1047 001-1 MÁV Taurus    PIKO - Deák átfestés

Már hiányzott a gyűjteményből ez a kézenfekvő darab. A PIKO Taurus-dömpingje valamely okból nem érinti a magyar piacot, holott a nagyvasútnál állományba vett 10 + 5 db gép jelentős modellezői kört mozgat meg, amiért talán megérné egy esetleges 500 db-os kiskontingens legyártása, mint adott esetben az osztrák vasút kedvéért.

De mi kis piac vagyunk, ezért jön a "vízzel főzés".

A nagy múltú Deák Műhely készíti a PIKO DB "Verkehrsrot", azaz közlekedési vörös változatból a két fajta átfestést. A GySEV gépét már korábban megtekinthettük, most jöjjön a bugyután "Milkabikának" becézett mozdony.

 

 

A modell megoldásait itt most nincs értelme elismételni, már többször rátekinthettünk. A Hobby kategóriának messzemenőkig megfelelő kidolgozottság nem hagy kívánni valót maga után. Tökéletesen illeszkedik az alapkidolgozottságba a magyarítás festése, feliratai.

Nincs panasz a homogén, kék felületre. A színezés RAL értékei a méretnek megfelelőek. A homlok sárgája okozhat némi fejtörést, hiszen a nagyvasútnál több árnyalat létezik, de nyilván ez az a szín, ami főként érzékeny a napsütésre.

 

 

Sokatmondóan egyszerű a magyar feliratozás. A kék oldalfalon csak a nagyméretű pályaszám és a vasúttársaság logója található.

Itt kell megjegyezni, hogy a 1047 001-1-es szám csak az egyik változat! Létezik még más pályaszámú átfestés is.  Megszokott látvány a főkeret "megtisztítása", ahol kevéske oldószerrel eltüntetik a német számokat, meghagyják a típusnak megfelelő, nemzetközi paraméter jelzéseket és a kissé felmattult, szürke szakaszra rászitázzák a magyar kiegészítéseket. Azért a DB Cargo Nürnberg feliratot nem tudom hova tenni... Ezzel nincs is gond, örüljünk annak, hogy van, aki ennyire módszeresen tudja magyarítani a modellt. Messzebbről meg egyáltalán nem is látszik.

 

 

Több szót nem is érdemes a modellről ejteni. A magyar vonatkozású gördülő állomány kötelező darabja, árát tekintve bőségesen megfizethető. Az persze egy másik kérdés, hogy a hozzá csatlakoztatható szerelvények szinte csakis a kisebb szériákat gyártó cégektől szerezhetők be, így azok költségei már magasabbra rúghatnak.