BR 143 112 - 1 DB  Tillig  Digital

A nagyvasúti eredetit 1982-től gyártották és mivel az NDK területén nem volt 120 km-esnél gyorsabb pálya, ezért a nagyobb sebességű BR212-eseket alakították vissza az alacsonyabb pályaigényekhez. A tirisztoros vezérlésű, korszerű gép nagyon hamar mindenes mozdonnyá lépett elő. A DR-es változat gúnyneve többek között Honecker Trabi is volt.

Az egyszerű, moduláris felépítésű mozdony főként ingavonati feladatokat látott el, mint ahogy Mathias Mösken felvételén is láthatjuk a DB Regio Do2000-es emeleteseit továbbítja. A vonatok vezérlőkocsijaiból teljes értékű távirányítás volt elérhető akár a halberstadti szerelvényeknél is.

A vadonat új modell (köszönet érte Kollin Feri bácsinak) érdekessége, hogy gyárilag szerelt Lenz digitális panellel rendelkezik, ezáltal már a legmodernebb játékba is bevonható. Mint ahogy ezeknél a modelleknél megszokhattuk már, a kis kiegészítők még a mellékelt zacskóban várnak a sorukra. Nagyon finom, de az eredeti gép egyszerűségéből fakadóan főként funkcionális kiképzésű modellezést láthatunk. Főfényként sárga, zárfényként vörös LED szolgál, amelyek természetesen a menetirány szerint váltanak.

A közlekedési vörös festés már megszokott a DB legújabb kori egységszíneinél. A modell színhűsége jó, az egyes felületek szépen le vannak maszkolva, a feliratok pontosak, finomak és jól olvashatók. Sajnos itt is megfigyelhető a festékszórásból fakadó kis átfedés, főleg az erősen strukturált részeknél, lásd a lépcsőnél, vagy az emelési pontoknál.

Az új fazonú DB keksz messziről láthatóan virít a mozdony bordázott oldalán. Semmi faxni: egyszerűen nagyszerű.

Mint ahogyan a tetőszerelvények is. A Tillig-től megszokott, egyen-alkatrészekből összeállított felületnél csak egy probléma adódhat, hogy avatatlan kezekben a kis szigetelő babák óhatatlanul letörnek.

Szokás szerint egy nagyon jó arányú mozdonyról van szó, már rég óta hiányzott a gyűjteményből. Természetesen ez is egyfajta kult-mozdony, hiszen számos, legendás változata készült még TT méretarányban is. Egyikük a Fehér Hölgy, azaz a Weiße Lady, ami a gyűjtők körében meglehetősen ritkán cserél gazdát. Remélem, hamarosan azt is bemutathatom, addig is itt egy kép Tóth Feri gyűjtőtársam készletéből: