M62 001     MÁV    Ep. 3.     Tillig        kat.sz.: 02569

M62 001-es pályaszámú dízel-elektromos erőgép. Legendás típus Vorosilovgrádból. Az eredetit a következő oldalon mutatom be, de ettől függetlenül bőséges irodalma van nyomtatott és elektronikus formában. A modell már csak a Tillig érában született meg és annak ellenére, hogy számos festésvariációban kihozták - talán ezért is - rendesen megosztja a vasútmodellezők táborát. Lévén, hogy a gyártó sok évtizedes rutinját követve, inkább a tamponozást cseréli, mintsem a formavariánsoknak megfelelő szerszámokat.

Nekem személy szerint tetszik, igényes kidolgozottságúnak tartom. Apróbb hibákat azért fellelhetünk rajta. Sajnos visszaköszön a tamponozási igénytelenség. A tojáshéj-színű oldalcsík néhol nem fed teljesen. Az orron levő szellőzőrácson ott az öntőcsap. A bajusz lifeg a behajlításoknál. Viszont gyönyörű a táblák kivitelezése, bár a méretekkel gond van, korrekt a hajtás és a világítás. Két lendkerék gondoskodik az élethű lassulás-gyorsulásról. Csendes a motor és gyönyörű a lassúmenet.

De azért kössünk bele néhány apróságba. A mozdony nagy ismerőjétől, Enzsöl Gábortól tudom a következőket: ez a kasznivariáns soha nem viselte a 001-es számot, hiszen az első 19 gép még az oldalsó, merevítősajtolások nélkül készült. (lásd a következő oldalt!)

Tehát ez a fazon csak az M62 020, vagy 021-től volt látható.

A táblák nagyon szépek, részletesek, de az elhelyezésükkel van némi gond. Úgy látszik ezzel a H0-ás méretben építő ROCO is bajban volt, hiszen a számtábla hol ide került, hol oda. Ennél a modellnél helyesen a zsalugáterek felőli második és harmadik ablak között van, de sajnos a méret nem arányos, ugyanis a valóságban sokkal rövidebb volt a tábla. A gyári emblémás keksz az első 20-as csoportban pedig a zsalugáterek alatti, sima felületen volt (ha le nem lopták róla). Ez a táblarend már a későbbi számozásokra volt jellemző. Mint ahogyan a tetőn látható hangtompító is. Az eredeti Egyes még vasutas szakzsargonban "csöves" volt, azaz oltári dübörgéssel közlekedett.

"Előttem az utódom", avagy két korszak, két viselete egy bájosan alpesi miliőben.