Kapcsolat: tothg@citysound.hu  
Boltok - kereskedők - lelőhelyek - műhelyek

-Jelen lista az elmúlt évek folyamán sokat változott. Egyes üzletek megszűntek, mások átalakultak, vannak teljesen újak. Igyekszem időnként aktualizálni a körképet.
 

            FŐOLDAL | GŐZMOZDONYOK | DÍZELMOZDONYOK | VILLANYMOZDONYOK | SZEMÉLYKOCSIK | TEHERKOCSIK
 


               

Előzmények 2007-2008-ból:

Az alábbiakban egy kicsit hiányt pótolok. Már a fórumunkon is felmerült, hogy kellene egy egzakt lista, ami tartalmazhatná az itthon elérhető üzleteket, kereskedőket és egyéb beszerzési forrásokat, ahol értik és ismerik a TT méretet.

A lista folyamatosan bővül, elsőként az általam megismert cégeket, kollégákat vesszük górcső alá. Senki ne sértődjön meg, ha netán kimaradt.

Ha bárkinek van újabb, vagy az itt leírtaktól eltérő tapasztalata, akkor közölje velem bátran és kiegészítésként felteszem a cím alá.

Akiktől megkaptam az engedélyt, illetve publikus címekkel bírnak, azokhoz odaírtam az elérhetőségeket. Több esetben a hivatalos honlapon található kontaktokat másoltam át, ezért az esetleges változások miatt ne engem szidjatok. Akinél még hiányzik az elérhetőség, azoktól még nem kaptam visszajelzést a feltüntethető információk vonatkozásában.

 

VasúTTmodell Team - Webshop

 

Azért írom, hogy Team, mert egy helyes kis csapatról van szó. Ha két ember már csapatot alkothat... Ottó és Zoli értője a náluk sokkal idősebb méretaránynak és azon belül a márkáknak. Elsőként beszélek róluk, mert nekik köszönhetem, hogy 25 év után ismét visszazökkentem ebbe a gyönyörű hobbyba.

Találkozásunkkor régi, Bttb-s modelleket árultak és a Zeuke korszakból is izgalmas kínálatuk volt. Én egy Ludmillával indítottam, aztán számtalan szebbnél szebb gép és kocsi landolt nálam. Előfordul náluk PMT és Piko gyártmány is. Az előbbi főként a magyar vonatkozások miatt, az utóbbi pedig a bőséges és néhol kisszériás Taurus felhozatal miatt.

2008-ban főként már Tillig új, illetve esetenként LOCO modellekkel is találkozhatunk náluk.

A mozdonyokon és a gördülő állományon kívül számos kiegészítőt is felvillantanak. Van sokféle autó, teherjármű, munkagép. Terepasztal elemek, fémkerekek, kuplungok és mozdony alkatrész is.

Főként német, cseh és szlovák beszerzésekből táplálkoznak, az áraik az itthoni bolthálózatok alatt mozognak.

Honlapjukon mindig az aktuális kínálatot láthatjuk.

2011-től megalakult a Vasúttmodell Kft. ettől kezdve teljesen hivatalos, webshop-os viszonteladókként működnek a hazai modellkereskedelemben.

Kimondottan ajánlani tudom őket. Nagyon jó a blogjuk is!

Elérhetőség: http://www.vasuttmodell.hu

 


 

 

Modellvasút Center Kőbánya

 

Másodikként kerül be a listába, mert egy új üzletről van szó. Ez a bejegyzés 2012 nyarán készül, így a szaküzletről már, mint fél éve üzemelő egységről szólhatok. Azért szólok itt és így róluk, mert a boltot Klettner Roland, a hazai TT-sek legnyagyobb gyűjtője hozta létre azután, hogy gyűjteményének jelentős (drágábbik) részét eladta, majd csábított, hogy szálljak be a az ötletébe, de akkor sajnos nem tehettem meg (most sem). Így mással társult és létrejött a Family Centerben, a térségben egyedülálló szaküzlet.

Ami a kínálatot illeti, természetes, hogy TT-ben a legerősebb üzletről beszélhetünk. Ezt talán nem kell magyarázni. De a nekünk kedves méretarány mellett bőséggel van N-es és H0-ás termék, egyarán akciós és aktuális katalógusmodell is. Ezen kívül folyamatosan bővül az Auhagen, Faller, Hoch kiegészítők kínálata, de van itt bőséggel Herpa autó is, no meg Viessmann kiegészítő.

Az üzlet célkitűzése, hogy a legkedvezőbb árakat tudja nyújtani a helyiséggel, infrastruktúrával rendelkező kereskedések körében. Folyamatosan bővül az árukészlet és mindez a webshopon is nyomon követhető.

Annyiban is áll hozzám közel ez az üzlet, hogy páran, Roland barátai közül igyekszünk amolyan klubközponttá fejleszteni a boltot. Sok klubtérssal találkozunk, beszélgetünk és nem utolsó sorban egy óriási játszóasztal építésén munkálkodunk.

Remélem, hogy sokan választják a Modellvasút Centert, mint beszerzéseik forrása.

http://www.modellvasut-center.hu

 Vasútmodell Centrum Kelenföld 

Mindenképp fontos megemlíteni az üzletet. 2012. június 9-én nyitottak és onnan érdekes az szaküzlet, hogy az egykoron a Medikernél dolgozó fiúk kezdtek teljesen új vállalkozásba. Pontosabb mögéjük állt egy igen tőkeerső vállalkozó és lehetővé tette, hogy létrejöjjön Magyarország legfrissebb modellvasút szaküzlete.

Az előzőekben ismertetett Modellvasút Center és a Vasútmodell Centrum nevek igen csak egybecsengenek. Ez nem véletlen, de talán már nincs is jelentősége. A lényeg, hogy rövid időn belül két olyan szaküzlet nyílhatott, amelyek átformálták a hazai, igencsak besavanyodott modellbizniszt.

