E 499 001 CSD

Egy nagyon korai Skoda mozdonyt látunk a képen. Zeuke időszakban ez a kék festésú modell kapta meg az E499 001-es pályaszámot. Érdekes, hogy a BTTB 1978-as katalógusában már ez 499 035-ös pályaszámot viselt, mint ahogyan a sárga-zöld festésű is. Kivitelezést tekintve, talán az ősi Rokal építési módra mutat vissza, de ezt csak a szakértők tudnák behatárolni, ugyanis a modell a VEB Eisenbahn-Modellbau Zwickau, azaz a Gützold cég gyermeke. Mindenesetre a burok alatt a teljes felépítmény két fél öntvényből áll, ezáltal tökéletesen megoldott volt a sínpárról felvett feszültség izolálása, amibe be tudott kapcsolódni a felsővezetékes üzem is.

Ekkor sem és a későbbiek során sem kapott világítást. Lámpaimitációi vannak, melyek szerencsére mind a helyükön találhatók.

Sajnos ez a modell annak ellenére, hogy dobozban töltötte az elmúlt 25 évet, talán a legrosszabb állapotú darab.   Rozsdált fémrészek és borzasztóan sikító, lassú motor jellemzi. Szerencsére hamarosan érkezik két másik testvére, úgyhogy komoly felújítások elé néz.               

   

A későbbi, BTTB-s modellel annak bemutatása mellett hasonlítjuk össze.