízzel. A tűzszekrény eleinte rézből, majd a 102-es pályaszámtól kezdve acélból készült. A vezérmű Heusinger rendszerű, belső beömlésű tolattyúkkal, töltés 80%-ig lehetséges. A prototípus és az első három alszéria gépeinél a hajtott kerekek és a forgóváz kerekei egyoldalúan fékezettek, a 4. és 5. alszériánál (a 102-es pályaszámtól kezdve) a hajtott kerekek kétoldali ollós féket kaptak és az addig fékezetlen hátsó futókereket is ellátták egyoldalú fékkel. Az első tíz mozdony még a rövidebb 2’2T30 szerkocsit kapta, mert az 1920-as évek közepén számos vontatási telepen csak 20 méteres fordítókorong állt rendelkezésre, a szériagépek már a 2’2’T32 szerkocsival állhattak üzembe. Az 1930-as évek végén az akkor új szállítású 41-es és 44-es sorozatú mozdonyok 2’2’T34 típusú szerkocsijait egy csere keretében hamarosan a 01-esek kapták meg, minden bizonnyal a nagyobb (34 m³) víztartalom miatt.

A tíz prototípus mozdony színezése egyes források szerint még hasonlított a porosz államvasútnál használatoshoz: a kazán, a védház és a szerkocsi olivzöld, díszcsíkokkal tagolva, a hengerek és a füstszekrény fekete, a futómű piros volt. A sorozatgépek viszont már minden bizonnyal a DRG új sémájának megfelelő piros (RAL 3002; futómű, ill. a hengerek kivételével minden, ami a járólemez alatt helyezkedik el) és fekete (RAL 9005; kazán, hengerek, védház, szerkocsi) színezést kapták. A végleges festés felvitele előtt a gyári fényképeken a mozdonyok az ún. fotószürke köntösben díszelegnek. Erre azért volt szükség, mert a piros színre szinte teljesen érzéketlen korabeli ortochromatikus filmeken nem rajzolódtak ki jól a szerkezet kontúrjai, a díszcsíkokkal tagolt világosszürke festés esetében azonban kellően gyönyörködhetünk a mozdonyok minden részletében.

A kezdeti, elkerülhetetlen „gyerekbetegségeket” a sorozat hamar kinőtte, jelentőségét igazolja az a mintegy 270 különféle szerkezeti módosítás, amit a gyártás folyamán és a már meglévő példányokon utólag elvégeztek.

 

A mozdony főbb műszaki adatai:

Jelleg: S 36.20    2’C 1’ h2                                                                                                                          Reko (01.5)

Legnagyobb engedélyezett sebesség:                                       01 001-101          120 km/h                                 130 km/h

                                                                                       01 102-232          130 km/h

Hengerátmérő/lökethossz:                                                     01 001-076          650/660 mm                             650/660 mm

                                                                                       01 077-232          600/660 mm

Hajtott és kapcsolt kerekek átmérője:                                                              2000 mm                                 2000 mm

Első/hátsó futókerekek átmérője:                                            01 001-101          850/1250 mm                           1000/1250 mm

                                                                                       01 102-232          1000/1250 mm

Kazánnyomás:                                                                                             16 kp/cm²                                16 kp/cm²

Kazán átmérője:                                                                                          1900 mm                                 1900/2000 mm

Tűzszekrény fűtőfelülete:                                                                               17 m²                                     23,5 m²

Összes csőfelület/csőhossz:                                                   01 001-076          220,56 m²/5800 mm                  201m²/5500 mm

                                                                                       01 077-232          230,25 m²/6800 mm

Túlhevítő felület:                                                                 01 001-076          100,0 m²                                  97,9 m²

                                                                                       01 077-232          85,0 m²

Rostélyfelület:                                                                                             4,41 m²                                   4,875 m²

Szélső tengelytáv (szerkocsival):                                                                    20 320 mm                               20 320 mm

A mozdony vezetett hossza:                                                                          4600 mm                                  4600 mm

Ütközők közötti hossz (szerkocsival):                                                               23 940 mm                               24 350 mm

Szolgálati súly (szerkocsival):                                                                        186,8 t                                     190,1 t

Tapadósúly:                                                                                                60 t                                         60,4 t

Indikált teljesítmény:                                                                                   2240 LE                                    2500 LE

Szerkocsi típusa:                                                                                         2’2’T32                                     2’2’T34

Üzemanyagkészlet (víz/szén/fűtőolaj):                                                             32 m³/10 t                                34m³/10t/13,5m³

 