Az üzlet tetszetős, egyedi bútorozású és nagyon sokféle áru van. A számunkra kedves TT modellekért Lesták Csaba felel, ezért van is miből választani. Egyedüliként az országban, náluk van Kres választék, ami ugyan arcpirítóan drága, de legalább ven.

A boltot Kelenföldön, a Nagyszőlős utca 9 szám alatt, a légtechnikai szaküzlet első meletén találjuk. Sajnos igen otromba küszöb fogadja az érkezőket, ezért figyelni kell nagyon.

http://www.vasutmodell-centrum.hu


JÁTÉKUDVAR - Játék- és könyvantikvárium

Ide teszem az első körbe, ugyanis nagyon friss élmény köt ehhez a kis üzlethez.(2007) Sokaktól hallottam már róla és régóta terveztem, hogy elnézek ebbe az üzletbe. A sors így is akarta, hisz a bolt előtt találtam parkolóhelyet a Nagykörúton (!!!). Komoly hangszigetelésű ajtó zárja ki a körút hangzavarát és így még meghittebbé válik a régi időket idéző kis üzlet belső hangulata. Elsőként természetesen a TT modellekre fókuszáltam, ami nem is volt nehéz, hisz az ajtóval szemközt, egyből a vasútmodelles vitrinbe szalad az ember. A régebbi szériákat árusító boltokban megszokott kínálat mellett említésre méltó a kartonból és átfestésekkel készített, speciális magyar és külföldi kocsiállomány. Sőt még papírból hajtogatott Ikarusok is vannak, bár én ezeket a modelleket inkább a terepasztal távolabbi szegletébe raknám...

De még csak ezután jön a csoda. János úr beinvitál a hátsó raktárakba, ahol rekeszekből kerülnek elő a szebbnél szebb, Zeuke és Bttb dobozos modellek. Elmondása szerint a többi, 4-5 TT-s, gyűjtőkolléga már rendesen leapasztotta a készletet, de még így is akad érdekesség. WESA (svájci) fémmodellektől kezdve, Rokal, makulátlan állapotú kocsikon át, akár Tillig katalógusmodellt is találunk.

És maga a válogatás sem történhet idillibb helyen, mint a szépirodalmi antikvárium szekcióban.

Rövidke ottlétem alatt körülpislogtam és a vasútmodell mellett mérhetetlen mennyiségű makett, modellautó és az egyre erőteljesebb reneszánszát élő Matchbox kínálat tűnt fel nekem. Aki az ólomkatonát gyűjti, az sem szomorkodhat...

Árakban rugalmas, de az átlagos szint felső harmadában helyezkedik el.

Megérte elmenni, mert a mai világban oly különleges, baráti és udvarias légkör fogadott. Ha valakinek van ideje ebben a rohanó világban, akkor érdemes betérni János úrékhoz, akár csak szemlélődni, de akár mélyebben elmerülni a műanyag rekeszek világában.

Friss hír, hogy a 2009-es évet már új helyen, a Wesselényi u. 24-ben kezdték. Azóta sokszor jártam náluk és lelkesedésem töretlen. Kiváltképp, hogy két háznyira van a munkahelyemtől...

Elérhetőség:  http://www.jatekudvar.hu

jatekudvar@jatekudvar.hu

215-6864; 06-30-2606-834


Vasútmodell.com - Mediker - Szaküzlet

Teljesen új jellemzéssel jelentkezem, most 2010. februárjában. Annyira át kellett gondolnom a korábbi tapasztalatokat, hogy az előző írásokat töröltem is a rendszerből. Mindenképp vegyes fogadtatású volt az elmúlt 3 év velük kapcsolatban, de most már tényleg egy naprakész sommázást kell ide leírnom.

A kezdeti bukdácsolás után az üzlet 2009-re felküzdötte magát a dobogós élvonalba, sőt megkockáztatom, hogy a három kocka legmagasabbikára jutott. Köszönhetően annak, hogy az aprócska, fótótechnikai üzletből átköltözött egy korszerűbb, nagyobb, csak a vasútmodellel foglalkozó helyiségbe. Itt aztán minden méretben szép vitrineket töltött meg és láss csodát, a TT-ben is komoly raktárkészletet halmozott fel. A boltban is és a webshop-on is átlátható a kínálat, ami ugyan nem a legolcsóbb kis hazánkban, de legalább van és széles. Illetve folyamatosan bővül.

2010-re már a Kühn teljes szortimentjét is megtaláljuk a virtuális raktárkészletben, ami remélhetőleg hamarosan már kézzel fogható is lesz a TT-ben gondolkodó modellezőtársak körében.

Magyarország egyik legjobban fejlődő üzlete a Mediker. Nyugodt szívvel ajánlom az újonnan érkezőknek.

2012-es frissítés: mint ahogy fentebb is írtam, az üzlet törzsgárdája távozott és új szaküzletben tevékenykedik. Sajnos az utóbbi időben nem voltam az Attila úton, csak hallomásból informálódom, amit viszont nincs értelme itt kőbe vésni. Mindenki döntse el, hogy melyik üzlet a kedvére való a "mainstream"-ből. Az tény, hogy a Mediker vásrálókkal kapcsolatos gondolkodásmódja nem igazán szakmai, de erre majd úgyis a piac fog ráigazolni, vagy rácáfolni.

