BR 221 139-9 DB Ep. IV.  Berliner TT Bahnen    kat.sz.: 2510

       

Folytatom a dízelek sorát a legendás BR 221-essel. Korábbi pályaszámon V200.1-es volt, mint ahogy erre Csíkos Mester, alias Virágh István modellezőtársam és elismert szaktekintély, vasútmodell-műszerész mester, stb.:-) is felhívta a figyelmemet. A modellek mellé összeírt kis információkat levelezéseink során folyamatosan kibővítette az ő szerteágazó tudásanyagával. Remélem így sokkal korrektebb képet tudunk adni az egyes gépek és kocsik TT-s történetéről.

A BR 221 egy nagyon erős, dupla motoros dízel erőgép volt a DB kötelékében. Ez a modell már BTTB kivitel és erősen látszik rajta egyfelől az igazihoz viszonyulás, másfelől pedig a konformizálás, azaz hogy alvázában és hajtásában egy másik modellhez, a V180-ashoz hasonlítson.

Csíkos:

Otto Zeuke anno kötött egy kompromisszumot, amikor megcsinálta a modellt. Mégpedig azt, hogy eleve úgy tervezte, hogy a DR V180-at ennek a vázára építi majd fel, csakhogy így a DR gép modellje csöppet rövidebb, pontosan 10mm-rel. A Tillig javított rajta csak, a teljesen áttervezett V180 már a mérethelyes 162mm hosszúságban készül.

Ez a tendencia aztán számos, más modellnél is megfigyelhető lesz.