Kapcsolat: tothg@citysound.hu  

BR 103 233-3 DBAG és BR 103 233-3 DBAG Ep. 5.

Kühn Modelle vs. Tillig   kat.sz.: 32576A és 02442        2014.      <<    >>
 

            FŐOLDAL | GŐZMOZDONYOK | DÍZELMOZDONYOK | VILLANYMOZDONYOK | SZEMÉLYKOCSIK | TEHERKOCSIK
 


 

Már vártam, hogy megérkezzen a Tillig "Roco mozdonya". Adja magát tehát, hogy ha végre azonos mintaképről (ehh, de buta szó, ha a német Vorbild-ből fordítja az ember) épül két gyártó modellje is, akkor valóban objektív teszt születhessen. Az előző cikkben körüljárt Kühn BR103 233-as vetélytársa a Tillig azonos mozdonya. (megjegyzés, hogy a Tillig elírta a dobozcimkét, mert azon 223 szerepel.)

Ugye sokszor vetődik fel a kérdés, hogy mi értelme az amúgy is viszonylag szűk, TT-s piacon két gyártónak is ugyanazt a modellt elkészítenie. Tudjuk már pár éve, hogy a Kühn, az amúgy magas minőségi színvonalú produktumaival mégiscsak alternatív gyártóként van jelen. Ok, a Knédliprése egyedüli, mint ahogy pár tehervagonja is piacvezető. De mi értelme közösködni a slágertípusokon? A kezdeti okokat már kár firtatni, ezt ők, a német gyártók, a sajátosan német felfogásukkal sosem tudják magyar fülnek érthetően megindokolni.

És ha már elindult mindkét oldalon a 103-asok fejlesztése, akkor törvényszerű volt, hogy mindketten eljutnak a hosszú vezetőállásos változathoz is, illetve az emblematikusabb példányokhoz. Ilyen a 233-as, aminek már bővebben kifejtettem a történetét előző írásomban.

 

Sok gyűjtőtárs kérése teljesül ilyen esetekben, amikor végre eljutok odáig, hogy megszülessen egy ilyen összehasonlítás. Hozzáteszem, hogy ez nem mindig ennyire könnyed szülés. Ellopott fotósfelszereléssel, már jócskán kinőtt lakással olykor nehéz jól fényképezni...

Jelen esetben személyes kíváncsiság is hajtott.:-)

 

Nézzük tehát!

 

 

Profilkép azonos beállításokkal. Annyi hibát elkövettem, hogy nem egyformán áll a két mozdony, de mivel egy nagyrészt középpontosan szimmetrikus konstrukcióról van szó, így csak a tetőkertnél észlelhetjük az irányokat. Úgyis a részletekre kitérek később.

Amennyire a digitális képfeldolgozás lehetővé teszi, visszakapjuk a közlekedési vöröset mindkét modellen. Fent a Kühn, lent a Tillig mozdony pózol. A festés színhatása hasonlít a képhez. Talán egy cseppet élénkebb a Tillig modell, ami annak köszönhető, hogy egy fokkal fényesebb a festék rajta. Úgy összességében a Tillig fehér tamponjai is harsogóbbak. Jelen pillanatban még nem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb. Nézzük a szürkéket! A szellőzők alapkidolgozottsága befolyásolja a felületi struktúrát. És ez meg a színhatást. A Kühn modellnél most kicsit konkrétabbnak érzem a zsaluzást, illetve a tetőn lévő világító ablakokat, de ez később, más megvilágításnál változhat. A futómű feketéje mindkét esetben rendben van. Talán itt már látszik, hogy az orr íve, illetve a fehér (pontosabban világos szürke) orr-csík más megfogalmazásban lett kidolgozva a két műhelyben.

 

 

Orrközelség. Fent a Kühn, lent a Tillig modell. Ez a sorrend ne legyen irányadó, csak így egyszerűbb beazonosítani őket. Megint csak a saját véleményemet fogalmazom meg, de bízom benne, hogy mindenkinek kialakul egy saját döntése atekintetben, hogy a leírtak és a látottak alapján melyik modell mellett teszi le a voksát.