A 01-es sorozat az 1930-as évek közepén élte fénykorát. A korabeli Németország erőfölény-demonstrációjához a DRG 1934-től  bevezetett drasztikus menetidőcsökkentései is hozzátartoztak, melyek mind a személyzettől, mind a mozdonyoktól extrém erőfeszítést követeltek meg. A 120, ill. 130 km/órás maximális sebesség rendszeres kihasználása mellett a 10-11 kocsis, 550-600 tonnás gyors- és sebesvonatok utazósebessége túllépte a 90 km/órát, pl. a Berlin-Hannover viszonylatban közlekedő L12 „Nordexpress” esetében 96, a FD22 számú gyorsvonatnál 98 km/órás átlagsebességet írt elő a menetrend. Az utókor elismeréssel tiszteleg eme csúcsteljesítmények előtt. A dicsőség ára azonban magas volt: a teljesítményük felső határán dolgozó mozdonyok kazánjának szinte állandó túlterhelése gyakori meghibásodásokat, fokozott elhasználódást eredményezett.

Ennek ellenére a típus bevált, utólag visszatekintve csak a kazán nem kellően alkalmazkodó gőzfejlesztő képessége és nem elegendő teljesítménytartaléka kifogásolható. Ennek oka a tűzszekrény közvetlen fűtőfelülete és a csőfelület közötti kedvezőtlen arányban (1:13,5) keresendő, különösen a 6800 mm-re növelt csőhosszú kazánok esetében.

1938-ban, a sorozat teljes kiszállításának évében a DRG felismerte, hogy a 01-es gépek elérték teljesítőképességük felső határát. Szükségessé vált a típus továbbfejlesztése. Ezért a vasút megbízásából a Schwartzkopff gyár a kéthengeres pacific 01-esből egy ugyanolyan tengelyelrendezésű, azonos kazánnal ellátott frissgőzű háromhengeres („hármasiker”) gyorsvonati mozdonyt fejlesztett ki, a kor divatja szerint áramvonalas burkolattal. A 01.10 sorozatszámú új gépek háromhengeres gőzgépe jobb gyorsítást és nyugodtabb futást, áramvonalas burkolata  a felső sebességtartományban nagyobb effektív, vonóhorgon leadott teljesítményt ígért. Így további menetidőcsökkentésekre, ill. legalábbis a 01-es ikergépek menetidőinek embert és gépet kímélőbb módon való betartására nyílt lehetőség.

foto:bahnfoto.net

Az első, 01 1001 psz. mozdony átadására 1939 augusztus 28-án került sor, de mire a sorozatgyártás megindult, már kitört a 2. világháború. Az eredetileg tervezett 400 példányból már csak 205-öt rendeltek meg, ebből végül mindössze a Schwartzkopff cégnél megrendelt 55 darab készült el 1940 szeptemberéig, a többi rendelést visszavonták. A háború első évei alatt a vonatok tömege nőtt, sebességük csökkent, a gyorsforgalmat leállították, a személyszállításban egyre több jelentős korlátozás lépett életbe. Érthető tehát, hogy a vasútnak ebben a helyzetben nem 150 km/h végsebességű áramvonalas gyorsvonati gőzmozdonyokra volt szüksége, hanem a tehervonati rendeltetésű 44-es, és 50-es, majd végül a hadi célú 52-es és 42-es típusokra, melyeket ekkor már többezres példányszámban gyártottak.

foto:bahnfoto.net

A 01.10-es sorozat ilyen körülmények között nem érvényesülhetett a neki szánt, de már tulajdonképpen nem létező feladatkörben. A háború előrehaladtával a mozdonyok állapota folyvást romlott. Az áramvonalas burkolatot, mivel az alacsony menetsebességek miatt semmilyen előnyt nem nyújtott, a karbantartás megkönnyítése érdekében először a futómű körül, majd a füstszekrény elől is eltávolították. A háború vége felé az akkora már a leendő három nyugati zóna területére visszamenekített 55 darab 01.10-es állapota meglehetősen siralmas volt, inkább kerekeken járó roncstelephez, mintsem mozdonyhoz hasonlítottak.

Az alaptípus 01-es állomány 1945-ben ettől nem sokban különbözött: a legtöbb gép üzemképtelenül vagy rossz állapotban leállítva várta további sorsát. A 3 nyugati zóna területén 171, a szovjet zónában 70 gép maradt.

