Alex/ARRIVA D-RBG 56 80 31-33 900-0   Bn       Kühn set    kat. sz.: 21010

Karácsony tájékán érkezett ez a készlet, szinte egy időben a rozsdamentes Silberling változatokkal. Az eredeti kivitelű vagonokat még nem mutattam be, de hála a Tillig Arriva készletének, hamar késztetést éreztem, hogy elkezdjem az ezüstösök sorát. Belevágva a közepébe, most a hatodik korszakos, átfestett kocsikkal kezdem.

Az n-kocsik, vagyis Nahverkerswagen-ek 1961 óta koptatják a német vaspályákat. 20 éves gyártási periódusuk alatt több, mint 5000 db, különböző változat látott napvilágot. Az 1/4-3/4 elhelyezésű, kétszárnyú ajtók gyors utascserét tesznek lehetővé, így a mai napig fontos kocsitípus a hivatásközlekedésben.

Ha csak a számokat nézzük, akkor az Arriva-nak bőséges készletből van lehetősége válogatni, de mégsem így történt. A klasszikus ezüstkocsik, valamint a verkehrsrot és mintgrün változatok a mai napig futnak, tehát kevés a leselejtezés. A Wikipedia adatai szerint egykori ABn kocsikból épültek át az átosztályozott Bn(d) kocsik. A középszakasz itt 5 ablakos, ami azt jelenti, hogy korábban 1. osztály volt az ajtók között. Az eredeti vagon érdekessége, hogy két ABn kocsiból rakták össze.

Viszont itt, a középrész fotójánál álljunk meg egy szóra! Pontosabban egy betűszóra. Ugyanis a D-RGB rövidítés hibás! A Kühn tévesen írta le a Regental Bahnbetriebs GmbH rövidítését, mert az hivatalosan RBG lenne. Ez nagy hiba ettől a neves gyártótól. A kocsilista ismételt áttekintésekor feltűnt, hogy ezt a pályaszámot a címben is szereplő Bnd betűjelzésű vagonon használják. Ez viszont azt jelenti, hogy a termes középrész elvileg biciklitároló szakasszal lett kibővítve. Erre utaló nyomokat nem találok a modellen...

Bővebben majd a Kühn-Tillig összehasonlító írásban.

 

Egyébként érdemes elidőzni a feliratokon. Mint ahogy az egész kivitelezésen, ugyanis ettől az aprócska hibától eltekintve lenyűgöz a Kühn részletessége. Magas fokon bánnak az anyaggal és a színekkel. A mai kor tűéles tamponfeliratai már alapkövetelmény. Ugyan így az apró, fröccsöntött alkatrészek, melyek finomságuk ellenére stabilan állnak az alvázban.

 

A kocsi festése követi a mozdonyét: egyik oldalon Alex, a másikon Arriva felirat látható.

Külön kiemelendő, hogy ezeknél a modelleknél még az ajtókilincs is külön meg van festve.

De haladjunk tovább és a többi apró részletet nézzük a szett másik két kocsiján!