BR56 2750  DRG   Zeuke  1992   02233     

1992-ben debütált, mint kép nélküli festésvariáns, az akkori "post BTTB - pre Tillig" időszakban regnáló, újraélesztett Zeuke név alatt. 10 év múltán, 2002-ben is még benne volt a Tillig katalógusban, mégis nagyon ritkának mondható ez a DRG-s festés.

A modell semmiben nem különbözik társaitól, csupán azon típuskörbe tartozik, melyek gyárilag nem kaptak világítást. A 2719-es mozdonynak a füstszekrényben elhelyezett izzó biztosítja, fényvezetőkön továbbítva a homlokvilágítást.

Nyilván gyártmány ésszerűsítés, vagy gazdasági okokból bizonyos sorozatoknál ezt kihagyták. Így volt ez a G8.2-es KPEV gőzösnél is.

 

 

A szép és sérülésmentes felirat tanúskodik a DRG-s mivoltáról. Műszaki paramétereit tekintve semmi változás a típus többi tagjaihoz mérten. Ebben a modellben már a lényegesen sérülékenyebb és hangosabb "kocka" motor van, ugyan úgy elfoglalva a konyhát, mint elődje.

 

 

A modell voltaképpen újnak mondható, méltó képviselője a BR56-os korábbi sorozatának. Ennél a mozdonynál még sokkal stabilabb volt pl. az áramszedés, szemben a későbbi, 2007-ben a Tillig által átdolgozott típusokkal. Utóbbiakban az élethűség miatt sok helyen csorbulni látszik a stabil működés.

De erről majd később, egy érintett mozdony vizsgálatakor.

 

Jelen modellt Dr. Kollin Feri bácsinak köszönhetem.