BR 218 293-9    DB   Ep. IV.   Tillig            kat.sz.:  02703

Régi vágyam teljesült, amikor ez a mozdony megérkezett hozzám, legújabb állomásítási helyére. A kék-bézs színterv remekül összecseng a megannyi, hasonló színű m-kocsimmal, így végre ezt a mozdonyt is kiállíthatom a szép nyugatnémet szerelvény élére.

1991. január 31-én észült képen még ebben a színben vontatja a  D2167-es IC-t a singeni váltókörzetben (a fotó szerzője: Josef Mauerer). A Darmstadt-ban állomásított dízelgép a múlt évszázad végén lett átfestve Verkehrsrot színre, majd 2006. június 24-én kiselejtezték.

 

 

A Tillig 2008-tól kínálja ezt a festési variációt, korábban a Beckmann-nal közösen fejlesztett modell szerepelt a katalógusokban. A mozdonymodell jól bevált alaptípus, számtalan formában és színben teljesített már, gyakorlatilag nincs szükség különösebb fejlesztésekre, hacsak annyiban nem, hogy ez is megkapja az új, ötpólusú motort és a korszerűbb fogadóelektronikát a digitális üzemhez.

Az eredetihez hasonlóan egy robusztus, funkcionális mozdonyt tartunk a kezünkben, minden sallangtól mentes. A modell a mindennapi vontatási feladatokra lett megépítve, a forgóvázak szerelvényei kellően részletesek, de feleslegesen kilógó csövek nincsenek rajta.

Talán kicsit mosolyra fakaszt a géptér nyomtatott ábrázolása, de sok hasonló konstrukció forog még a mai napig a gyártó kínálatában. talán egyszer ez is fontos lesz, hogy a nem is annyira olcsó modellekben ne csak egy papírlap imitálja a belvilágot.

Sok kiegészítőt kapunk a modellhez, amik egyrészt a sztenderd csövek, kapcsolók, viszont anyagában festett, színezett apróságok is várják sorukat, hogy a kapaszkodók helyére, a kis furatokba bekerüljenek. Természetesen már kurz kinematika, NEM 358 szabványú kapcsolófoglalat található a végeken. Üröm az örömben, hogy az óceánkék csíkok fújása nem pontos, a maszkolás mentén átüt a szórás. A feliratok viszont e megszokott, kiváló minőséget hozzák.

Továbbra is azt kell mondanom, hogy egy nagyon jó arányú, tömör négytengelyest kap az ember a megszokott, átlagos mozdonyárért.

Ez a fotó különösen jó szemszögből adja vissza a mozdony nagyszerűségét. Mindenkinek ajánlom ezt, vagy a társait olyan terepasztalra, ahol fontos mindennel megbirkózó, igénytelen, de mégis tetszetős dízelmozdony jelenléte. Akinek számít a DB korszakok szerinti besorolás, azoknak kiváló választás ez a mozdony, mert sok kocsit kapunk hozzá a Tillig jóvoltából is.

A modell többek között a Mediker üzletében is megrendelhető, vagy akár raktárkészletről is megvásárolható.