Fentről lefelé. Majd mutatok közelebbi képet, de már itt is látszik, hogy mennyire eltérő a főmegszakító a szigetelők és az áramszedő kivitelezése. A szín az egy dolog, lévén hogy a Tillignek ebből az alkatrészből dögivel van, hisz más mozdonyokra is felteszi. A Kühn nem sok villanymozdonyt gyárt, ezért nagyobb eséllyel készíthet finomabb, jobban illeszkedő apróságokat. Nekem személy szerint a Kühn megszakítója jobban tetszik. mint ahogy az áramszedőt mozgató mechanika imitációja is. Az áramszedő-mozdonyszekrény kapcsolat markáns különbséget mutat ebből a nézetből. A zsalugáterek nagyjából egyformák, míg az ablakok jelentős eltérést mutatnak. A Kühn ablaka, ablakkerete, elhúzó fogantyúja szebben van kivitelezve. Ez utóbbi a Tillig modellen nincs is.

Az ajtó kapaszkodói a Kühn esetében a kasztnival egybe van fröccsöntve, a Tillignél behajlított huzal. Ez sokkal szebb és elegánsabb megoldás. A legelső szériákban ez a kis huzal rendre kihullott a modellből, de mostanra már megoldódott ez a probléma. A Kühn mozdony ajtajának alsó kilincse hiányzik. Mivel ez a kilincstípus úgy működik, hogy felhúzott állásban zárja az ajtót, így a modellgyártók dönthetnek, hogy nyitott, vagy zárt állapotot örökítenek meg, viszont ezt a köztes megoldást nem értem. A 103-as sorozatban van mindenféle, így az is előfordul, hogy egyáltalán nincs kilincs az egyes vezérállás jobb oldali ajtaján. A 233-as esetében viszont van. Ergo, a sorozatban gyártott mozdonykasztni uniformizáltsága ezeknél a részleteknél jön elő. Nem baj!

Ennél a két képnél látjuk az orrok ívét, a lámpaburák nyúlványait, illetve az ütközők környezetét is. Míg a Kühn mozdonynál kicsit finomabbnak érzem a fényszórókat, addíg a Tillig ütközőszára jóval szebb. Pedig a nagyvasúti mozdonyon nincs szürkére festve ez a rész...

A Tillig modellnél zavaró, hogy középen ott éktelenkedik a kasztni felső része és a tulajdonképpeni főkeret közti illesztési rés. Erre később kitérünk még.

Vessünk egy pillantást a fellépőkre! A Kühn-nél érzékelhető a csúszásgátló recézés.

 

A szürke főkeretről pár szót.

 

 

 

A revíziós dátum keretes mezői az 1996. december 20-i időpontról tájékoztatnak bennünket mindkét modellen. A Kühn mozdonyon e kis adattábla alatt egy Verl. FF 1R 18.12.04 dátum is szerepel, ami egyértelműen egy későbbi felülvizsgálati időpontra utal. A Tiiligről ez miért maradt le? A nagy mozdonyon szerepel.

A Kühn gépen az "ep", azaz az elektropneumatikus fékrendszert jelölő piktogram fehér mezőben piros felirat, míg a Tilligen sárga. Az első a jó. A súlytábla adatai eltérnek. Vajon miért? Aki tudja, kérem írja meg nekem!

És a legvégén egy aranysárga felirat, ami a DB Museum saját mozdonytáblája. A Tilligről ez is hiányzik.