A keletnémet DR-nél 5 gép szintén háborús károkkal való kiselejtezése után 65 mozdony alkotta a 01-es állagot. Az 1945 utáni nehéz idők alatt a DR mozdonyhiányát tovább növelte annak a 22 BR 01-es mozdonynak a hiánya, melyeket a szovjet hadseregparancsnokság saját vezénylete alatt használt a Berlin-Varsó-Breszt vonalon az ún. „Kék expressz” továbbítására. Ezen a vonaton csak a szovjet hadsereg katonái, tisztjei és alkalmazottai, továbbá szovjet civilek és politikai funkcionáriusok utazhattak. A mozdonyok történetének erről a fejezetéről nincsenek pontos feljegyzések, annyi bizonyos, hogy a „kölcsönvett” gépek 1955-től kezdve ismét a DR szolgálatába állhattak. A BR 01 továbbra is a gyorsvonati vontatási szolgálat zászlóshajójának számított, hiszen a 01.10-es sorozat teljes egészében a DB-hez került, a projektált, de végül fiókban maradt 01.20 típusú háromhengeres, szénportüzeléses mozdony a tervezett trakcióváltás miatt nem valósult meg, az új fejlesztésű V 180 sorozatú dízelmozdonyok viszont 1800 LE teljesítményükkel egyelőre alulmaradtak a 2240 LE-t teljesítő BR 01-el szemben. Szükség volt tehát az állomány legalább két főjavítási ciklusidőn át való fenntartására. Az ötvenes évek második felére azonban a 01-esek komoly elhasználódás jeleit mutatták, így 1960 körül elkerülhetetlenné vált a sorozat felvétele a már folyamatban lévő rekonstrukciós programba. A DR nomenklatúrájában rekonstrukció alatt egy mozdony olyan konstruktív átépítését kell értenünk, ami jelentős fajlagos ill. abszolút teljesítménynövekedést eredményez. E program legsürgősebb feladata volt a St47K-acélból készült kazánú típusok, pl. a BR 03.10, 41, 50, 52 kazáncseréje. Noha a BR 01 kazán-anyaga az időtálló, „békebeli” St34-acél volt, az általános állapotromlás mellett a kazánok fentebb említett előnytelen hőtani tulajdonságait kellett feljavítani. A sorozat rekonstrukciója több éves előkészítés után 1962-ben kezdődött. A 102 feletti pályaszámú gépekből 1965-ig összesen 35 darab épült át a meiningeni főműhelyben, a rekonstruált mozdonyok 501-től kezdődően új pályaszámot kaptak. A rekonstrukció legfontosabb része egy új fejlesztésű, nagy teljesítményű kazán beépítése volt, mely nagy rostélyfelülete révén rosszabb szenek eltüzelésére is alkalmas volt, égetőkamra beépítésével és a csőhossz 5500 mm-re rövidítésével a tűzszekrény közvetlen fűtőfelülete és a csőfelület közötti arány 1:7,78-ra javult, óránként 16 tonna gőzt fejlesztett és a gép indikált teljesítményét 2450 LE-re növelte. Meg kell emlékeznünk az új kazánt tervező kiváló szakemberekről: a hallei VES-M intézetben Max Baumberg vezető konstruktőr felügyeletével Dieter Hentrich (1931-2001) mérnök munkája nyomán létrejött minden idők legnagyobb teljesítményű német gyorsvonati gőzmozdonykazánja. A rekonstrukció további említésre érdemes elemei voltak: új, hegesztett gőzhengerek (a 01 501 és 520 kivételével), Trofimov-tolattyúk, új, erősebb kivitelű hajtórudak és hajtott kerékpárok, keverő előmelegítő, BBW-típusú dugattyús tápszivattyú, új első forgóváz, új védház.

Gróh Werner Péter

A Reko-01 külsőleg is teljesen új arculatot kapott: a kazán tetején a dómokat és egyéb szerelvényeket teljes hosszban felszerelt lemezborítás takarta, a járólemez magasabbra került, a meredekebb emelkedésű frontszoknya, a kúpos füstszekrényajtó, a Witte-lemezek a gép profilját félreismerhetetlenül egyénivé tették. A prototípus 01 501 kezdetben egy túldimenzionált, „denevérfül”-nek csúfolt, futurisztikus formájú füstelhajtó lemezt kapott, ez sem megjelenésében, sem funkcióját tekintve nem volt meggyőző, a gép pár hét múlva a későbbi normál kivitelűt kapta meg. A mozdonyok egy része ezenfelül a meghajtott kerékpárokhoz ún. Boxpok-kerekeket és a járólemezre erősített részleges burkolatot kapott. A kezdeti széntüzelés helyett később 7 mozdony kivételével a sorozat olajtüzeléses lett, ami az indikált teljesítményt tovább, 2500 LE-re emelte. A Boxpok-kerekek gyártási problémák miatt nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a vele felszerelt gépek futása nyugtalan volt, emiatt és további problémáktól vezérelve a hetvenes évek elejére az összes gép ismét küllős hajtott kerekeket kapott. A 01 504 1963-tól 75-ig Giesl-fúvót kapott, de mivel sem jelentős üzemanyagmegtakarítást, sem teljesítménynövekedést nem hozott, a sorozat többi mozdonyába nem építették be. Az eredetileg a járólemez alá szerelt főlégtartályokat a tartócsavarok állandó meglazulása miatt idővel a főkeretre helyezték át. A kúpos füstszekrényajtót a gépek nagyobb részénél az idők folyamán a szokásos, enyhén domború, egységes kivitelűre cserélték. 1980-ban még az 505, 513 és 517 psz. gépek jártak kúpos füstszerkrényajtóval. A mozdony színezése megegyezett a használatos német mintával: a kazán, a hengerek, a frontszoknya, a védház és a szerkocsi fekete, a járólemez alatti részek és a teljes futómű piros színű volt. A járólemez szegélyét egyes gépeknél a személyzet fehérre festette. A 01 504-ről életre kelt egy legenda, miszerint a gép 1964 táján zöld festést viselt volna, de erre a kérdéses időszakból színes fotók híján nincs bizonyíték.