Elérhetőség: MEDIKER 1013 Budapest, Attila út 47.  Tel: 06 (1) 225-0201 

www.vasutmodell.com

Nyitva tartás: H-P 10:00 - 18:00, Sz 10:00 - 14:00

 


 

Modell&Hobby - Szaküzlet

Váci út. (ami 2012-ben visszaköltözött a Lehel útra)

Szép nagy üzlet, lenyűgöző árukészlettel, nagyon sok vasútmodellezési anyaggal, modellekkel. TT-ben egy gyenge középmezőnyt hoz, értő de más méretarányban mozgó eladókkal. TT-ben Tillig, Kühn, Deák, Piko és Mehano a gyártók listája. Egyébirányt a kiegészítő állományban bőséggel akad TT-s méret is - ez örvendetes.

Az üzlet ezen felül RC-s modelleket is árul és természetesen Thomas édi kis szériáját is megkaphatjuk náluk. Újabban softgun kategória is van náluk.

H0-ban szinte minden gyártót képviselnek. Vitrinjeik csak és kizárólag ezzel a mérettel vannak megtömve.

Speciális kérdésre hümmögő, de aztán rátaláló választ kapunk. Ez már jó jel.

Sajnos a "nagy cég - messze a vezetés" elv sokszor érvényesül, nem mindig a vevő igénye lehet a nyerő, hanem az éppen aktuális szállítmány készlete.

Rendelést eddig nem adtam le náluk, ezért ilyen irányú tapasztalat nincs.

Allee - volt budai Skála

Új üzlet, 2009. novemberében, igen nagy alapterületen nyitott. A felhozatal a központi bolttal megegyező, TT-ben igen kicsiny a kínálat. A hozzáállás meg annál is kisebb...

Lurdy-ház (megszűnt 2012-ben)

Nos kérem az állítólagos hírekkel ellentétben nem úgy tűnik, hogy leépítenék a TT készletet. Igaz, hogy a majd' 300 ezres RC autó eltereli a figyelmet a kisebb TT vitrintől, de azért látható benne, hogy időről időre változik a készlet. Legutóbbi ottjártamkor is szép számban voltak 2007-es Tillig újdonságok és rengeteg kocsi is. Ettől eltekintve sajnos az a megállapításom, hogy érdektelen, semmitmondó az eladógárda. Inkább a divatcikkek viszik a prímet. No comment.

A vidéki boltokról nincs infóm.

http://www.modell.hu


BIG BOY Modellbolt - Szaküzlet

Ez a kis budaörsi üzlet óriási meglepetés számomra. Gyakorlatilag a nyitás óta be-be járogatok és örömmel tapasztalom, hogy TT-ben is erősítenek. Dinamikusan fejlődik az üzlet, saját "brand" alatt terepépítő kiegészítőket is árulnak, mindamellett, hogy régi VERO és más NDK-s nyalánkság akad a polcokon. A kezdeti, leharcolt TT-s szettek mellett már bőséges BTTB és Tillig használt is van, gyönyörű állapotban és dobozzal. Pl egy önürítős kocsi Bttb-ben 2,800,-, Tillig-ben 3,400,-. Legutóbb egy elég ritka, dobozos Br221-est szúrtam ki náluk. TT-s, Bttb kezdőkészletek közül kapásból 4-5 db. található az üzletben 10-15 ezer ft körül, érdemes ezekre így karácsony előtt rárepülni. N és H0 is a kínálat része. Ezek mellett számos harcászati és vasúti makett is van készleten. Repülőmodellek terén is tudnak érdekességeket mutatni. N-es, H0-ás asztalok is vannak, illetve hihetetlenül sok, NDK-s bausatz is van.

Legfrissebb információk szerint autómodellben is erősítettek. Régi, eredeti Matchbox-ok 1,200,- Ft-tól, Bburago és hasonló 1:18-as modellautók már 10ezer alatt.

Listaáras termékeik most már stabilan az Auhagen teljes készlete, valamint legújabban a ROCO összes termékét is lehet náluk rendelni és vásárolni.

Áraik alkuképesek és beszélgetni is lehet. Az üzletet vezető hölgy - Jutka néni - fiatalos energiával issza a betérő modellező szavait és az ő elmondása szerint rengeteget tanul a számára ismeretlen vasútmodellezésből. A kiszemelt portékát névre szólóan félre lehet tetetni. Igazi klubélet kezd kibontakozni az üzletben.

Azóta Jutka néni háttérbe vonult (unokázik) és fia, Gaszt Peti, valamint neje, Móni viszi az üzletet. Az évek során kialakult a profil, megerősödött a vásárlóbázis, így vélhetően ők is átvészelik a válságot, ha egyszer vége lesz.

Ajánlom azoknak, akik erre járnak, vagy akár a 40-es buszozást is felvállalják egy-egy minőségi modellért.

Elérhetőség: ÚJ CÍM!!! 2040 Budaörs, Károly Király út 52. Tel: 06-20-253-1562

 

http://www.big-boymodell.hu/

 


 

Dr. Kollin Ferenc - Gyűjtő, Antikvárius

Doktor úrról már korábban is hallottam a "nagypályás" gyűjtőkollégáktól, illetve sűrűn össze lehet vele futni az E-bay aukcióin is. Ezért is örültem nagyon, amikor a legutóbbi börzetúrámon már a kiállított modellekről felismertem őt.

Természetesen a Láng Börzén is megtalálható, főként minőségi, egyedi, vagy kisszériás TT modellekkel. Nagy ismerője a méretarány összes időszakának, gyártmányainak és még a speciális igényekre is van kedvező üzleti ajánlata.

Nem a "gyorsan egy kismozdonyt a gyereknek" vásárlókategória célpontja, hiszen vaskos tízezrekben mérhető egy modell ára, de ezen nincs csodálkozni való, hisz ennyi a külhoni forgalmi értéke is ezeknek. Cserében viszont tényleg a Zeuke, Herr, BTTB, Tillig, Pereszvet, Krüger és még sorolhatnám cégek igazán gyönyörű, exluzív csomagolású és állapotú darabjait vehetjük kezünkbe és persze vásárolhatjuk meg.

