Kapcsolat: tothg@citysound.hu  

MÁV UIC Y/B gyorsvonati személykocsi  51 55 20-80 007-0 Bm    Ep.: 4

Tillig TT Bahnen  kat.sz.: 16641              2011.                                       <<   >>

            FŐOLDAL | GŐZMOZDONYOK | DÍZELMOZDONYOK | VILLANYMOZDONYOK | SZEMÉLYKOCSIK | TEHERKOCSIK
 

Egyre több kék festéket használnak Sebnitzben.  A TT méret legnagyobb gyártója, a szászországi Tillig Bahn még 2011. karácsonya előtt dobta piacra a régóta várt, magyar festésű MÁV UIC-Y személykocsi másodosztályú változatát. A vagon végre az eredeti arányokkal örvendeztet meg bennünket. Jó hír, hogy még további hazai vonatkozású személykocsi  is várható a 2012-es kínálatban.

 

 

Az 1:120-as világ ismerői gyakorlatilag együtt nőttek fel az NDK-s Y kocsikkal. A gyártó elődvállalatai fontosnak tartották a KGST országok személykocsijainak modellezését, ezért már 1969-ben elkészült az első széria a Zeuke jóvoltából. Az akkor lefektetett alapok egészen 2010-ig kitartottak, az eredeti, első osztályú, kilencablakos kocsiszekrény mellé ugyanis csak az étkező, a háló és a postakocsi ablakkiosztás jelent meg, így tulajdonképpen inkább az NDK-nál futó kocsiállományt reprezentálta a kínálat. Persze a „piaci igények” miatt elérhető volt nyugatnémet, lengyel, csehszlovák, magyar, majd bolgár változat is.  

Bár TT méretben nem volt jellemző a túlzott hossztorzítás, mégis az eredeti modellek apró korrekcióval készültek: egy majd’ húszcentis kocsi már jelentősen kilógott az űrszelvényből, figyelembe véve az alkalmazott pályageometriát és ívsugarakat. Másrészt szélesebb is volt az arányításnak megfelelő méretnél, mert akkoriban még hosszú tengelyes kereket tudtak gyártani és a tengelyvégeknek kellett a hely a forgóvázban, így az néhány mm-rel szélesebb lett, amit követett a kocsiszekrény szélessége is. Ezen kompromisszumok mellett természetesen nagyon szép karriert futott be a modell: minden TT-s modellező gyűjteményében, vagy asztalán megtalálhatók a festési változatok. Az sem okozott problémát, hogy az eredeti, kilencablakos vagonok egyaránt viselték az 1., 2. és vegyes osztály megjelölést. 

 

 

Érdekességként egymás mellé állítottam az elmúlt idők szabványkocsiját és a formaújdonságot. Az eltérés igencsak szembeötlő, tulajdonképpen mérföldkő. Ezen a képen nem is látszik annyira, de a szélesség arányok jelentősen megváltoztak annak az 1-1 mm-nek elhagyásával, ami a régi tengelyvégek miatt volt indokolt. Ezt ellensúlyozandó, tán egy kicsit magasabb is volt a régi konstrukciójú kocsi. A leglényegesebb változtatás itt is tettenérhető: eltűnt a régi, lépcsővel, ütközőkkel, kapcsolóval elforduló forgóváz.

 

 

A régi változatnál már-már otrombának tűnő frogóváz megoldás múltidő. Az új konstrukció megannyi munkától kíméli meg az otthon barkácsoló gyűjtőket, hiszen ezeken már nem kell furfangos ötletekkel elfedni a nem valósághű végeket. Amúgy a gyártó szép munkát végzett. Élethű gumihurkák, tökéletesen kidolgozott átjáróajtó és trepni, a végzárlámpák megfelelő alkatrészekkel világításra is bírhatók. A többi újdonságról kicsit lejjebb...

 

 

A kép kicsit csalóka, de mégis markáns az eltérés a két modell hossza között.

 

 

Már 2009-ben kiderült az új fejlesztési irány, miszerint a Tillig lecseréli a teljes Y személykocsi kínálatot. Ezért az aktuális újdonságlapokban és éves katalógusokban egyre több CAD ábra, eredeti fotó és H0-s modell hirdette, hogy hamarosan kapható lesz az új Y/B 70 kocsiosztály összes változata, amelyek elkerülhettek az egykori szocialista tömb vasútjaihoz.

A modellvilágban otthonosan mozgók tudják, hogy egy teljesen új modell kifejlesztése nem néhány hetes munka, és a reális piaci igény felméréséhez is hosszú út vezet. Ezt a folyamatot némileg hátráltatta az ágazatot is sújtó pénzügyi-finanszírozási válság, ezért már-már Luca széke kategóriába csúszott a modell megvalósulása. A másik befolyásoló tényező, hogy a nagy rivális, a Kühn is fejlesztésbe fogott az Y kocsikat illetően, tehát fontos volt, hogy ki jelenik meg először a piacon. Ez nagyjából egybe esett 2010-ben, és természetesen elsőként a német piac volt a cél. A kezdeti sikereket követően született meg a magyar változat, viszont a versenytárs hasonló modelljére még várnunk kell.

Az új modell teljesen más irányt követ, mint az előd. A régi konstrukció 195 milliméter hosszú volt, míg az új fejlesztés 204 milliméter. Ez a méret az egzakt, hiszen 24,5 méteres vagonokról beszélünk.