 

 

Nos ezt már egyik gépem sem képes befogni.:-(

Amitől mindkét modell unikálissá válik, ugyanis Tillig, Kühn és Roco, a három vezető rivális jelenik meg ebben az összehasonlításban. Magyarán, hogy kerül a csizma az asztalra? Tudjuk, hogy a Roco nem gyárt 103-ast ebben a méretben (nem is fog, csak megnyugtatásul a reménykedőknek), ezért adta magát, hogy a két cég, akik viszont készítik, valahogy megvásárolják az arculatra vonatkozó licenszet. Nem látok a kártyák mögé, de sikerült a deal, így fent lehet a Roco embléma két konkurrens modellen is. A kivitelezés tekintetében a Tillig (bal) mindent megmutat, míg a Kühn (jobb) "Sag" iniciáléja nem sikerült oly jól, ezért a sárga szócska nem látszik a vörös alapon. Pedig ott van! Ellenben maga a szöveg sokkal szebben olvasható és a Roco embléma is filigránabb lett.

 

 

Még egy apróság. A Kühn is már az új típusú, ejtőhorgos kapcsolóval szereli a modelleket. A NEM szabvány idevágó foglalata immáron egységes, tehát a Tillig gyártmányú is belemenne. A Kühn mégis saját maga gyártatja, ezáltal egy kicsit módosított is rajta. A ferdén lefele lógó szár a biztosab kapcsolásért felel. Még nem próbáltam kemény teszten, de nyilvánvalóan volt értelme a kis beavatkozásnak.

 

 

Oldalfal. Továbbra is fent a Kühn, lent a Tillig. A lenti modellnél kicsit karakteresebbnek érzem a zsalugátereket. Ebben a fényben mindenképp. Úgy látszik, mintha ki lenne húzva feketével, de nem. A Tillig esetében maga a barázdás zsalu külön alkatrész, be van pattintva az oldalfalba.

Ennél a nézetnél is látható a főmegszakító eltérése, de ugyanígy a világítóablakok arányai is. Szembetűnőbb a DB keksz méretezése és elhelyezése is. A festéshatárok arányai azonosak.

A légtartály a Kühn esetében finomabban kidolgozott, míg a Tillig itt is alkalmazza a vonórudak imitálását.

 

 

Röpke csók... Csak hogy ebből az aspektusból is érzékelhessük az eltéréseket.

 

 

Ennél a párosításnál a forgóvázakra fókuszálunk. Ha balról jobbra haladunk, a homokoló ládák közt csekély eltérést tapasztalunk. Formai, megfogalmazásbeli különbséget látunk. A sorozatra oly jellemző rugós konzolok szinte egyformák. A tengelyek csapágyházai a Tillignél kicsit nagyobbak. A kígyózásgátló jelentősen eltér. Az egyéb forgó alaktrészek és csővezetékek imitációi nagyjából megegyeznek. Az orr felöli végen a kotrók viszont nagyon nem egyformák. Alapvető konstrukciós megoldás, szerintem a kinematika mozgásával van összefüggésben. A kép jobb szélén látható fellépő jellemző a szoknyalemez nélküli 103-asokra, nem tudom, hogy a Tillig ezt miért hagyta el.

 

 

Akkor ugorjunk a tetőre egy kicsit! A korábban említett főmegszakító és az áramszedők látványa. Bár a Kühn alkatrészek szürkesége és finomsága meggyőzőbb, mégis a Tillig tetőrácsa az áttörtebb. A Tillig áramszedője csapnivaló. Csúnya a palettája és eléggé esetlegesen áll az egész szerkezet lecsukott állapotban. A sebnitzi gyártó félpantográfot tartó lábazata is törékenyebb és természetesen el is van törve a modell túlvégén.

 

 

Átnézeti kép a két mozdony tetőkertjéről. A Kühn-nél ezüst a trepni, a Tillignél piros. Melyik a valós? Sajnos nagymozdonyról felülnézeti képet ritkán talál az ember az interneten. De még a szakirodalomban sem nagyon...

Az összkép mindkét esetben meggyőző, nem szeretném befolyásolni a véleményeket, de a Kühn talán egy fokkal elegánsabb megfogalmazás.