Bátran ajánlom Doktor urat azoknak a kitartó és elvetemült gyűjtőkollégáknak, akik komolyan gondolják a TT vasútmodellezést és igazán értékálló modelleket szeretnek a vitrineikben látni.

Friss (2012): Feri bácsi kissé visszább vett a tempóból. Egészségi állapota megromlott, ezért kevesebbet jár külföldi börzékre, vásárokra, így már nem bővül oly dinamikusan a kínálata. A börzén jelen van és azért még találni nála pár izgalmas dolgot.

Elérhetőség:

fkollin@interware.hu

 


 

 

ttmodell - Kereskedő

Péter barátom (nevezhetem így) korrekt, figyelmes kereskedő. Mint ahogy a neve is jelzi, csak TT mérettel foglalkozik. Erősen Vaterázik, de a fórumunkban is aktívan jelen van. Betéve ismeri a postai csomagküldés minden trükkjét. Megrendelésre és készletből is dolgozik. Használt modelljei az előzetes tájékoztatásoknak megfelelőek, hibátlanok. Új modellek esetében viszonylag rövid az átfutási idő.

Nagyon sokféle ritkaságot is lehet tőle vásárolni. Főként külföldi készletekből gazdálkodik.

Az árai ennek megfelelően változóak, de rendkívül jók. Változóak, mert egy-egy ritkaság - jogosan - a kereslet alapján árazódik be. Jók, mert a Tillig és Kühn modellek jóval a hazai árak alatt vannak.

Ért a vasútmodellezéshez, gyors alternatívákat tud felajánlani, ha valami éppen nem beszerezhető.

A teljes katalóguson kívül Club-modelleket és kisszériás ritkaságokat is vehetünk tőle. Ezeken túl terepasztalépítéshez és modellfelújításhoz-építéshez is van mindenféle aprósága. Főként fémkerékben, fémütközőkben erős.

Honlapján nyomon követhetjük az aktuális készletet.

Csak ajánlani tudom. Ha valaki kitartó gyűjtő, akkor Peti az ő embere.

Elérhetőség:

http://www.tar.hu/tt-modell   nem műkik...:-(

ttmodell@freemail.hu


 

Csíkos Műhely - Műhely, szerviz, kereskedés

Istvánt a fórumunkon ismertem meg. Nagy tudású, alapos fickó, akivel élmény a beszélgetés. Főként a vasútmodellezés hátterét ismerhettem meg általa. Mint kereskedőről, nem tudok nyilatkozni, mert még nem rendeltem tőle árut. Azt tudom, hogy kapcsolatban áll az egyik legnagyobb, német vasútmodell üzlettel, ahonnan szinte minden gyártmányt be lehet szerezni. Kapcsolatai vannak a Tillig-gel, a Gützold-dal és egyéb nagy gyártókkal.

Rengeteget tud a digitális vezérlésről, de ha analóg problémánk van, akkor is őt érdemes keresni. Elsősorban a Tran rendszereket ajánlja, ami hasznos dolog, ugyanis sokoldalú és mégis mérsékelt áru termékről van szó.

Bármilyen mozdonybetegség akad, azt ő rendbe hozza.

Ezeken felül nagyon széles a nagyvasúti ismerete, tudása, így sokszor kaptam tőle segítséget a honlapon olvasható leírások pontosításában.

Elektronikai szaktekintély, tehát a modell hajtásán túl az összes elektromos területen van megoldása. Műhelye többek között a meglévő mozdonyvilágítások LED-es átépítésére, illetve a személykocsik belső világításának korszerűsítésére szakosodik, de a kapcsoló-mechanikák terén is számos megoldást nyújt. H0-ban, TT-ben, N-ben és Z-ben is mindentudó.

Az egyéb visszajelzések alapján a Tillig megrendelések során erősen ki van téve a gyár szeszélyeinek, de úgy gondolom, hogy a kis késlekedést kárpótolja a nagyon kedvező ár.

Zseniális PWM vezérlőt épített, mely segítségével a régi mozdonyaink is gyönyörű lassúmenetet produkálnak.

Aki szereti az alapos és minőségi munkát, az Csíkoshoz menjen!

Újabban kihelyezett tagozata lettem a Csíkos Műhelynek.

Elérhetőség:

http://www.csikos-muhely.hu


A BÖRZE

Sokak kívánságára összegezném a Láng művházban megrendezésre kerülő vasútmodell-börzét is.

A Rozsnyai utcában idén (2008-tól tán?) ősztől szombatonként gyűlik össze az a kb 20-30 eladó, akik az összes méretarányt kínálják az érdeklődőknek. Láttam Z-től 0-ig mindent, de lehet, hogy volt más is, csak elkerülte a figyelmem. Igazán a TT-s felhozatal érdekelt.

Volt is miért.

Meglepően gazdag kínálat volt a mi méretünkben. Kint árul pl. Gergő is a fórumról, akinél TT-Club modelleket és kedvező árú Tillig-eket, valamint nagyon jó minőségű Bttb-s dobozoltakat lehet kapni. Mellette ott állt az ősz hajú, bajszos öregúr, akinél hihetetlen mennyiségben találunk Bttb-s katalógusmodelleket.

Az emeleten Simon Csabát emelném ki, akinél a szentpétervári kocsiktól kezdve, a különleges werbevagen hűtőkön keresztül akár a rég letűnt Zeuke mozdonyokig mindent megtalálunk. Van egy doboza, amiben kasznikat, alkatrészeket is találhatunk. Mellette Csikós Pista bácsi ül a számtalan alkatrészes dobozkával.

A földszint egyik legjelentősebb és TT-s szemmel igencsak feltűnő kínálatú kereskedője a korábban említett Kollin Feri bácsi. Sok időt és pénzt érdemes a vele való találkozásra tartalékolni. Természetesen ott van vele szemben Peti is a lentebb ecsetelt BIG BOY Modellüzletből. Az ő kínálata az üzletével megegyezően lenyűgöző. 2010 óta már nem jár ki.

