BBÖ 1020 29    BTTB - Patyó modist

Több modell is bekerült már a kedvenceim közé, így már egyre nehezebb választani közülük. Ide tartozik a német Krokodil is. A Zeuke nagyon jól eltalálta ezt a mozdonyt és tulajdonképpen a mai napig ugyan azzal a szerszámmal készül. Már akkor részletgazdag, finoman kidolgozott modellről volt szó.

Talán ezért is igyekszem minden létező változatot bemutatni a gyűjteményben. A gyári széria modellekkel már végeztem - néhány nagyon ritka darab hiányzik csak - és ezért inkább az egyedibb kivitelekre fókuszálok. A fekete főkeret a zöld kasznival eleve ritkább összeállítás, de mondhatnánk rá, hogy ez a legkönnyebb, hisz csak ki kell cserélni a zöld kasznielemeket egy fekete (Karwendel, vagy ÖBB) mozdony aljra.

 

 

De itt nem ez történt. Patyó az elmúlt évek egyik ismert modelljavító és átépítő mestere keze munkáját dícséri a modell. Általa vált feketévé az alváz és a zsámoly maszk, majd a kaszni homogén zöldre festése után egyszerű, vizes matricával került fel a korabeli BBÖ logó és a pályaszám.

1923 óta létezik az Osztrák Szövetségi Vasút és azért volt régebben BBÖ a rövidítés, mert az ÖBB-t egy svájci magántársaság használta akkoriban. Az Anschluss-t követően, 1938-tól a német Birodalmi Vasút vette át az osztrák vaspályákat, majd 1947-től, az újjászervezést követően már a ma is megszokott ÖBB rövidítés élt.

Persze a német Krokodilok - mintegy 44 db - a DR-nél megszokott, zöld festéssel kerültek át a BBÖ/ÖBB-hez, majd a '70-es évek táján megkapták későbbi, narancsos színüket.

 

 

Persze a modell a sorozatgyártott alkatrészek következtében nem lehet egzakt, hiszen egyes vasúttársasági jelleget nem lehetett lemodellezni egy-egy kisebb szérián. Ilyen pl. az orr-részeken látható 3-3 szellőző rács, ami az osztrák mozdonyoknál jellemzően rövidebb volt, kb. csak a 2/3-a az eredetinek. Sőt sok esetben fehérre festették a lamellákat.

 

A logó felkerült az orr-részre is, valamint irányváltáskor vörösen világító zárfényt is kapott a modell. Sajnos a homloklámpa semelyik változatnál nem funkcionál, kiváló lehetőséget nyújtva a vállalkozó kedvű modellezőnek...