BR 211 018-7 DR

       

Ez a kis "piros" az egyik legendás sorozat, az E11-esnek a keletnémet változata. A korábbi, E10-es, Einheits-Loks nagyobb erejű gépcsoportja. A modellt az egyéb műanyagtermékeiről ismert Zwickau-ban üzemelő Gützold cég gyártotta a Zeuke-nek és a BTTB-nek egyaránt. Ez a vörös festés mindig is a már átszámozott, BR 211-est jellemezte. A későbbiekben a Tillig is és a Kühn is ragaszkodott ehhez a színvariánshoz.

 

 

A hitelességhez hozzátartozik, hogy nem ezzel a modellel indult a gyártás, hanem a klasszikus, zöld E11-essel, melyet a következő oldalakon mutatok be. Ennek a sorozatnak a képei az érkezésük sorrendjében készült. Tehát ez a modell már BTTB gyártmány, ennek megfelelően műanyag az ütköző, melynek az új kotrópalást ad helyet és természetesen már újabb kuplunggal szerelték.

Sajnos itt mutatkozik meg a berlini cég szemlélete, miszerint ebben a méretben nem lehetett akkoriban finom megoldásokat alkalmazni, ezért is fordul el a kotró a zsámollyal együtt - mint az akkori összes modellnél - és alakul ki ez az ormótlan nagy rész a mozdony orrán.

 

 

A teljes sorozat már ezeket a jegyeket viseli magán: szépen kidolgozott forgókeret és légtartályok, valamint a festésvariánsoknak megfelelő tamponozás. A modell megkímélt voltának köszönhető, hogy olvasható minden felírat.

 

 

Gyakorlatilag használatlan volt a felsővezetékes üzemmód, hisz gyári, új állapotú a pantográf és a tetőszerelvények.

Szépen, halkan és gyorsan futó modell. És különösen élethűen mozog a felsővezetékes próbapályán is.

A drót még némi jobbításra vár, de a funkciót ellátja.

Valahogy ez a mozdony kimaradt apám gyűjteményéből, ezért az új beszerzések között, Ottóéktól sikerült beújítani.