A sorozat rekonstrukciója a tervezési fázist is beleszámítva 1959-től 1965-ig tartott. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy az átépítés volumene messze meghaladja a tervgazdálkodásban erre szánt anyagi keretet, emiatt a 35. mozdony lett az utolsó Reko-01. Emellett a teljes erővel folyó villamosítás és dízelesítés volt a jövő útja, és visszatekintve megállapíthatjuk, hogy a Reko-01, bármennyire is jól sikerült, egy bő évtizedet késett és fénykora egyben alkonya is volt. A típussal átfogó, széleskörű teljesítménymérő próbameneteket nem végeztek, a VES-M a hatvanas évek közepén már a modern trakció körüli munkákkal volt leterhelve. A néhány próbamenet méréseinek megfelelően a gép 450 tonnás gyorsvonatot vízszintes pályán 130 km/órás, 5 ‰-es emelkedőben 90 km/órás sebességgel tudott vontatni. A DR a Reko-01-est az eredeti BR 01-gyel közös menetrendi terheléscsoportba osztotta, noha a régi BR 01 kissé lomhának bizonyult a Reko-01-gyel szemben.

Mező András

A 4. korszak hajnalán, 1970-ben az addigi háromjegyű pályaszámot négyjegyűre változtatták, az első számjegy az olajtüzelésű mozdonyoknál 0, a széntüzelésűeknél 1, a nem rekonstruált, ún. „Altbau” 01-eseknél 2 lett, a végén az obligát kötőjeles ellenőrző számmal.

A belföldi gyors- és sebesvonati szolgálat mellett a BR 01 és 01.5 fontos feladata volt a zónaközi viszonylatokban (Berlin-Hamburg, Erfurt-Bebra, Magdeburg-Helmstedt) közlekedő vonatok továbbítása. A legkiemelkedőbb futásteljesítményt a rekonstruált gépek mutatták fel a hatvanas évek második felében, a pálmát a 01 520 psz. mozdony vitte el 1968 augusztusában 29 üzemi napon megtett 23003 kilométerrel.

A 01 1516-2 psz. gép kazánja a személyzet hibájából 1977 november 27-én Bitterfeld állomáson felrobbant, ez a mozdony volt a 35 Reko 01-es közül az első, melyet a tragikus baleset (9 halott, 59 sebesült) következményeképpen kiselejteztek.

A folyamatosan haladó trakcióváltás következményeként a hetvenes évek közepére a BR 01 már sokat veszített korábbi jelentőségéből. Egyik utolsó nagy feladata volt a Berlin-Drezda közötti gyorsforgalom, amit a Dresden-Altstadt és Berlin Ostbahnhof fűtőházainak gépei láttak el az 1977 őszi menetrendváltásig. E viszonylat dízelesítése után a saalfeldi állomásítású maradék állomány (javarészt BR 01.5) fejezte be a sorozat aktív pályafutását a DR-nél. Az 1980/82-es időszak volt a BR 01 hattyúdala: Saalfeldre került négy, korábban már „nyugdíjazott” eredeti 01-es (01 114, 118, 137 és 204) és az ugyanott még nagyobb számban üzemben lévő BR 01.5-ös gépekkel együtt a Lipcse-Gera-Saalfeld és a Saalfeld-Jena-Camburg vonalakon közlekedtek. 1982 után a legtöbb mozdonyt leállították, részben fűtőgépként használták, míg végül nagy részük a lángvágó áldozata lett. 1990-ben már csak a 01 137 és a 01 531 volt üzemképes mint nosztalgiagép. Ezenkívül jónéhány példányt eladtak magánszemélyeknek és egyesületeknek, ezek közül jelenleg üzemképes a 01 118 (Historische Eisenbahn Frankfurt), 01 066 (Bayerisches Eisenbahnmuseum Nördlingen) és a 01 202 (Verein Pacific 01 202), a Reko 01-esekből a 01 509 (Pressnitztalbahn) és a 01 533 (ÖGEG) ez utóbbi a MÁV 1996-os angyalföldi járműparádéján is szerepelt.

