Br 86 1615 3

   

A Br 86-os az egységesített, szertartályos mozdonyok családjába tartozik. Alapjaiban a Br 24-esre és a Br 64-re hasonlít. 1928-tól gyártották az emelkedőkben gazdag, hegyvidéki mellékvonalak személy- és teherforgalmának kiszolgálására.

Egyik kedvenc mozdonyom a BTTB-s időszakból. A gyártó tervezési filozófiáját bizonyítja, hogy ugyanazt az alapot kapta, mint a korábban kihozott Br 56-os. Persze ez a kivitel a szertartályos mozdonyoknak megfelelően lett hátsó futókerékkel kiegészítve.

A modell és a forma sikerességét bizonyítja, hogy legtovább gyártott és ezért a legelterjedtebb változat a képen látható 1615-3-as számozás. Ez a négyjegyű besorolás a Deutche Reichsbahn állományát jelölte.

Talán a piaci nyitás, vagy a vásárlói igények miatt a későbbiekben megjelent még számos variáns, a DRG-s és a DB-s időkből is. A sikert és a piachódítást bizonyítja, hogy a csehszlovák vasút T455-öse is megjelent a 86-os palettán.

             

A modell maga nagyon szép járású, stabil és gyors darab. Elől-hátul világít a füstszekrényben elhelyezett izzónak köszönhetően, melynek fényét 2 pár fényvezető üvegszállal juttatták el a gerendákon elhelyezett fényszórókig. E miatt egy kicsit veszít életszerűségéből a mozdony, mert az eredetin nem látszanak azok a vastag, fekete "csövek". A mai technológia ezt már vagy LED-del, vagy a gerendába épített fényvezetőkkel oldja meg. 

A modell kimagaslóan szép esztétikai és műszaki állapotban került hozzám, Ottóék, azaz a VasúTTmodell Team jóvoltából.