MSZK-ZSD CSME 2-125    Ep.3.    Berliner TT Bahnen    kat.sz.: 2622     

Az előző oldalon már megemlítettem, hogy a mozdony eredetije a csehszlovák ČKD gépgyárból került a béketábor néhány tagjához. Ha jól tudom, akkor Magyarországra nem jött, hisz el voltunk látva M40-esekkel, Dacia-kal és BoBo-kkal, ezért a tolatószolgálatban nem volt hiány.

Egyébként a csehek igen jó marketinggel nyomták ezt a mozdonyt, hisz számos, távoli országba is eljutott, mint pl. Irakba.

Ezért inkább vegyük szemügyre a BTTB modellt, ami 1985-től volt gyártásban. Még 250,- Ft-os árcímkével pecsételt, puhadobozos kivitel, melyről már sokkal több szépet lehet mondani, mint a Zeuke elődről. A lehetőségekhez képest megfelelően kidolgozott korlát és szerelvények...

A jobb oldaláról nézve nem is annyira pontos tampon, de a ČKD embléma és a bal oldali, illetve orr-feliratok - mondhatni - tökéletesre sikeredtek.

Ezt a kétszínű nyomatot a Zeuke még csak egy fekete pamaccsal elintézte.

Az összhatást kicsit rontja a mindent elfoglaló körmotor, de ugye ezt ezeknél a modelleknél már megszokhattuk. Mint ahogyan azt is, hogy csupán világítás-imitációja van a mozdonynak. Szerencsére erre vonatkozóan már vannak működő megoldások.