V 36 255     

A kis tolató széria következő, egyben legfrissebb darabja. Köszönhetően Ottóéknak, ez a modell is nálam landolt. BTTB-s kivitel, mindenben megegyezik az előző változatokkal.

A mozdonyról először megadott információim tévesnek bizonyultak, ezért közzé adnám Tóth Feri gyűjtőkolléga észrevételeit, melyeket ezúton is hálásan köszönök:

...ezt a mozdonytípust már a Hitler vezette III. Birodalom is használta  (hadimozdonyként is). Tehát már a háború után, a német kettészakadáskor is maradtak ilyen mozdonyok a szerencsésebb nyugati oldalon, és megkaphatták a DB-s lajstromszámokat.

( az általam is <masTTertape> sokat forgatott ) Az „1000 mozdony” c. Alexandra könyvkiadó által kiadott és terjesztett könyv 119. oldalán ezt írja:

236-os (V36, 103DR) gyártási sorozat

Gyártási idő: 1938-1948

Darabszám 292

„… a Wermacht háromtengelyes, közlőműves hajtású gépek fejlesztésére is utasítást adott. A robosztus és könnyen karbantartható gépek a háború éveiben egész Európát bejártak. A mozdonyok közül sok külföldön maradt. Később a Bundesbahn és a Reichsbahn rendező pályaudvarokon, illetve helyi érdekű áruszállításra használta a mozdonyokat. A DB-nél fordulószolgálatban is közlekedtek a megemelt vezetőfülkével készült mozdonyok.”

 

Ez utóbbit a Tillig dolgozta fel, mely modellt hamarosan bemutathatom.

 Takarítása és a görbült fémelemek javítása még hátra van.