Hébe-hóba feltűnik a rimaszombati, szlovák srác, aki rengeteg apró, utángyártott alakatrészt árul, illetve az LPH fantázianevű, de korábban LOCO márkanévre hallgató, szlovák építőkészleteket is tőle lehet megvásárolni. Újabban megannyi gyanta öntés kasztni is akad nála: Búvár, Bardotka, Laminatka, Szergej.

A modelleken felül természetesen vannak asztalépítési kiegészítők. Jelen van a Zzemoki üzlet is, számos használható alkatrésszel, aprósággal.

Ha ilyen a felhozatal, akkor mindig izgalmas hétvégi program lehet...

2012-es kiegészítés: sajnos a válság lenyomta a börzét is. Idén nyáron havi egyszer rendezik meg, de akkor azért van forgalom. Az elmúlt téli időszakban sokszor kint voltam, mert árultam a gyűjteményem. Nem panaszkodhatok, mert nagy volt az érdeklődés a minőségi modellek iránt.

Remélem, hogy visszatér még a hajdani lendület és lesz zsizsgés a börzén.

Elérhetőség: Bp. XIII. Rozsnyai u. 3

http://www.vasutmodellfesztival.5mp.eu


 

Ho-Ki Modell    -    Szaküzlet

Mivel közel van a munkahelyemhez (már ez sem igaz), ezért viszonylag sűrűn látogatom (ritkán járok arra). Kicsiny, körúti boltocska, de annál varázslatosabb a belső. Persze a H0-ások paradicsoma, hisz főként ez a méretarány díszeleg a vitrinekben és a kiegészítőket bemutató tárlókon. Kiemelt helyen vannak a magyar vonatkozású, városi közlekedési eszközök, mint pl. az Ikarus busz több változata, vagy a BV motorkocsi és társai.

TT-ben pár sínszálon árválkodnak a főleg bizományba bevett modellek (hát ez sem igaz...). A méretarányunk iránti érdeklődést mutatja, hogy már vagy 3/4 éve ott figyel egy gyönyörű Bttb-s Br119-es U-boat és senkinek sem kell. Igaz, hogy az ára már-már tilligi. (biztos elkelt, vagy kidobták... azóta nem láttam)

Viszont alkalmanként vannak TT-s apróságok, mint pl. Modeltech utánfutók, Trabik, Barkas-ok. Bush termékeket preferálnak és az Auhagen teljes katalógusa megtalálható még TT méretben is.

Ezen felül a speciális makettek területén is izmos az üzlet.

Festékek, építőkellékek, figurák és rengeteg izgalmas apróság színesíti a számunkra kicsit szegényes kínálatot.

2012-re már inkább makettes bolt lett.

Mindenkinek ajánlom, aki különösebb cél nélkül betévedne és mindenképp vinne magával valamit. Illetve azoknak, akik tisztességes áron szeretnének hozzájutni az Auhagen termékekhez.

Elérhetőség:    1073 Budapest Erzsébet krt. 51. Tel./Fax:06-1-351-2335  ÁTKÖLTÖZTEK SZEMBE!!!   Nyitva tartás: H - P: 10-18 óráig, Sz: 10-13 óráig. Júniustól augusztusig szombatonként zárva    www.hokimodell.hu

 


Deák modellsport    -    Szaküzlet, műhely

Majd' kihagytam az első körben. Nem volt szándékos. Apám révén ismerem Deák urat és szerencsére sokszor megfordulok a Német utcai üzletben. Erőssége a Märklin replikák és a saját gyártású, főleg magyar vonatkozású TT modellek építése és árusítása. Ez utóbbiak erősen megosztják a hazai TT-s társadalmat. Szerintem szép és időtálló modelleket építenek, csupán azt kell eldönteni, hogy vitrinbe, vagy asztalra szánják-e. Komoly nyugati marketingjük van, ahol az európai árszinten kínálják a portékát. Sajnos ez egyes esetekben még a hazai ár alá is csúszhat, nyilván az euro árfolyamingadozása miatt. Hazai gyűjtőnek már-már megfizethetetlen egy 55 ezres V43, vagy a 70 ezres Gigant. De el kell fogadni, hogy a vasútmodellezés is a luxushobbyk közé tartozik, ezért áldozni kell a gyűjteményre.

MÁV-os kocsikban szép Tillig és szentpétervári felhozatal van, akár 5-5 féle számvariánssal is.

Német I-II korszakos érdekességek, Adler, valamint villamos bányamozdonyok is vannak. Aki a kuriózumot szereti - és nem sajnálja a pénzt - az járjon be a Deákhoz.

2011-es frissítés: szeptember elsejétől megszűnt a kiskereskedelem. A műhely maradt, a teljes árukészlet átvándorolt Földes Janihoz a Játékudvarba.

Elérhetőség:    Bp. 1084 Német u. 10.   Telefon/fax: 210-30-21     H-Cs: 9-17-ig P: 9-16-ig    www.deakmodellsport.hu
 


Modell Kit - Szaküzlet

Csak vasútmodell. Maga a tökély! (VOLT!!!) Majd' 20 éves üzlet, az egykori Váci utcai Märklin bolt árnyékában nőtt fel és vészelte át a rendszerváltást. A minap néztem körül náluk és lenyűgözött az az árukészlet. Az eddigi legnagyobb TT-s kínálat mellett ott voltak az ismert és kis szériás H0-ás és N-es gyártók is.

TT-ben Tillig, Roco, Piko a fő irányvonal, de Pl. Kühn és Brawa is rendelhető. Eladó kolléga nagyon érti a dolgát és beszélgetni is lehet vele.

