Deutsche Reichsbahn BR 118 114-8    BTTB  kat.sz.: 2522

És a sorozat harmadik tagja. A modell már BTTB-s érából származik. Nem akkori beszerzés, hanem a mostani fellángolásom egyik eredménye, Ottóéktól van. Igaz, hogy korábbi vétel, mint az előző, de így legalább jól meg tudom kavarni a kronológiát.

Állapota ennek is megfelel sajnos az ilyen korú felhozatalnak: kopottas ablakkeretek és szétgyalázott alvázsúly. Ez a modell már teljesen megkapta a Br221 alját és már műanyag forgókat is kaphatott. Viszont csak az "egycsíkos" festése van.

A mozdony már három ponton világított, a menetiránynak megfelelően. Ha jól szemügyre vesszük az oldalablakok helyén levő rácsot, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a legolcsóbb szerszámvariánst hozták gyártásba: a negatívon egyszerűen ki lett takarva ezzel a rácsos elemmel az ablaknyílás.

A nagyvasútnál a 87 db "nullást" követte a 118.1-es sorozat, ezeknél már nem volt szükség 4-4 üvegezett géptérablakra, ezért a két szélsőt "befalazták". Persze ez nem volt annyira egyértelmű a katalógusok szerint, hisz a '78-as kiadvány a 118 146 - 0 számon a négyablakost mutatja, a 85-ös katalógus már csak két ablakkal, de azonos számon. A 114-es '90-ben  kezdte pályafutását a BTTB színeiben.