Mező András 

A tesztalany 01 514 / 01 1514-7 életútja:

Rekonstruálva a 01 208-ból (Krupp gy.sz. 1612/ 1937)

Rekonstrukció: 1963 március 18 – június 30, Meiningen

Állomásítások: Erfurt P 1963-64

                          Berlin Ostbahnhof 1964-79

                          Stendal 1979-80

                          Saalfeld 1980-83

Kiselejtezve: 1983 május 30

Eladva a Historische Eisenbahn Frankfurt/M. Egyesületnek: 1984 május 25

Ma a speyeri közlekedési múzeumban áll.

Mező András

 

 

Irodalom:

M. Weisbrod – W. Petznick: Baureihe 01 (Transpress 1979)

V. Lucas – H. Schnabel: Die Baureihe 01.5  (EK-Verlag 2002)

M. Weisbrod: Die Baureihe 01 (EJ-special 1/1997)

H. Obermayer – M. Weisbrod: Die Baureihe 01.10 (EJ-Sonderausgabe II/1992)

Remélem, hogy e rövid típusismertető nem szegte senkinek sem kedvét, hogy eljusson idáig, a konkrét modell bemutatásáig. Igyekszem András barátomhoz hű maradni és a Tillig 01.5-öst is kellően sok karakterben tárom a nagyérdemű közönség elé. A fotók mennyiségében mindenképp...

 

 

A fent említett arányok remekül visszaköszönnek a modellen. A BTTB 1988-as fejlesztése, majd az ezt átvevő Tillig kínálat egyaránt értékes és időtálló modellt eredményezett, eletekinve attól az aprócska spiáter pestis problémától, ami a főkeret és a szerkocsi betét elporladásához vezetett. Erről már ejtettem szót a korábbi 01-esek írásában, szerencsére a gyűjteményben eleddig csak olyanok voltak, akik átvészelték ezt az időszakot és nem kellett nagyszervizbe küldeni őket. Ellenben sok ismerős panaszkodott, hogy bizony tönkrementek a fém fődarabok. Érdekes módon a gyártó is tisztában volt ezzel és egészen a jelen modell megjelenéséig garanciálisan cserélte a porladó alkatrészeket. A helyzet mostani állása szerint viszont ebben az új konstrukcióban erre már nem lesz szükség. Ugyanis teljesen kicserélődött a hajtás mind a mozdonyban, mind pedig a szerkocsiban.

 

 

Kezdjük a mozdonynál, annak is az egyik leglátványosabb részénél, a Hausinger vezérműnél. Az ezredforduló után zajlott le az egyik leglátványosabb fejlesztés a sebnitzi cégnél. Ekkortájt cserélődtek le a régebbi, még Zeuke és Bttb időszakból megmaradt, fém stiftes rudazatok. A 01-eseken sokáig ennek vegyes, műanyag elemekkel kiegészített változata volt. Sokan a régi fémszerkezetre esküsznek a mai napig és éppen ezért nem hozza lázba őket az új gőzöstrend. Pedig több szempontból is örvendetes ez a műanyag rudazatos megoldás. Egyrészt mindenképp cizzelláltabb és finomabb alkatrészek gyárthatók a korszerű fröccsöntési technológiával. Tegyük hozzá, hogy ez a finomságú rudazat fémből, maratással is előállítható, de jelentősen növeli az alkatrész árát, ami ugyebár a mai viszonyok között még a jóval erősebb német piac kedélyeit is borzolná. Így maradt a nagyüzemi produkció leggazdaságosabb lépése, a több elemből álló, típusonként variálható rudazat modell. Maga az alkatrész anyagában festett, rugalmas műanyag, így a másik elvárásnak is tökéletesen megfelel, miszerint hajlékony marad a méretben oly fontos, ívkövető futómű működése közben. Ez pláne a több csatolt kerekes gőzmozdonyoknál fontos szempont. A német szabványnak megfelelő, piros rudazatfestést utólag viszik fel az alkatrészekre, így amennyiben pótalkatrészt szándékozunk felhasználni, számolnunk kell a rudak aprólékos festésére is. Maga a vezérmű szépen dolgozik, szegecselések és stiftek hiányában nem tekeredik, nem akad össze, ha nagyon nagy a baj, akkor egyszerűen szétugranak az illesztések. Normál esetben és használat során ilyen nem fordulhat elő és a filigrán, műanyag rudazat sokáig a modell ékessége maradhat.

