DR 505026-12085-5   

Ismét egy olyan vagont mutatok be, amelyet már gyerekkoromban szerettem volna a gyűjteményben tudni, de valamely oknál fogva mindig kimaradt az éppen aktuális beszerzésből. Talán apám nem tartotta annyira fontosnak a tipikusan német személykocsi építés egyik jeles képviselőjét. De ha jobban belegondolok, az általánosan ezek vontatására használt V180-as, vagy V100-as sem volt része a gyűjteménynek.

Tudomásom szerint a keletnémet elővárosi és helyközi személyszállítás fontos eleme volt ez a típusú emeletes kocsi. Négyes vonatba rendezve, a fent említett mozdony után kapcsolva megszokott látványa volt a keleti országrésznek.

Ez a modell dobozában, nagyon szép állapotban került hozzám, köszönhetően Ottóéknak a VasúTTmodeltől. Kiképzését tekintve egy nagyon egyszerű konstrukcióról van szó. Külön lehetett hozzá megvásárolni a két végkocsi közé beilleszthető, középkocsikat. Ezáltal szép hosszú, 60 cm körüli szerelvényt kaphattunk.

A második duplakocsi már korántsem volt annyira tiszta, mint az előző, de mégis szépen látható, hogy ügyelt a gyártó a kétféle vég részleteire. A bal oldali példa szerint vezérlőkocsiként is működhetett, ha a megfelelő belső világítás-készlettel, a fényvezetőkön keresztül homlokfényeket juttathattunk el az imitációkhoz.