Bőséges visszatekintéssel bír a Zeuke és Bttb-s időkre, mindegyik gyártmányvariánst megemlíti és még a TT története sem ismeretlen számára.

Árakban a fent említett cég árai alatt van jóval.

Rendelni még nem rendeltem náluk, mert eddig minden volt, amire vágytam.

Kimondottan ajánlom azoknak, akik a gyors és minőségi beszerzés hívei.

Sajnos 2008-as friss hír, illetve tapasztalat, hogy a bolt erős hanyatlásnak indult a TT méret terén. Hónapok óta nem bővül a kínálat. Ez rossz jel.

2008 év végére viszont maga lett a kánaán! Sajnos Rétfalvi úr nem mestere a jó kommunikációnak, de ettől függetlenül bírom az üzletet, csupa izgalmas dolgot találtam náluk még 2009 elején is. Csak így tovább!!!

2010. év eleji hír: teljes leépülés. Már el sem megyek, mert félek attól, amit hallhatnék...

Legfrissebb: 2012-ben sem voltam még náluk, ráadásul a hírek azt rebesgetik, hogy teljesen leépül az üzlet. Kár érte, mert hasznos mérföldkő volt a hazai modellpiac létében. Nagy kár, hogy a tulajdonos valamiért nem tudott lépést tartani az idővel.

Elérhetőség: Bp. IX. Erkel u.6. Tel: 06-1-217-4921 Nyitva tartás: H-P: 10:00 - 18:00 Sz: 9:30 - 13:00

www.modellkitonline.com

 


 

Hársfa utcai régiségbolt    -    Kereskedés

Talán 10 éve tévedtem be oda és komoly TT-s készletet láttam. Szokásosan zsúfolt, belvárosi ószeres, akinél szükséges Ariadne fonala.

Az idén már korántsem volt annyira bőséges a választék. Néhány szendvicses dobozfedélnyi kocsi és rozsdás mozdony volt a felhozatal. Iván, a tulaj persze a legfrissebb börzés és pecsás árakon kínálja a portékát. Több heti alkudozás árán akár 30 % is leugrik az árból, de még így sem tartozik a kedvenc helyeim közé.

Mazochistáknak ajánlom. Ja és azoknak, akik szeretnek a dohos régiségek között turkálni.

Elérhetőség: Bp. VII. Hársfa u. a Dob utcához közeli végén.

 


 

Újpesti Játék és modellbolt    -    Kereskedés

Én csak Szenci féle boltnak hívom. Laci az üzlet tulaja és nagyon szép, katonás rendben kínálja a portékát. Van külön TT-s vitrin is a H0-ás modellek és a bőséges, retro hangulatú Matchbox felhozatal mellett.

Ha nem is mind dobozos, de hibátlan, hiánytalan modelleket kapunk napi áron, ami még enyhén alkuképes is. Kínálatát a Vaterán is meg szokta hírdetni, ahol a képek a valós állapotokat tükrözik.

Van néhány Tillig modell is, amit enyhén drágának tartok a nem is olyan messzi M&H üzlet miatt is.

Azoknak ajánlom, akik járnak Újpesten, a villamos fordulójánál. Kocsival is könnyen megközelíthető, lehet ott parkolni.

Elérhetőség:    Bp. 1042 Görgey Artur u. 4.     Tel: 370-4008    Nyitva tartás: H - P: 10 -18-ig Sz: 10 -13-ig

2012-ben nem tudom, hogy mi a helyzet...

 


 

 

Teaház    -    Műhely, kereskedés

 

Varga Zsolti ismert egyénisége a vasútmodellezős szakmának. Petőfi Csarnokban és otthonában "rendel". Eddigi kapcsolatunk néhány használt, de annál jobb állapotú Bttb-s modellre, illetve saját építésű, egyedi mozdonyaira, motorkocsijaira és vagonjaira terjed.

Az összes magyar vonatkozású gépet már megépítette. Hol fémkaszni, hol pedig gyantából öntött, majd szépen megdolgozott külső a meghatározó. Vettem tőle egyedi Nohab-ot, de készíti már az osztrák 1041-esemet is, illetve egy Bzmot szettet. Láttam a V43-asát, az M41-esét és az összes többi magyar vonatkozású gépét. Lenyűgözött a kocsifestési tudása, illetve a legendás motorvonatok modellei.

Használt cuccokban igényes, dobozolt kínálat van.

Egyedi építésben az idő egy fontos tényező.

Ha valaki rászánja a pénzt egy-egy egyedi modellre, akkor legyen tisztában azzal, hogy a jó munkához idő kell . Viszont a csekélyke várakozás után egy minőségi és nagyon is nem drága modell figyel a vitrinben, vagy az asztalon.

Zsoltinak vannak készletei alkatrészekből is, ezért ha csak egy-egy apróságra van szükség, akkor érdemes őt zargatni.

2011-ben elhangzott Zsoltitól, hogy ő nem a makróval fotózható kategóriát képviseli, hanem az igényeknek megfelelő, hiánypótló modellek gyártásával szeret foglalkozni, így a vevő elégedjen meg azzal a minőséggel, amit az ő eszközeivel el tud érni. Ennek megfelelően ezek az egyedi modellek kisebb, 20-30 db-os szériákban látnak napvilágot és kivitelükben éppen megfelelnek a magyar téma iránt áhitozó TT-seknek. Az árszint nem annyival alacsonyabb, mint amit a végleges kidolgozás feltételezne, de sokan úgy vagyunk vele, hogy tiszteljük, szeretjük Zsoltit és a modellek vásárlásával is hozzájárulunk a boldogulásához.

Ajánlom azoknak, akik szeretik a műszerolaj illatát és szeretnek sokat beszélgetni a modellezés gyönyörűségéről.

