pr. G8.2 2721 Halle

Egy igen szép festésvariációja az eredetileg is igényesre és részletesre sikeredett Br 56-osnak, azon belül is a Br 56.20-as gyártási sorozatnak. A mozdony eredetije a Porosz Állami Vasút flottáját erősítette és az ottani besorolásnak megfelelően a G 8.2-es típusjelölést kapta. Felépítését tekintve a korábbi, tehát az 56.1-es változatnál egy kicsit egyszerűbb, belső hajtómű nélküli változat. Ezért is kapta a G 8.3 után a 8.2-es jelet. Ezzel szemben viszont nagyobb teljesítménnyel bírt. Ezért is maradt állományban 1959-ig a DB-nél és a '70-es évekig a DR-nél.

Nézzük a modellt! Először az 1992-es Zeuke katalógus hozta. A modell teljes egészében a már jóval korábbi, Bttb-s csúcsmozdony variánsa. Műszaki felépítését tekintve azonos, de ennek érdekes módon nincs üvegszálas világítása, csupán egy-egy imitáció került az orrgerendára.

A tökéletes állapotú mozdony egy német gyűjteményből való, dobozos modell. A mérethez és a már jócskán kifutott szerszámhoz képest a kidolgozottság igen szép, viszont a porosz színvilág és számozás miatt csomó dolog lemaradt a gépről. Ilyen formán feltűnő, hogy a sztenderd, 2719-es modell számtáblája és a Reichsbahn táblája ott díszeleg, festetlenül a vezérállás oldalán.

Csupán a G8.2-es szitázás került fel a helyére. Később, a '94-es Tillig katalógus egy kissé átdolgozott modellt mutat be, melyen már ott a KPEV "keksz" a gép oldalán.

A hajtás a megszokott, Br56/86-os alapokon. 4 csatolt kerékpár, Hausinger vezérmű imitáció, kissé otromba, de biztonságos áramszedők.

Azért elfért volna még némi felirat a szerkocsin. A hátsó lámpapár világításra alkalmas, a fényvezető plexik bent vannak a helyükön.

A szénrakomány kicsit elnagyoltnak tűnik, de legalább fekete...

Zavaró lehet, hogy a zöld fújás néhol ráfutott a vörös területekre is.

Sajnos az óriási körmotor még teljes egészében kitölti a vezérállást.

Apró baki, hogy a szénadagolónál már zöldre sikeredett a fűtőanyag. Viszont kárpótol a vadonat újnak tűnő kaszni. Sehol egy kopás, karc.

És végül egy naplemente hangulatú kép a szép poroszról.