 

A kocsik másodosztályú fülkékkel épültek, ezért a nyolcszemélyes egységekből tíz található a vagonban. Ennek megfelelően tíz ablakot számlálhatunk az oldalfalon, valamint egy-egy peron és WC ablakot is. A korábbi Tillig modell az említett kilencablakos kocsiszekrényre épült, és hibásan modellezte ugyanezt a pályaszámú személyvagont.

Különböző tetőváltozatok is készültek a vasúttársaságonként eltérő kivitel miatt. Míg a keletnémet kocsikon a tetőszellőzők mellett finoman részletezett ajtókat, szerelvényeket találunk, addig például a magyar kocsikon a kivitelnek megfelelő, egyszerűbb tetőt találunk, mindössze két „kakukk” szellőzővel a végeken. Ez mindenképp túlmutat a korábbi gyakorlatnál, miszerint csak konfekcionált modelleket készített a gyártó. A szóban forgó járművön már gyárilag szerelt kapaszkodókat, villamos fűtési kábelt és féktuskókat találunk. Korábban ezeket az alkatrészeket is külön tasakból ragaszthattuk, vagy pattinthattuk fel a modellre. A jelenleg mellékelt zacskó csupán a fék- és fűtéscsöveket, valamint a vonókapocs imitációját tartalmazza.

Újdonság, hogy a forgóvás is átalakult. A korábbi változatnál egységesen mindegyiken volt Lima, azaz világítási áramfejlesztő berendezés. Ezeket most már hiába keressük a forgóvázakon, még utólagosan felrakható alkatrészként sincs a modellhez.

 

 

A modell festése és feliratozása minőségi munka. Kifogástalan színhatárok, jól eltalált árnyalatok és minden részletében olvasható feliratok jellemzik. A revíziós dátum: 1983. október 26., tehát ennek megfelelően a Bm jelölés a helytálló, hiszen azt csak 1990 után egyszerűsítették sima B betűjelre.

Érdekesség, hogy a 20-80-as középszám az alacsony tetőívű bautzeni kocsikra volt jellemző, ezzel szemben a modell magas tetőívű, viszont a kocsiszekrény, az ablakok, a forgóvázak pedig az NDK kocsinak felelnek meg. A pályaszám választás tehát inkább egy kompromisszum eredménye: a tetőív hiába a győri kocsiknak megfelelő, a -41-es vagy a -47-es középszám a jármű többi része alapján indokolatlan lenne. A pályaszámnál maradva: a modellünkön szereplő 51-55 20-80 007-0 pályaszám ellenőrzőszáma helyesen 6 lenne, tehát ez az adat hibásan jelenik meg a tamponozáson. A 2009-ben még gyártott elődmodell is ugyanezt a hibás pályaszámot viselte. Kár, hogy a frissítés során erre az apró részletre nem figyelt a gyártó. Ugyancsak az eltérő kivitelezések miatt az oldalsó szellőzőrostély nem fröccsöntött, hanem tamponált.

 

 

A vagon belső berendezése a folyosó felől nézve tetszetős: ezüsttel kihúzott fülkeajtók, rajtuk fogantyúval. A fülkék belseje sajnos egyszínű krém alkatrész, minimális cizelláltsággal, de az ajtók itt is ki vannak húzva ezüsttel. Ebben a méretben már elfér akár a csomagtartó polc, vagy egyszerűen csak a berendezés színezése. A peronvégajtókon betekintve láthatjuk a beépíthető világításhoz szükséges előkészítés fém alkatrészeit. Ez nem zavaró, bár elegánsabb lett volna, ha a WC fehérített ablaka mögött kapnak helyet. Gyönyörű zárlámpákat találunk a kocsivégeken. Az alváz részletgazdag, sokkal több elemet találunk rajta, mint az elődön. Az áramszedés forgóvázanként történik, viszont a két tengelypár világítás nélkül is össze van kötve, ezért problémát okozhat a szakaszolt pályákon való közlekedés. Az új forgóvázakra már nem került fel a kocsitípusnál megszokott generátor, holott a régi modellen a forgóvázzal egybeöntötték.

 

 

Ebben a beállításban remekül adja magát a tökéletes kocsivég. Az ajtó melleti kapaszkodó és a vonatfűtési kábel két olyan érzékeny pont, ami már a csomagolásban sérülhet. Mivel újabban (átmeneti megoldásként) a hagyomásnyos, ablakos dobozban, vákuumformázott sztirolbelsőbe kerül a modell, ami kicsit keményebb felület, mint a hajdan volt habsztirol. És bizony a szállítás közben ezek a kiálló alkatrészek a sztirolfalhoz szorulva könnyen letörnek. Vigyázni kell rájuk.

 

 

Az alváz részletgazdag, sokkal több elemet találunk rajta, mint az elődön. Az áramszedés forgóvázanként történik, viszont a két tengelypár világítás nélkül is össze van kötve, ezért problémát okozhat a szakaszolt pályákon való közlekedés.

 

 

Aki a német vasutat modellezi TT méretben, már megszokhatta, hogy az utóbbi tíz-tizenöt évben minőségi gördülőállománnyal gyarapodott a kínálat. A szépen kidolgozott gyorsvonati és nemzetközi személykocsik mellett már természetes, hogy egy új fejlesztés is ezt a színvonalat hozza. Az élmény annyival lehet több számunkra, hogy végre hazai színekben is megcsodálhatjuk ezt a műszaki színvonalat.

 

A Tillig 16641-es cikkszámú, MÁV Y/B 70 típusú személykocsiját a hazai kereskedelem 10 820 forintért kínálja. 

Köszönet a modellért a Tillig TT Bahn-nak www.tillig.com