Elérhetőség: 06-30-435-5090

Egy ilyen kvalitású mesternek már kijárna egy saját honlap. Hahó, már 2012-őt írunk!!!! Vége a '80-as éveknek! :-)

 

 


 

 

Modelitt    -    Modellező Mester

Enyedi Laci, azaz Modelitt. Elsősorban a TT-be kezdtem topikról ismerős, de az elmúlt évek során sokszor volt szerencsém találkozni vele és a nevével fémjelzett modellekkel. Azóta ő is aktív tagja lett a B.TT.B. Klubnak. Munkái minőségiek és méltón reprezentálják, hogy igenis, TT-ben is lehet magas szinten modellt építeni. Meg kell jegyezni, hogy munkái nem lehetnének ilyen sikeresek, ügyes kezű társa nélkül, aki nem más, mint Lehoczki Gábor, aki a Viharsarokban építi szebbnél szebb gőzmozdonyait.

       

Pár munkája, a teljesség igénye nélkül. Számos remekművét díjazták már kiállításokon és remélem, hogy hamarosan külön galériában mutathatom be Laci eddigi munkásságát.

Elérhetősége: enyedilaszlo@t-online.hu

 


 

 

Kozma555    -    Műhely

Andrást is a fórumról ismerem. Talán egyszer összefutottunk teaháznál, de őt sem ismerem behatóbban. Sokat ír a magyar vonatkozású modellekről, azok festéséről, feliratozásáról.

Egyszer végre eljutok hozzá, akkor bőségesen kifejtem a tapasztalatokat.

Varsan néven publikáló fórumtársam az alábbiakat írta Andrásról:

"Először is nagyon korrekt, a legkorrektebb, akivel valaha találkoztam. Postán keresztül üzletelünk, de egyszer voltam nála. Festést jó minőségben végzi, miután visszaküldi a modelljeimet, azután kéri a pénzt, de az ár előre levan fixálva. Ha nem tetszik a munkája nekem nem kell fizetnem. (ilyen még nem volt)
Felettébb olcsó a legtöbb modellkészítőhöz képest. Folyamatosan fejleszt, már építi a műhelyét is, mert jelenleg otthon fest. Komoly festékszórók, kompresszor, szerszámok is vannak már, de említette nekem, hogy akar egy tamponozógépet. A feliratokat fóliára készíti lézernyomtatással, eleinte féltem ettől, de nagyszerűen bánik vele.
A jó alapmodellekből sokat tud kihozni, TT és H0 méretarányban is festett nekem.
Összességében véleményem szerint ha felfejlődik az eszközparkja akkor komoly jövő áll előtte a modellezés "szakmájában".
Ő már letett valamit az asztalra a modellezés világában fiatalsága ellenére!"
 


Alkotás utca - Kereskedés, szaküzlet (2011-ben megszűnt)

Tulajdonképpen egy jó értelemben vett "kövület". Editke, ha jól tudom a nevét, évek óta ott ül a kicsiny szuterénben, viszonylag idétlen nyitva tartással (10:00 - 16:00, de néha előbb zár). Régebben talán jobban zakatolhatott az üzlet, mostanában viszont elég sok könyvet kell magával vinnie az üzletbe...

Erőssége a boltnak az alkatrészellátmány. Ezért nevezem inkább szaküzletnek. Minden méretben vannak apróságok a rugóktól, csapszegektől elkezdve a kardánokon keresztül, sokféle kereken át, csatlórudakon keresztül egészen a motorokig. Sajnos ritkán fejleszt a néni, ezért ne várjunk heti bontásban újdonságokat.

És ami a legfájóbb, hogy borzasztóan elrugaszkodott árakon méri az alkatrészeket. Ott tart még az árképzés, amikor nem nagyon volt alternatív behozatal, vagy gyári képviselet itthon, ezért hiánygazdálkodás folyt. Pl. egy hajtott, gumigyűrűs Nohab kerék 1,600,- Ft. Egy fémkerék kocsikba 250,-. Utángyártott ütköző: 150,- /db.

TT-ben átlagosan szegényes a felhozatal. Elsősorban használt, bizományos modellek vannak, melyek alig rendelkeznek dobozzal. Ami eddig dobozos volt, azt mind elhoztam.:-)

Egy mozdony 5,000,- - 15,000,- Ft között mozog, a 2 tg-es kocsik1,500,-, a 4 tg-esek 2,500,-körül vannak. Nagyon enyhén lehet alkudozni, de kemény ügy, hisz hölggyel állunk szemben.

Régi kalapsínekben komoly készlet van és épületek terén is lehet válogatni. NDK-s kiegészítők, hídelemek, világítások és elektronikák sokszor előfordulnak és árban is elfogadhatók.

Szeretek odajárni, mert lehet beszélgetni és ha bármire szükség van, akkor félre lehet tetetni, akár hetekig is .

Ajánlom azoknak, akik keresgélnek bizonyos dolgokat és talán egy alternatívaként ezt az üzletet is meglátogathatják.

Fejre tessék vigyázni!

Elérhetőség: Bp. XII. Alkotás u. - Kiss János altábornagy u. sarok, szuterén


 

 

HBalci    -    Kereskedő

Balázs vaterás mindentudó. Több aukcióján ütöttem már meg ezt-azt. Nagyon jó, gyűjtő-beszerző kapcsolatban állunk egymással, melynek következtében telefonon és mail-ben tartjuk a kapcsolatot egy-egy érdekesebb modell ügyében. Nagyon szép, minőségi Bttb-s felhozatala van, amit főleg Németországból szerez be. Számomra óriási érték, hogy dobozos modelljei is vannak, ráadásul sokszor annyira újszerűek, mintha éppen a gyárból érkezne, holott Zeuke, vagy Bttb cimke van rajtuk. Ügyel a modell gondos csomagolására, legyen az "meztelen", vagy dobozos.