 

 

Szinte fel sem fogjuk, hogy ezek a kerekek két méter átmérőjűek. Mivel szerkocsis hajtású a modell, így a nagy csatolt kerekek között és fölött szabad az átlátás. Remekül látható a fő- és kereszttartók modellezése, ami már a korábbi kiadásoknál is figyelemre méltó volt. A mozdonytest ezen oldala nem annyira attraktív, viszont minden fontos részletet felismerhetünk rajta. Kíváncsi vagyok, hogy egyszer eljut-e oda a technika, hogy pl. ebben a méretben a kép jobb oldalán látható főkeret alatt futó, piros vezetékekkel összekötött burákban világítótestek legyenek. Példának okáért a KM1 csodás 1-es méretarányú mozdonyain ezek a kis szervizlámpák működnek...

 

 

A nagy kapacitású, 34 köbméteres szerkocsi is megújult. Nem csoda, hiszen ebben bújik meg az új hajtás. Sokszor elgondolkodtam, hogy vajon miért jó a szerkocsihajtás, holott merőben ellenkezik a mozdony valódi hajtásrendszerével és dinamikai tulajdonságaival. Aztán az elmúlt években, miközben igen sok ismeretanyagot szedtem össze a modellek körében, sorra dőlt meg a teória. Bár, nem egy H0-ás modellnél találkozhatunk közvetlen mozdonyhajtással, de az esetek többségében ott is a szerkocsi a motor búvóhelye.

Először is, a méret (TT) rengeteg korlát közé szorítja a meghajtás kérdését. Miután a gyártó sorra hagyta el a mozdonyhajtásos, csigatengelyes megoldásokat, a felhasználható motorok méret/teljesítmény összefüggései miatt csakis az óriási hasznos térrel bíró szerkocsi jöhetett szóba. Eleinte a bttb-s körmotor méretazonos leszármazottja, a kockamotor került be az új 01-es modellekbe és ez a konstrukció regnált egészen a 2010-es felújításig. Tehát egyfelől a helyigény volt a fő érv. Másfelől bizonyos dinamikai tulajdonságok. Tudvalevő, hogy sem a tömeg, sem pedig a mozgás fizikája nem kicsinyíthető olyan arányban, mint mondjuk a dimenziók. Ahhoz, hogy egy mozdonynak kellő adhéziós tulajdonságai, emellett megfelelő stabilitása legyen, sajnos nem lehet ilyen szép, áttört, filigrán alakotóelemekből megépített mozdonytestet lemodelezni. Lehet, de fémből, viszont az már egy másik műfaj. (lásd Weinert és társai...) Tehát a szükséges vonóerő kifejtéséhez nem kerülhet motor és hajtás a mozdonytestbe. De, ha mégis, akkor mi is történne? Ilyen esetben a mozdony és a vontatmány közé odaszorul a teljesen haszontalan szerkocsi. Gondoljuk csak végig: adva van egy meghajtott, nehéz mozdony, egy könnyű, üres szerkocsi és a vonat. Modell körülmények között mi történik? Ívben, amikor megmozdítanánk az álló vonatot, a mozdony átadja a vonóerőt a szerkocsinak, ami a kevéske tömege folytán szépen kiemelkedne a sínről és siklana. Fordított esetben a hosszabb vonat tömege szépen letolná a sínről az üres szerkocsit. Töltsük meg tömeggel? Akkor meg egy feleseleges ballaszttal kellene megbírkóznia a mozdonynak, ami csökkenti a vontatható kocsik számát. Ugyanis vannak sokan, akik nagy asztalon, vagy modulon használják a modellt és szempont a valósághű vonatösszeállítás.

A szerkocsihajtás esetében végül is a vontató egység közvetlenül kapcsolódik a vontatmányhoz, extra közdarab nincs. Maga előtt "csak" egy tömegtelen mozdonytestet tol, ami ha kellően kisímított a járása, akkor nem ugorhat ki a sínről, nem emelkedhet el az ívekben és kellően tömeghatású mozdonytest benyomását kelti. Persze tolató üzemmódban oda kell figyelni, de pl. az ilyen nagygőzösök ritkán jártak fordítva. Ha igen is (lásd BR05 áramvonalas), akkor teljesen átalakították a mechanikai jellemzőket. A belbecsről kicsit később.

 

 

A mozdony másik oldala már gazdagabb képet mutat. Itt már feltűnnek a füstszekrény és a hosszkazán mentén végigfutó csővezetékek, a felső hosszburkolat alól kibúvó homokló- és tápvízcsövek, valamint az egyéb segédüzemi berendezések a hengerek környezetében. A kerekek kidolgozása már alapmutatvány a gyártótól, viszont hiányolható a csövek csatlakozásainál a szelepek elzárócsapja, ami egyébként a méretben már megvalósítható (lásd Roco).