 

 

Egy kicsit közelebbről. Bal Kühn, jobb Tillig. Az ezüstös szürkés trepnik kicsit órmótlanabbnak tűnnek, de csakis a színek okozta vizuális hatás miatt. A megszakító felé eső négyzetes rács éppen ezért elveszti finomságát, ami a Tillig mozdonyon sokkal jobban érvényesül. A felső negyedben látható antenna a Kühn modellen bronz színű, míg a Tilligen szürke. Érdekes módon a Tillig alkalmazta a korábbi modelleken, hogy az ilyen antennákat fémből készítette. Ezen a képen is látjuk, hogy a főmegszakító mennyire másként fest a két modellen.

A huzalozás is eltér egy kicsit, főleg az áramszedőknél. Miért?

 

 

Még egy, az eltéréseket markánsan megmutató nézet. Az áramszedőkön már túl vagyunk, de nem hagy nyugodni, hogy miért ezt a béna darabot kapta a Tillig modell.

Viszont sokkal érdekesebb, ha a vezetőállás ablakainál található A oszlopot nézzük. Ugyanígy az egész szélvédő eltérései is gondolatokat ébresztenek. Mert ugye a tervrajzok, jellegrajzok, fotók minden esetben a nagyvasúti eredetit ábrázolják. Százhússzal osztani mindenhol egyformán lehet. Mégis tetten érhetők ezek a jelentős különbségek. Csak magamban morfondírozva arra jutok, hogy a Tillig mozdonyt korábban a Beckmann tervezte le és 2009-ben velük karöltve, közös pordukcióban dobta piacra a nagy gyártó. Biztos vagyok benne, hogy a kasztni fröccsöntő szerszáma csak apróbb részleteiben módosult, az ablakok méretét és az egész orrot érintő változtatásokat nem eszközöltek rajta. Ezzel szemben a Kühn teljesen nulláról kezdte a fejlesztést, így inkább lett egzakt.

 

 

Egy kis csavarral most megcseréltem a két mozdonyt. Aki már eljutott idáig az olvasásban, ők első ránézésre megmondják, hogy melyik kinek a munkája.

Itt is látható, hogy az ablakok kidolgozása fontos tényező a két modell megítélésében. A Kühn esetében felkerült a szélvédő alatti, ablakmosáshoz szükséges kapaszkodó és megkapta a vonóhorgot is a mozdony. A Tillig esetében csak furatokat találunk és a mellékelt zacsiból tehetjük fel a kiegészítőket. Itt kérdéses, hogy a lámpa mellett miért van újabb kapaszkodónak hely, ha a Kühn-ön nincs.

 

 

Ezen a képen felhívnám a figyelmet az ütközők alatti, kis fellépőkre, melyek teljesen eltérnek egymástól a két modellen. Ez ismét csakis az alapkonstrukciónak köszönhető. Ne feledjük, hogy mindkét gyártó készít kotrószoknyás kivitelt is és eltérő módon gondolták át az orr rész variálhatóságát.

A Tillig viszont lehetővé teszi, hogy a megszokott tömlősort is feltegyük a mozdonyra abban az esetben, ha csak vitrinbe szánjuk. Érdekes a különbség a DB orrcsík mérete, arányai tekintetében is. Az ablakok összhatását a törlők mérete is befolyásolja.

 

 

Alsó mustra. Fent a Tillig, lent a Kühn mozdony. A méretek azonosak, az arányok egyformák. A Tillig az alsó nézetben egy kicsit cizelláltabban dolgozik, a Kühn egyértelműen funkcionálisan kezeli a kérdést. Alkalmasint egy kerékcsere a Kühn esetében lényegesen könnyebb beavatkozás.

Alapvető eltérés a hajtásban, hogy a Tillig az első, harmadik tengelyeket hajtja, a Kühn pedig az első, másodikat. A gumigyűrűk elhelyezése is erre utal.