A jó minőségű fotók alapján eldönthető az állapot, becsapás nincs. Amit aztán a posta után kézbe veszünk, a leírtaknak megfelelő, ha sértetlen, akkor az valóban így is van. Ő maga is gyűjtő, tehát érti a modelleket.

A pénzügyekben karakán, pontos, nincs kecmec. Korrekt üzlettárs.

Áraiban a vaterás átlagot hozza, minden esetben tájékozott a napi árakat illetően.

Aki minőségi használtakat, illetve viszonylagos ritkaságokat keres, azoknak javaslom Balázs kontaktját.

Termékei megtalálhatók a Vaterán.

 

 

 

pixaranimation    -    Kereskedő

HBalci mellett Pixar, azaz Csaba a másik kedvenc, vaterás kereskedőm. Nagyon korrekt eladó, az első, sikeres üzlet után már előre szól, hogy lesznek újabb aukciói és lehet mazsolázni a nem csekély kínálatból. Nem ritka, hogy több száz db-os készlettel van fent a licitálós oldalon. A modellek főként újszerűek és kifogástalan állapotúak, rendszerint dobozosak. Az árai elsősorban a kereslet alapján alakulnak, de szinte minden esetben 1 Ft-os, vagy minimál ár nélküli aukciókban formálódnak.

Azoknak a gyűjtőknek és modellezőknek ajánlom, akiknek fontos a kifogástalan minőségű, Bttb-s, vagy néhol Zeuke-s modell megléte. Ha alkatrészre van szükség, akkor azt is beszerezhetjük nála. A minőségre és állapotra minden esetben, előre felhívja a figyelmet.

Termékei megtalálhatók a Vaterán.

És egfrissebb információm, hogy Csaba elindította honlapját, ahol a fotók alapján lehet válogatni - licit nélkül - a termékekből.

2008 őszi infó, hogy Csaba leépítette a készletét. Nincs rá érkezése, hogy csinálja. Sajnálom.

Elérhetőség:  www.pixartt.fw.hu   pixaranimation@citromail.hu

 

 

 

diopapucs    -    Kereskedő

Szépen bővül az igazán említésre érdemes Vatera kereskedők száma. Legfrissebb élményem ehhez a fura nick nevű fiatalemberhez fűződik. Tamás - áruljunk el ennyit - nagyon korrekten és segítőkészen fogadta, amikor kijavítottam az egyik hirdetésében észrevett hibát. A korrekciót gyors üzlet követte, majd a maximális elégedettség az áru láttán. Nagyon jó lenne, ha az életben minden ügylet ennyire zökkenőmentesen és barátságosan alakulna!

Elérhetőség: Vatera - diopapucs  

 

 

Ipijani    -    Kereskedő

Ha már a Vateránál tartunk, akkor megemlítem Janit is. Sok kapcsolatom nincs vele, csupán néhány N-es mozdonyt vettem tőle, de korrekt, pontos és bizalmas partnert ismerhettem meg benne. Mivel nem a mi méretarányunkat árulja, ezért különösebben nem térek ki rá, csak annyit próbálok jelezni, hogy igen, vannak a Vaterán korrekt üzletelők is.

 

 

 

Petium    -    Kereskedő, szerviz, műhely

Traincontroll-os Peti szintén egy jól képzett, TT-értő. Igaz, hogy ő is számomra a világ végén van, de érdemes hozzá kiugrani. Sebnitz-i kiránduló, tehát ha valakinek kell onnan valami egy-egy nyílt nap alkalmából, akkor őt érdemes keresni. Apróságokat, motorokat, kasznikat, kiegészítő-csomagokat lehet tőle beszerezni. Egy-egy régebbi modellhez kerék, vagy hajtásalkatrésze is van. Előszeretettel készít végzárakat és homlokfényeket olyan gépekbe, amibe gyárilag nem került ilyesmi. Gyantából önt és aztán színre fúj speciális és magyar vonatkozású kasznikat.

Érti a modellezést, ha van az embernek egy kis ideje, akkor érdemes hozzá elmenni, mert sokat lehet okulni tőle.

Újdonság, hogy ScaleTT néven új cégként kerül be a hazai modellgyártásba. Innen folytatjuk...

 

 

 

Lokomítv (Szív utcai) Vasútmodellbolt - Kereskedés (megszűnt az üzlet)

Patinás kisüzlet, a méretéhez dukáló szakértő, kezdetben morózus tulajjal. Második találkozásunkkor nyílt meg igazán, amikor kiderült, hogy nem csupán idejét pazarló, csellengő betérő vagyok.

TT-t illetően elég gyér a felhozatal, sőt a méretarány megítélése sem igazán tetsző a számomra. De szerencsére az eszmecsere minden ellentétet feloldhat. Ami megdöbbentő volt számomra, hogy teljesen új kiegészítők is akadtak a pult alatt. Vadonat új SIBA jelzőket sikerült, rendkívül kedvező áron vásárolnom. A másik két méretarányban jóval több a kínálat, de azért mi se búsuljunk, hisz a nagy dzsumbujban azért akad egy, s más, ami a TT-s ember szívét melengeti.

Friss élmény, hogy fél évvel az első két ottjártam után a tulaj nem ismert meg, szinte be sem engedett a küszöbön belülre, mikor megtudta, hogy TT-zem. Nyomban azzal kezdte, hogy rögtön adjam el az egész TT-s gyűjteményemet és kezdjek másba. Mert hogy a TT meg sem közelíti a más méretarányok kidolgozottságát... Sajnálom szegényt.

Ettől függetlenül alkuképes, nem elvadult árképzésű kereskedés.

Aki szeret néha politizálni és nem riad vissza a TT ellenességtől, annak ajánlom a bolt 2-3 havonkénti felkeresését.

Elérhetőség: Bp. VI. Szív u. 38.