 

 

Ellenben izgalmas kép fogad bennünket a védház (mozdonysátor) baloldalán, ahol megannyi cső és tartály találkozik a trepni alatt. Ha visszatekintünk a korábbi 01-esekre, akkor azoknál nem volt ennyire részletgazdag ez a terület. Tán éppen azért, mert az eredeti mozdony is kicsit puritánabb felszereltségű volt.

 

Talán itt érdemes megemlíteni András barátom észrevételét, mely a cikk megírását követően, a neki megküldött link elolvasása után érkezett tőle. Neki mindenképp jó szeme van az ilyesmihez, mi meg talán elsiklunk mellette. A nagyvasúti mozdonyhoz képest a modell mozdonyrésze egy lehelletnyit magasabb a kelleténél. Ha megfigyeljük az eredeti fotókat, akkor a sátor ablakai alatti vízszintes vonal alacsonyabban van jóval, mint a szerkocsi víztartályának fedőlemeze. Apró optikai csalódás, de jogos az észrevétel. Személyes véleményem, hogy ettől függetlenül a mozdony arányai bőséggel megállják a helyüket a mi méretünkben.

 

 

De ha már extra kidolgozottság. Vessünk egy pillantást megint az egész modellre! Engem nagyon megfogott az egész mozdonyon végigfutó, hosszanti burkolólemez, ami optikailag is egy sokkal összeforrottabb egységet sugárzott, ezáltal nagyon markáns egyéniséget kölcsönözve a járműnek. A Tillig modelljének különlegessége az ismertetőben is említett, csúcsos füstkamraajtó. Tulajdonképpen egy műszaki emlék, hiszen a leírtak szerint a későbbiekben ez az elem is visszacserélődött az eredeti ajtóra. Bár a mozdony már igencsak a két világháború közti időszak technikai vívmányainak kikristályosodása, mégis ez a csúcsos füstkamraajtó valahogy a XIX. század végi gőzkorszaki úttörők világát idézi.

 

 

Mindenesetre nagyon hangsúlyos rész, ezért nem hagyhattam ki ezt a fotót sem.

 

 

A modellezésben sem maradt alul ennek a résznek a kidolgozása, hiszen ez kerül leginkább szem elé, itt nem lehet mismásolni.

Ahogy említettem, hiányosznak az elzárószelepek, de ebből a szögből azonnal kárpótol a tény, hogy az oldaltrepni csúszásmentesítése a modellen is aprólékosan kidolgozott.

 

 

Amikor 2010-ben először a kezembe került egy ilyen mozdony, azonnal feltűnt, hogy ezen már elkezdték alkalmazni a maratott, vagy lézervágott fémalkatrészek felszerelését. Persze nem lehet túlzásba vinni, hiszen erősen megdrágítja a produkciós költségeket az ilyen finom alkatrészek sorozatgyártása, de érezhetően kezdett beszivárogni ez a fajta megfogalmazás is a sebnitzi modellezésbe.

 

 

A gyárilag felszerelt tetőrostély egyedülálló volt a megjelenés évében, ha nem csal az emlékezetem, akkor ez volt az első modell, ahol ilyennel találkozhattunk. Azóta persze több járműtípuson is megjelentek az ilyen apró, fémből gyártott finomságok, amelyek mindenképp a minőségi modellek platformjára helyezik a Tillig produktumait.

 

 

Most látom, hogy ez lehetett volna jobb fotó is, de legalább lesz mit cserélnem ebben a hosszú írásban. Szóval itt feltárulkozik a konyha. Ez a rész is megújult a korábbi 01-esekhez képest. Amit a méret enged, itt megtaláljuk. Nyilván lehet tovább cizellálni a témát, de az megintcsak a nem olcsó mozdony árát növelné.

 

 

A szerkocsi esetében is sok változást tapasztalunk. A megszokot, 26 köbméteres szerkocsikhoz képest itt merőben más a szénadagoló csúszda, a közelzáró kinematika miatt megváltoztak a két egység kapcsolatánál jelentkező arányok.

 

 

Ejtsünk pár szót az új szerkocsiról! A szénrakomány könnyed lepattintásával feltárulkozik a megújult belső. Itt már láthatjuk, hogy Mashima motort kapott, elegendő lendtömeggel. A jó adhézió érdekében a műanyag főkeret minden irányból meg van spékelve kisebb-nagyobb fémöntvényekkel, sőt a motor fölé is jár egy formára öntött darab. Ezt, amennyiben hangdekóderrel, vagy a képen látható Digitraxnál nagyobb dekóderrel digizzük, akkor kiszedhetjük, számolva a súlycsökkenés okozta hátrányokkal.