 

 

Felbontottam mindkettőt. Ennél az átnézeti képnél a két bejáratott konstrukció belső kialakítása mutatkozik meg. Míg a Kühn (bal) a hagyományos szekcionálást követi, azaz a kasztni egyben, külön elemként mozdítható, addig a Tillig (jobb) a korábban jelzett oldalcsíknál osztja meg a felépítményt és a főkeret egészében az alvázzal együtt marad. Szerelhetőség és dekóder beépítés szempontjából mindkét megoldás használható. Szétszedés szempontjából pedig mindenképp a Kühn a nyerő.

 

 

A műszaki beltartalmat illetően az analóg funkciókat nézve nincs nagy különbség. A Kühn modell egy fokkal lassabban mozog, ami a más forrásból származó motornak és az amúgy is elhíresült, lassú Kühn hajtásáttételnek köszönhető. A digitalizálás terén a Kühn csak a NEM651-es szabványnak megfelelő dekóderaljzatot adja, amibe a sima hattűs lapkák rakhatók be. Extra funkciónak a zárfények kiiktatását adja abban az esetben, ha vonat is van a mozdony mögött. Persze ehhez át kell vágnunk két nyákhuzalozást az alaplapon.

Nem ad több extrát a Tillig a maga PluX12-es aljzatával, amiben egy 90 fokos, hattűre átfordító közdarab is van. Így mind a két szabványú dekódert használhatjuk a mozdonyhoz. Kevésbé van jelentősége a 12 lábúnak, de mégis csak az ilyen dekóderekkel tudjuk külön kapcsolni a zárfényeket.

 

 

Alapvető konstrukciós eltérések a két modell alvázában és belső kialakításában.

 

 

A "legzizisebb" rész a Tillig modell kasztnirögzítő füle(i). Míg a hagyományos felépítésű modell (és így a Kühn is) a körmök alácsúsztatásával, a kasztni szétfeszítésével bontható, ez a megoldás kicsit nagyobb odafigyelést kíván. A négy rögzítő fül lenyúlik az előző képen mutatott oldalfal és főkeret rész alá, ott kapaszkodva meg. Ha túl erősen, túl türelmetlenül igyekszünk a szétszedéssel, akkor bizony ezek a fülek eltörhetnek. Sajnos nem szerencsés konstrukció. Még összerakni is kínlódás...

 

 

Nem nagyon szeretném azokat a paneleket puffogtatni, amiket ilyenkor írni szoktam, hogy a szembeötlő eltérések és hiányosságok ellenére mindkét modell hozza a tőle megszokott, magas színvonalat, bla-bla-bla. A fenti összehasonlítás alapján mindenki döntse el maga, hogy melyik modell mellett dönt, már ha mindenképp szeretné ezt a speciális festést. A két gyártó közti alapvető eltérésekre már az előző cikkben is utaltam, sőt elolvasható a 2009-ben írt, első összehasonlítás is. Szép modell mindkettő, ritkán nézzük együtt őket az asztalon, ezért a választás csakis egyéni meggyőződésen alapulhat. Árban a Kühn pár ezerrel alatta van a Tillig modellnek, de sajnos mindkettő már a 45 ezer körüli és afölötti sávban mozog.

A pontos tájékoztatáshoz az is hozzátartozik, hogy a Kühn mindig csomagol némi "elemózsiát" is a mozdonyaihoz: szénkeféket, tapadógyűrűket, fix kotrót a vitrinüzemhez és pótapróságokat a frizírozáshoz. Eközben a Tillig csak az alapkiegészítőket adja, ami rendszerint uniformizált az összes mozdonyon. Mindent összevetve ez is fontos tényező az ár-érték arány meghatározásakor.

Külön nem tértem ki a menettulajdonságokra, ugyanis a gyártók egyenként már bizonyítottak. Maximális biztonsággal digitalizálhatók, ennek megfelelően a menetkarakterisztika hozzá igazítható a modellhez. Analógban pedig úgyis mindenki a beidegződések szerint tekeri a szabályzót...

 

A Kühn mozdony tesztelésében a Vasútmodell Centrum segédkezett, míg a Tillig modellt a gyártó küldte el behatóbb vizsgálatra.