V 1202 / ex-BR110  Mittelweserbahn      Tillig kat.sz.: 02584A

A több tucatnyi V100-as és BR110-es változatok közül ma már elég nehéz az összest egy gyűjteményben tudni, de mégis a vadászösztön dolgozik és ha feltűnik valahol egy-egy szebb példány, akkor bizony jó eséllyel kerülhet a vitrinbe, a többi közé.

Soron következő mozdonyunk egy különös "pótcselekvés" eredménye, ugyanis éppen valahogy kimaradt a gyűjteményből a magáncég, hasonló festésű Krokodilja és pár napra rá ez a példány érkezett meg, mintegy vigaszként. A közös csupán a vasúttársaság színe és festése bennük.

A Mittelweserbahn hivatalos honlapján többek között ezt a képet is találjuk a mozdonyról.

A V 1202-es számú mozdony 1973-ban készült a henningsdorfi gyárban, 13948-as gyári számon, BR110 630-1 pályaszámmal került a DR állományába. Később, az újraegyesítést követően BR212 630-0 lett a száma, majd 2000-ben kiselejtezték és megvásárolta az MWB.

A Tillig a tőle megszokott terminusok szerint, csak egy évre, 2006-ra jelentette meg, majd eltűnt a katalógusból. Felépítését és minden egyéb tulajdonságát tekintve, a korábbi, igen jól bevált V100/BR110 típusokat követi. Remek színösszhanggal tetszetős darabja a típussorozatnak.

A modell kétszer, két tengelyen hajtott, nagyon jól eltalált konstrukció, jó vonóerővel, Mashima motorral és digitális előkészítéssel.

A magánvasúti, nem sablonos grafikai elemek jól érvényesülnek a modellen is. Valamint okos döntés volt, hogy a kapaszkodók is az anyagában festett kék színt kapták.

A tökéletes tamponozásnak köszönhetően a tulajdonos tábláján minden adat olvasható, a telefonszámot nyomban hívhatjuk is, a cég titkárnője fogja felvenni.

Külön felszerelhető alkatrész a fekete kapaszkodó is. A mozdony főkerete fémöntvény, ezáltal jó tapadótömege van. A világítás smd LED-es fehér fő- és vörös zárfény, ami a menetirány szerint vált.

Ezt a formavilágot már 1978 óta gyártja a nagy előd, a BTTB. Csak annyit változtattak a kasztnin, hogy a korszerűbb kivitelezésnek megfeleljen. Sikeres modellnek bizonyul, ha már vagy 50 festési variáció jelent meg belőle.

TT-ben fellelhető még a korábban említett Krokodilon kívül egy Taurus festés is, amit a Piko követ el gyárilag. Hamarosan ezt is bemutathatom.