 

 

A kisebb tömeget a négy keréken megtalálható tapadógyűrűk ellensúlyozzák, egyébként remek eredménnyel. Ennek az az ára, hogy az összes többi keréknek kutya kötelessége áramot szedni. Egyébként a szerkocsi felépítése az új trendnek megfelelő, a többi hasonló mozdonyegységnél is ilyen megoldásokkal találkozunk a szétszedhetőség, szervizelhetőség tekintetében is.

 

 

A mozdony futóműve a méretek miatt speciálisan alakul. Ez a több ponton csapolt, a csatolt kerekeknél excentrikus mozgásra képes megoldás már az elődöktől származik és a hosszú mozdony pontos ívkövetését szolgálja. A tesztek során érdekes módon a korai változatok közül főként a Tillig gyártásúak voltak bizonytalanabbak, sok esetben a szűkebb ívekben (R310!) kiemelkedett a hajtott keréksor a sínkoronáról. A Bttb változatoknál ez nem jelentkezett, azok sokkal stabilabb futásúak voltak. Nyilván ezek tapasztalataiból okulva a gyár mérnökei apróbb, első látásra nem is érzékelhető változtatásokat eszközöltek a futóművön, így annak működése most már teljesen kielégítő. Szép, egyenletes futása van a mozdonynak, ami tudvalevően tolt üzemben dolgozik, hiszen a hajtás a szerkocsiban van.

 

 

Közeledik az írás vége, akik eddig kitartottak, nekik már csak pár fotó és néhány gondolat, aztán remélem sok információval gazdagodva lapoznak tovább.

Szinte minden elmondtam már a modellről, innen már csak ismételni tudom magamat. Éppen most láttam a 2012-es, őszi újdonságlapot és abban szerepel ennek a sorozatnak a boxpok kerekes változata (csepp alakú küllőköz). Remélem, hogy egy olyan is bevonulhat az egyre bővülő gőzösistállómba és akkor majd szépen bemutathatom.

 

 

Egy kicsit hangulatosabb színhatású fotó. Magáról a fényképezésről már esett pár szó a korábbiakban is. Elég vegyes a modellvilágból fellelhető fotók minősége és kivitele. Való igaz, hogy meglehetősen nehéz a tárgyfotózás. Magamról tudom, hogy bármennyire is éllettelen dolgokat fényképezünk ilyenkor, mégis erősen hangulatfüggő egy-egy jó fotó. Ebben a cikkben is két féle fotózási megoldás eredményeit használom fel. Van a fehér, végtelenített hátteres (szürke átmenetesnek hat itt a képeken), fotó és van az itt is látható tájképes, tárgyemelős. Csak felfrissítve az emlékeket, ez a tárgyemelő egy hungarocell hasáb, parafa töltéssel, megszórva kővel és modellsínnel kiépítve. A töltés egyszerűen sztatikus fűvel szórt, de nem használtam elektromos kütyüt hozzá. A háttért az internetről leszedett Landscape fájl, egy kicsit halványítva, hogy ne terelje el a figyelmet a tárgyról. A világítás most már két nagy teljesítményű LED-es kameralámpa, ami mellett mégis harmad másodperces expozícióval és 22-27-es blendével fotózom a mozdonyokat, hogy növeljem a mélységélességet. Természetesen mindezt csakis állványról. Ezekkel a beállításokkal mégsem sikerül kétszer ugyanúgy a felvétel. A fényeket erősen befolyásolja a mozdony fekete tartalma, valamint a rajta megtalálható világosabb részletek aránya. Éppen ezért futottam neki ennél a modellnél másodjára (de ahogy említettem korábban, lesz egy harmadik menet is). Célom - még az eladásra szánt modellek esetében is - hogy a fotó tökéletes és maximálisan informatív legyen. Persze készülhet pár művészibb beállítás is, de az nem az én asztalom.

 

 

És végül ennél a mozdonynál is mutatok egy Helicon Focus-os képet. www.heliconsoft.com

Ha valakinek nem olyan a gépe, hogy tudjon 22-27, netán 32-es blendéket, akkor ez a kis program a megoldás, hogy realisztikus mélységélességű végeredményt produkáljon.

Visszatérve a modellre. Nagyon elégedett vagyok vele, csodaszép, finom járású, korszerű gőzmozdony. Megérdemelte már, hogy méltó helyére kerüljön, bár a mai napig viszonylagos értéket képviselnek a korábbi kiadások is. Nagyon sajnálom, hogy a másik három példányomtól oly hamar megszabadultam.

 

Köszönöm mindenkinek a türelmet. A cikk kb. öt napig készült, plusz Mező András barátom további pár hetes munkálkodását is hozzáadva, igen jelentős időt töltöttünk ezen információhalmaz összehozásával.

Reméljük, mindenki gyarapodására szolgál. Ígérem, hogy a jövőben ez lesz a mérce ezen a gyűjtői honlapon.