BR 86 283 DRG Fotolack Bttb/Tillig

Nem lehet meg egy legendás, jól sikerült modell sorozat a nagyvasra jellemző kezdő lépések nélkül. Nevezetesen a gyárból kigördülő, bemutató darab fotófestésű változatáról van szó.

Sorrendben ez az első fotolack-os kép, de a BR01-es hasonló változata már korábban a gyűjtemény része volt, ezért ott már írtam erről a festéstípusról.

 

A részletek kifejtése előtt íme egy kép az eredeti mozdonyról:

 

 

Jürgen Heegmann fotóján is látszik, hogy a Berliner már elég korán rá tudott tapintani a szépen, aprólékosan kidolgozott modelltípusok sikerére. Ezt bizonyítja, hogy a BR86 igen nagy példányszámban kelt el.

     

A dolog pikantériája, hogy ez egy vegyes modell. Ilyen formán ritkaságnak mondható. A kaszni már a Tillig időszakból származik, viszont a hajtás, a főkeret, a kerekek még Bttb széria alkatrészek. Egy számomra ismeretlen, hazai modellező, Pátyó műve az igazán tetszetős átalakítás. Számomra nem von le semmit sem a modell értékéből, hogy nem az eredeti szürke kerekekkel érkezett, hanem egy aprólékos munka eredményeként lett teljes értékű Fotoanstrich.

Tehát az összhatás jól sikerült. A DRG, azaz a Német Birodalmi Vasút jegyeinek megfelelően a pályaszám táblán még bronz/arany színben olvasható a mozdony azonosítója.

Apró érdekesség, hogy az ütközők a korábbi bajor, vagy szász típusoknak megfelelően még a nyitott befogással vannak a gerendára erősítve.

A fenti, eredeti képből kiindulva ez nem hat nagyon eredetinek, elképzelhető, hogy némi változtatásra szorul majd.

Egy nagyon szép, jó arányú mozdony széria "záróakkordja" ez a fotófestés.