Br 144 091-6 DB Tillig

A német vasút 2200 kW-os villanymozdonya, kisebb-nagyobb alakítgatások mellett, főként a déli vonalakon teljesített szolgálatot, gyorsvonati vontató járműként. A háború ezt a szériát sem kímélte, de mégis gyártottak belőle újabb darabokat. A két Németországban a '80-as évekre jóformán az összest selejtezték.

A Tillig modell új színfolt a gyűjteményben, ugyanis ez idáig nem volt hozzá szerencsém. Elég ritkán lehet itthon beszerezni, lévén hogy a magyar vasúthoz sehogyan nem kapcsolódik. Tipikusan német mozdony. Formavilágát nézve a Krokodil családjába sorolnám.

A katalógusok böngészése során kiderítettem, hogy 1993-ban jelent meg először, mint újdonság, de csak a címlapon látható, eredeti fotó formájában. Ez volt a BTTB utolsó kiadványa. 1994-ben már Tillig színekben jött ki a mozdony, de csak a DR E 44-es számozása volt kapható.

A '95-ös újdonság katalógus megmutatta a szürkéskék DRG festést, de említésre érdemes választékban csak az 1996-ban kiadott katalógusban láthattuk. Ekkor már 3 féle E 44-es és egy Br244-es volt a palettán.

A bőség éve 1998 volt, amikor 5 féle változattal találkozhattunk a kínálatban. Jelenlegi mozdonyunk még nem volt benne ebben a választékban.

2005-ben, az újdonságkatalógusban szerepelt először ez a Br 144-es így, ebben a formában.

A modell szépen kidolgozott, pontosan öntött és festett kivitel. Ekkorra már bő 10 éve gyártásban volt, ezért már átélte a pantográfcseréket és megkaphatta a csigatengellyel egybe esztergált lendítőkerekes hajtást is.

Teljesen korrekt feliratozások és csendes mechanika jellemzi.

3 ponton világít, menetirány szerint vált, zárfény nincs. Kicsit lehetne halkabb a motorja, de összességében nyugodt futású, viszonylag gyors modell.

A tetőszerelvényei semmi extrát nem tartogatnak számunkra. A Tillig-féle, sorozatgyártásra optimalizált, egyen alkatrészekből rakták össze a tető elemeit.

A mozdony összhatását nézve semmi különleges nem mondható el róla. Ennek ellenére egy biztos, autentikus darabja a német vasutat modellező gyűjteménynek.

Speciális festési variánsai kelendő darabok az aukciós oldalakon.

 

Hálás köszönet érte Ttmodell barátomnak, aki önzetlenül rendelkezésemre bocsátotta a mozdonyt.