T 334 0508 CSD  Zeuke    

Különös aktualitást kapott ez a kis tolatógép a TT-sek körében. Az oldal szerkesztésekor (2007 telén) került boltokba a Tillig MÁV témájú kezdőkészlete, amiben a cseh CKD mozdonygyár eme kis klasszikusát "énekelik meg", mint magyar rendezőgép. Azon belül is M33-as pályaszámon, ami tudvalevőleg nem létező szám. Azért, mert a mozdony sincs a MÁV állományában, csupán 1 db ilyen kis gép teljesít szolgálatot Nyékládházán.

De erről majd a készlet megismerése után írnék.

Nézzük ezt a modellt! Eredeti, dobozos Zeuke és minden elemében sérülésmentes. A legegyszerűbb gyártási megoldás, semmi faxni. Kis fémlemez, amit az ütközők szorítanak a főkeretre. A lemez ezáltal beszorítja a régi kapcsoló tövét és kész a mozdonyvég. A klasszikus körmotor éppen, hogy elfér a vezérállásban, apró kihajtással kapcsolódik a két hajtott tengelyhez. A középső kerék szabadonfutó.

Az eredeti gép hidrodinamikus átvitelű, könnyebb rendezőmunkára szánt, nagy darabszámban legyártott mozdony. Főként a CSD és a BR pályaudvarain volt megtalálható.

A modell méretei arányosak, az áttételezése viszont nem, ezért hihetetlenül gyorsan teker a pályán. Ennek a kis piros mozdonynak - ellentétben az előző, kék változattal - megvannak a kis kürtjei, ép a felirata és nagyon részletgazdagnak tűnik a kaszni felülete is.