Br 221 137-3 DB

Az ikerpár másik tagja. Nem is annyira ikrek, hiszen más a pályaszám, más méretű a DB keksz és a főkereten teljesen más szitázás olvasható. 2511-es kat.sz-on már 1985-ben jelen volt a katalógusban és csöndesen követte a vezérmodellt, a 2510-es, klasszikus szürke/bordó BR 221 139-9-est. Érdekes, hogy az akkori katalógusban két festésvariánsként, de teljesen megegyező feliratozással mutatták be ezeket az alternatív modelleket. Ezzel szemben a 90/91-es felhozatal már elhagyta a bordó/fehér festést és ezt, egy kissé átdolgozva, sokkal részletesebb feliratokkal dobta piacra. Talán ez már előszele volt az amúgy elhúzódó modernizálásnak (fix kotrók, új hajtás, stb).    

Még ugyan nem világít a csúcsfény és eltekintve a festékhasználat átmeneti problémáitól, a modell gyönyörű. Teljesen újszerű, használva nem volt az elmúlt 16 éveben.

Nagyon érdekes, hogy az érintett időszakban már nem volt sem VEB, sem pedig a korábban megszokott cím sem, hisz Berlin akkor már újra egy volt és nagy. De a cégnél tonnaszám állhattak a megnyomott leírások, így a német precizitástól fényévekre lemaradó "igényességgel" oldották meg a nyomdai problémát.

Az ikerképeken is látható, hogy voltaképpen vitrinmodellekről van szó, játszva talán egyikkel sem volt.

Originál szilikongyűrűk, oxidmentes áramszedők.