T 455 215 CSD BTTB

Az 1985-ös katalógusban találkoztam először a cseh vasút T 455-ösével. Feltett szándékom volt, hogy egyszer a gyűjteménybe is bekerül a modell. Hajdú Balázs barátomnak köszönhetően ez nem is olyan régen megtörténhetett.

Valamely oknál fogva tetszik a cseh és szlovák vasút gépparkja, remélhetőleg a gyűjteményben is mihamarabb visszaköszönnek a legendás modellek. A kelet-német gyártó komoly piacot látott a keleti szomszédjukban. Ennek köszönhetően széles palettán szerepeltette az eleve cseh gyártmányú nagyvasút kicsinyített másait, illetve a KGST berkein belül gyártott egyéb nagyvasak is megkapták a CSD emblémáját.

A mozdony hozza a Bttb tervezésű BR86-osok, már megszokott, minőségi formáját. Ezzel a modell-szériával nincs gond. Szép, nyugodt járású, korrekt világítású modell. Természetesen a különböző időszakokból származó változatok között akad némi, főként motorhang-beli eltérés, de ezen kívül más problémával nem nagyon találkoztam. Eltekintve a 460-as nagytakarításától.

Külön szépsége a cseh modelleknek a piros alapon, fehér feliratú pályaszámtábla. Üdévé teszi, feldobja a fekete tömeget.

Egyébként minden másban a német modellre épült. Ugyan az a műanyag főkeret, a kerekek, a rudazat. Egyedül csak a tamponozás tér el a többitől.

Egyébként létezik egy teljesen fekete kerekű CSD T455-ös is. Igyekszem majd azt is bemutatni.